Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Να μην κατασκευαστεί το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Λέρο ζητεί από το ΣτΕ ο Δήμος του νησιού

Ο  Δήμος υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές και παράνομες επειδή η συγκεκριμένη περιοχή του νησιού έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλους και πολιτισμού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Να μην κατασκευαστεί το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Λέρο ζητεί από το ΣτΕ ο Δήμος του νησιού

Την αναστολή και ακύρωση των αποφάσεων για την κατασκευή κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης 2.000 ατόμων στην τοποθεσία Όρμος Λακκί της Λέρου, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Λέρου.

Ο  Δήμος υποστηρίζει ότι οι επίμαχες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές και παράνομες επειδή παραβιάζονται οι επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, αφού η συγκεκριμένη περιοχή του νησιού έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλους και πολιτισμού. Ακόμα, ο Δήμος Λέρου υποστηρίζει ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν και τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ειδικότερα, ζητείται από το ΣτΕ η αναστολή και ακύρωση: – της κοινή υπουργική απόφαση με την οποία χορηγήθηκε άδεια χωροθέτησης, κατασκευής και μετεγκατάστασης κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στον Όρμο Λακκί, – της διακήρυξης του κλειστού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του επίμαχου έργου και – της σύμβασης κατασκευής της επίμαχης δομής προϋπολογισμού 120.853.172 ευρώ.

Συνέπειες στην τοπική κοινωνία

Ο Δήμος αφού αναφέρει ότι ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 8.000 κατοίκους και στη δομή που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί θα εγκατασταθεί νέος πληθυσμός των 2.000 ατόμων, που αντιστοιχεί στο 25% του ήδη υπάρχοντος πληθυσμού του νησιού, σημειώνει ότι αυτό θα επιφέρει ουσιαστική αλλοίωση, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ή επιστημονική ανάλυση για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, κ.λπ. συνέπειες που θα επέλθουν από την εγκατάσταση της κοινωνίας των 2.000 αλλοδαπών ατόμων.

Παραβιάζουν και την ευρωπαϊκή οδηγία

Επίσης ο Δήμος Λέρου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παράβαση των άρθρων 24, 79 και 106 του Συντάγματος, ενώ οι προσβαλλόμενες πράξεις, πάσχουν και από έλλειψη αιτιολογίας, ενώ σημειώνει ότι παραβιάζουν την ευρωπαϊκή οδηγία 85/337 που αφορά την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ