Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Άννα Κανδύλη: Περί κατάργησης Οικονομικής Εισαγγελίας και Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Περί κατάργησης Οικονομικής Εισαγγελίας και Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος  Σεβαστίδης, τάχθηκε για ακόμη μια φορά υπέρ της κατάργησης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής Εισαγγελίας, καθώς  όπως υποστήριξε δεν εξυπηρετούν κανέναν. 

Με αφορμή την εν λόγω τοποθέτηση  ας θυμηθούμε  το λόγο δημιουργίας των συγκεκριμένων   εισαγγελιών όπως και των ανακριτών κατά της διαφθοράς  του Νόμου 4022 .

Ο αρχικός στόχος λοιπόν ήταν για να προχωρούν γρήγορα υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος με εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων καθώς και οικονομικών εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία.

Για κάποιο διάστημα το εγχείρημα «τσούλησε». Για λίγο όμως, γιατί στη συνέχεια τα εν λόγω γραφεία επιφορτίστηκαν  και με άλλες υποθέσεις , όχι τόσο σχετικές  με το αντικείμενό τους ,  ενώ η πρόβλεψη για επικούρηση των ανακριτών και εισαγγελέων  από ειδικούς επιστήμονες  προκειμένου να διευκολύνεται το έργο τους  έμεινε εν πολλοίς στα χαρτιά.

Έτσι μετά από λίγο  καιρό  άρχισαν να συσσωρεύονται  οι δικογραφίες  με αποτέλεσμα αντί να ολοκληρώνεται μια έρευνα εντός ολίγων μηνών  όπως προβλέπεται, να «σέρνονται» υποθέσεις για 2-3 ή και περισσότερα χρόνια.  Επιπλέον,  τόσο η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς   όσο και η Οικονομική Εισαγγελία αλλά και οι ανακριτές  του Ν.4022 ουκ ολίγες φορές είτε με δική τους ευθύνη είτε όχι  μπλέχτηκαν σε πολιτικά παιχνίδια.

Συνεπώς ναι, αν μη τι άλλο, πρέπει να επανεξεταστεί  και να επανακαθοριστεί ο ρόλος τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ