Παναγιώτης Στάθης: Γίνονται «προγραφές δικαστών» με «μαύρες λίστες» και δημιουργούνται «ομάδες πίεσης» για την επιμέλεια ανηλίκων;

Δεν είναι αποδεκτή η συκοφάντηση ενός προσώπου, πολλώ μάλλον ενός δικαστή, αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις είναι δημόσιες και υπόκεινται σε δημόσια κριτική.

NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Γίνονται «προγραφές δικαστών» με «μαύρες λίστες» και δημιουργούνται «ομάδες πίεσης» για την επιμέλεια ανηλίκων;

Η καταγγελία στην οποία προέβη η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι εξαιρετικά σημαντική. Σε δημόσια ανακοίνωσή της αναφέρει πως «το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο “ομάδες πίεσης” με αποκλειστικό σκοπό να επηρεάσουν με τρόπο αθέμιτο δικαστικούς λειτουργούς που κρίνουν υποθέσεις οικογενειακής φύσης, ιδίως επιμέλειας ανηλίκων τέκνων. Στοχοποιούν συγκεκριμένους δικαστές που εξέδωσαν αποφάσεις μη αρεστές, καταρτίζοντας «μαύρες λίστες», καλούν σε υποβολή ομαδικών αναφορών, απειλούν χυδαία όποιον δικαστή «ανοίγει πόλεμο μαζί τους», λειτουργώντας έτσι με όρους εκβιαστικούς. Παρεμφερής μέθοδος είναι και οι ανοιχτές επιστολές δήθεν αγανακτισμένων πολιτών που απευθύνονται στον Πρωθυπουργό και εκθέτουν το «προσωπικό τους δράμα» με αβάσιμες αιτιάσεις και συκοφαντίες».

Επειδή έχω την τύχη δημόσια, πολλές φορές, να έχω συμφωνήσει ή διαφωνήσει με τις επισημάνσεις της Ένωσης , οφείλω ξεκάθαρα να πω πως συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση. Αν συμβαίνει αυτό το πράγμα, οργανωμένα και ως μοχλός πίεσης για τους δικαστές, αν είναι έτσι, είναι ξεκάθαρα λάθος.

Αρα το ερώτημα είναι , τα πράγματα εχουν γίνει έτσι;

Είναι προφανές πως η Ένωση αναφέρεται σε δημόσιες επιστολές γονέων- πατεράδων ( που και αυτό το site έχει δημοσιεύσει ) οι οποίες ενόψει της κατάρτισης και επικείμενης ψήφισης του νομοσχέδιου για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού Δικαίου  (σ.σ «συνεπιμέλεια») κατέθεσαν τις δικές τους ιστορίες απομόνωσης από τα παιδιά τους , καίτοι έδιναν καθημερινό αγώνα – ή έτσι ανέφεραν – για να τα δούν. Μάταια. Είναι προφανές πως στα κείμενα αυτά και η υπερβολή καμία φορά είναι κατανοητή και κυρίως ευδιακριτη, εξαιτίας της συναισθηματικής εμπλοκής του προσώπου που τις συνέταξε. Του γονέα. Είναι επίσης προφανές πως , αν δεν υπάρχει ξεκάθαρος νομικός λόγος για τον οποίο ένας γονέας που το επιθυμεί, δεν μπορεί να δει το παιδί του, είναι και απάνθρωπο και επιζήμιο για το ίδιο το παιδί.

Αυτό όμως έκριναν οι δικαστικές οι δικαστικές αποφάσεις. Τις οποίες οι πολίτες αυτοί θεωρούν προφανώς λάθος για τους ίδιους και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σπεύδουν να κατά- κρίνουν. Με ακραίο τρόπο πιθανόν, αλλά είπαμε οι πολίτες αυτοί είναι σε συναισθηματική έξαρση, η οποία μπορεί να τους οδηγήσει ακόμα και σε ακραίες εκφράσεις.  Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι π.χ μια από τις επιστολές την υπέγραφε εν ενεργεία δικαστής, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην περίπτωσή του. Και σε κάθε περίπτωση , προφανώς δεν είναι αποδεκτή η συκοφάντηση ενός προσώπου, πολλώ μάλλον ενός δικαστή, αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις είναι δημόσιες και υπόκεινται σε δημόσια κριτική.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις ή αν συνδέεται το θέμα με το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια  

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα , από την πλευρά της Ένωσης είναι ότι προφανώς υπάρχει μια τέτοια οργανωμένη προσπάθεια «εκβιαστικής» προσέγγισης. Προσωπικά δεν το γνωρίζω, αλλά αν ισχύει, αφού το επικαλείται η Ένωση ενός κορυφαίου συνδικαλιστικού δικαστικού οργάνου, προφανώς είναι κοινωνός τέτοιων ενδείξεων. Καλό θα ήταν, τούτου δοθέντος, να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, γιατί από κανέναν δεν θα πρέπει να είναι ανεκτό ένα σχέδιο «ποδηγέτησης» της Δικαιοσύνης με οποιονδήποτε τρόπο.

Οσον αφορά το ν/σ για την αποκαλούμενη συνεπιμέλεια, το μυστήριο αποσαφηνίζει, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και εξαιρετικός νομικός, Θεοφ. Ξανθόπουλος, ο οποίος αφού αναφέρεται σε ανακοίνωσή του στις καταγγελίες της ΕνΔΕ αναφέρει πως ζητεί «…η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την εξέλιξη αυτή. Οφείλει να καταδικάσει χωρίς καθυστέρηση τις απαράδεκτες πρακτικές. Οφείλει επίσης να αποσύρει άμεσα το άκρως προβληματικό και πολωτικό ν/σ για το Οικογενειακό και να αναζητήσει συναινέσεις σε ένα θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία.”

Η Ένωση Δικαστών καταλήγει με μια παραίνεση και προς τα ΜΜΕ: “….τα Μέσα Ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) χωρίς να παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη διατύπωση όλων των απόψεων και της κριτικής στην εξουσία, σεβόμενα τον δικό τους ρόλο και τηρώντας μια ελάχιστη ηθική και δεοντολογία, έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην δημοσίευση τέτοιων συκοφαντικών επιστολών.»

Πάσα κριτική δεκτή…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ