Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Κανένας δεν πρέπει να κρύβεται από τα πραγματικά του όνειρα είτε gay είτε straight

Πρόκειται για τον πρώτο ανοικτά ομοφυλόφιλο υπουργό στην Ελλάδα, ο οποίος μετά τον ανασχηματισμό αναβαθμίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού από γενικός γραμματέας που διατελούσε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Κανένας δεν πρέπει να κρύβεται από τα πραγματικά του όνειρα είτε gay είτε straight eurokinissi

Στη διαδρομή του, ο 44χρονος Νικόλας Γιατρομανωλάκης παρ’ ότι είχε μεγάλο χαρτοφυλάκιο περγαμηνών στις σπουδές του, βρήκε μία σειρά κλειστές πόρτες επειδή δεν συμβάδιζε με τα στερεότυπα. Ήταν, απλώς, ομοφυλόφιλος. Η επιμονή του και η επίσημη δήλωση πως δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις λόγω των επιλογών του, τον έφερε σήμερα να είναι ο νέος υφυπουργός για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού στο αντίστοιχο υπουργείο Πολιτισμού.

«Πριν από αρκετά χρόνια, στην πρώτη μου δουλειά στην Ελλάδα μετά την Αμερική, είχα κατά λάθος μάθει ότι υπήρχε μια εσωτερική συζήτηση για το κατά πόσον μπορούσα να αναλάβω τη διαχείριση μίας κρίσης, όχι λόγω απειρίας ή ικανοτήτων αλλά επειδή ήμουν εμφανώς (συγκρατήστε αυτή τη λέξη) gay. Δεν μου έδωσαν το project τότε» σημείωσε σε πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γεννημένος το 1975 με γονείς ακαδημαϊκούς, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης απέκτησε πτυχίο Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Harvard έλαβε υποτροφίες από το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Πρόγραμμα Κόκκαλη και το Harvard Hellenic Foundation. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών στο Πάντειο έλαβε υποτροφία επίδοσης από το ΙΚΥ. To 2013 επελέγη ως Marshall Memorial Fellow.

Διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, σε επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Harvard και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), καθώς και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας.

Ωστόσο, οι περγαμηνές του δεν ήταν αρκετές. Είχε το στίγμα του gay, το οποίο τον ακολούθησε και μετά το πρώτο «χαστούκι» κατά την πρώτη του απόπειρα για εύρεση εργασίας. Στη συνέχεια, θέλησε να ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά και εκεί εισέπραξε αρνητικές αντιδράσεις.

Εδώ είναι Ελλάδα

«Κάποια χρόνια μετά, μοιράστηκα με ανθρώπους που είναι στην πολιτική την επιθυμία μου να ασχοληθώ κι εγώ ενεργά και ζήτησα τη γνώμη και τη συμβουλή τους. Μου απάντησαν ότι θα ήμουν πολύ καλός αλλά προφανώς θα έπρεπε να περιοριστώ σε συμβουλευτικούς ρόλους στο παρασκήνιο. «Σε φαντάζεσαι να μπαίνεις μέσα στα καφενεία να μιλάς με τον κόσμο;» είχαν αναρωτηθεί φωναχτά και συνέχισαν λέγοντας «Εδώ είναι Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Και συνέχιζε: «Προφανώς το είχα εσωτερικεύσει αυτό. Κάθε φορά που γνώριζα έναν άνθρωπο σε ένα επαγγελματικό ραντεβού αναρωτιόμουν αν έχει καταλάβει ότι είμαι gay και αν αυτό θα επηρεάσει την έκβαση των πραγμάτων. Θα πάρω τη δουλειά; Θα με εμπιστευτεί; Θα με πάρει στα σοβαρά;».

Ωστόσο, η επιμονή του τον έφερε στη σημερινή θέση. «Παρόλα αυτά επέμεινα. Και ο καιρός πέρασε. Και κάποια πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Και σιγά σιγά βρέθηκαν άνθρωποι στον δρόμο μου που άρχισαν να συζητούν μαζί μου σε άλλη βάση» ανέφερε.

«Εδώ είναι Ελλάδα λοιπόν. Και είμαστε στο 2020. Και η χώρα έχει γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που βάζει στη σελίδα της το rainbow flag και μιλά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας. Και η χώρα έχει το πρώτο ανοιχτά gay Γενικό Γραμματέα (σ.σ. πλέον υφυπουργός), και άλλους ορατούς (συγκρατήστε και αυτή τη λέξη) ανοιχτά gay ανθρώπους στην ευρύτερη κυβέρνηση» υπογράμμισε.

Και κατέληξε: «Η ορατότητα είναι σημαντική. Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Και για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και για άλλες ομάδες ή μονάδες. Και δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ή που επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ, ή επειδή είναι «εμφανώς» ΛΟΑΤΚΙ θα το κάνουν χειρότερα από κάποιο άλλο άτομο. Κανένα άτομο δεν θα πρέπει να νιώθει ότι είναι αναγκασμένο να κρυφτεί για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να αγχώνεται αν περνάει για gay ή straight. Και κανένα άτομο, ειδικά δε παιδί, δεν πρέπει να γίνεται bullied για αυτό που είναι. Και πιστέψτε με, το bullying έχει πολλές μορφές. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά η αρχή έχει γίνει».

Η διαδρομή του στο «Ποτάμι» και το new normal

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ποταμιού, ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για τις Ευρωεκλογές το 2014, ενώ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών.

Διετέλεσε υπεύθυνος των τομέων Ναυτιλίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καθώς και μέλος της ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ εξελέγη μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής του κόμματος (2014-15). Τελικώς, αποχώρησε από το κόμμα το 2016.

Ο ίδιος την ίδια εποχή είχε δηλώσει πως χρειάζεται «ένας πόλος που θα έχει προοδευτικό πρόσημο, να είναι πολύ πιο επικριτικός, αλλά δημιουργικά επικριτικός, να έχει ξεκαθαρισμένο το κοινό που τον αφορά από πριν. Σε ποιον Ελληνα απευθύνεται. Αυτός ο χώρος εκτός και εάν θέλει να γίνει κακέκτυπο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε παροχολογίες μπορεί να κάνει, ούτε να χαϊδεύει τα αυτιά αγροτών, δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κοινωνικών ομάδων, όταν ξέρουμε ότι υπάρχουν ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο κόμμα.

«Αυτό που έχει νόημα κατά τη γνώμη μου, είναι ένα κόμμα το οποίο να μπορεί να αντιληφθεί αυτό που λέμε το «new normal», ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν είναι αυτό που ήταν 30, 20, 10 χρόνια πριν. Μπορεί κάποιος να μιλήσει σε αυτούς που απέχουν; Σε αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με τα 300 άτομα που βρίσκονται στη Βουλή;» σημείωνε.

Και κάνοντας αναφορά και στο old school διευκρίνισε πως «δεν το εννοώ ηλικιακά, όπως απέδειξε και ο συνομήλικός μου Τσίπρας είναι θέμα παιδείας, εμπειρίας, έκθεσης σε διαφορετικά πράγματα και ανοιχτομυαλιάς, ή new normal είναι να έχεις μια 20χρονη εκατομμυριούχο startupper που δουλεύει από το σπίτι της, new normal και ένας 75χρονος που δουλεύει ακόμα για να επιβιώσει».

ΒΙΝΤΕΟ: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ