Τετάρτη 25 Μαϊου 2022

Άννα Κανδύλη: Σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων – Κι όμως η αιμομιξία είναι πλημμέλημα

"Νομίζω, ότι ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ανήλικους, τέτοιας φύσης αδικήματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τόση επιείκεια από τον νομοθέτη. Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό μετατράπηκαν σε ήσσονος σημασίας με την προβλεπόμενη ποινή να μην ξεπερνά τα 3 χρόνια φυλάκισης για τον δράστη" επισημαίνει η Άννα Κανδύλη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων – Κι όμως η αιμομιξία είναι πλημμέλημα

Μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου προωθούνται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα όσον αφορά στις περιπτώσεις αδικημάτων ασέλγειας κατά ανηλίκων που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, ούτως ώστε η παραγραφή να αρχίσει να μετράει από την ενηλικίωση του θύματος.

Ωστόσο υπάρχει κι ένα ακόμη , κατά την άποψή μου, «προβληματικό» σημείο του Κώδικα που θα έπρεπε επ΄ευκαιρία των παραπάνω να εξεταστεί. Πρόκειται για το αδίκημα της αιμομιξίας το οποίο μετά τις αλλαγές που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2019 , η τέλεσή του σε βάρος ανηλίκων δεν συνιστά κακούργημα αλλά πλημμέλημα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται:

  • Η γενετήσια πράξη μεταξύ συγγενών εξ αίματος ή από υιοθεσία, ανιούσας και κατιούσας γραμμής και μεταξύ αμφιθαλών ή ετεροθαλών αδελφών τιμωρείται: α) ως προς τους ανιόντες με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, β) ως προς τους κατιόντες με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή και γ) μεταξύ αδελφών με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
  • Συγγενείς κατιούσας γραμμής ή αδελφοί μπορούν να απαλλαγούν από κάθε ποινή, αν κατά τον χρόνο της πράξης δεν είχαν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος.

Νομίζω, ότι ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ανήλικους, τέτοιας φύσης αδικήματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τόση επιείκεια από τον νομοθέτη. Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό μετατράπηκαν σε ήσσονος σημασίας με την προβλεπόμενη ποινή να μην ξεπερνά τα 3 χρόνια φυλάκισης για τον δράστη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ