Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ισμήνη Λέντζου: Δεν είναι φάντασμα… η ακροδεξιά είναι εδώ!

Η θέριεψη της άκρας δεξιάς σε όλη την Ευρώπη και οι κοσμοϊστορικές αλλαγές που θα έρθουν - ξεκίνησαν ήδη - έχει συγκεκριμένες αιτίες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ισμήνη Λέντζου: Δεν είναι φάντασμα… η ακροδεξιά είναι εδώ! dikastiko
H επόμενη μέρα των ευρωεκλογών βρήκε πολλούς χαρτογιακάδες στην Ευρώπη να παριστάνουν τους τρομαγμένους (κάποιοι λίγοι στα αλήθεια είναι) με την άνοδο της ακροδεξιάς.

“Υποκριτές και φαρισαίοι” θα έλεγα εγώ. Λίγη ντροπή ρε. Πώς ήταν εκείνη η συγκλονιστική στιγμή στο “Μάθε παιδί μου γράμματα”; Το θυμόμαστε; “Την αλήθεια ρεεεεεε, την αλήθεια”!

Εξηγήστε μου κάτι απλό ιθύνοντες της ΕΕ: Τον Τραμπ δεν τον είδατε στις ΗΠΑ; Το κίνημα του και τους ψηφοφόρους του; Την αναβίωση – αναγέννηση του ακραίου συντηρητισμού; Το Καπιτώλιο να “φλέγεται;;;” Δεν παρακολουθείτε ειδήσεις; Δεν διαβάζετε; Ήταν μακριά ε; Εδώ δεν μπορούν να διαβούν τον Ρουβίκωνα θα διαβούν τον Ατλαντικό;
Μήπως το Μπρέξιτ; Να σας θυμίσω ποιοι ήταν οι φανατικοί υποστηρικτές του; Τι πρέσβευαν και πρεσβεύουν; Να σας υπενθυμίσω τον ρατσισμό που φουντώνει στη Βρετανία; Ούτε αυτό το είδατε; Ας προσθέσω εδώ τον τίτλο του POLITICO: Ώρα ΤΡΑΜΠ για την Ευρώπη. Και σημείωνε: “Σε όλη την Ευρώπη, η άκρα δεξιά βρίσκεται σε άνοδο. Οι σημερινές ευρωεκλογές θα αποκαλύψουν πόσο μεγάλη είναι”. Στις Βρυξέλλες ή έπιναν καφέ ή έτρωγαν θαλασσινά ή πέταγαν χαρταετό. Δεν εξηγείται αλλιώς. Οι κύριοι με τα κοστούμια, τις γραβάτες και τα άψογα υποκάμισα και οι κυρίες με τα ταγιέρ, τα σινιέ παντελόνια και τα αρώματα, όλοι αυτοί που μπαινοβγαίνουν στα γραφεία τους στο Ευρωκοινοβούλιο με την ίδια ευκολία που μπαίνουν σε γραφεία τραπεζών και δείπνα επιχειρηματιών, πώς ακριβώς εξηγούν το ότι δεν αντιλήφθηκαν το ότι τα ακροδεξιά κόμματα σε όλες τις πρόσφατες εκλογές κέρδιζαν και κάτι τις; Δεν είδαν την Ολλανδία ή την Αυστρία ας πούμε; Τότε, να με συγχωρείτε, ή είστε χαζοί, επομένως και επικίνδυνα ανίκανοι, ή κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Φυσικά το δεύτερο.
Η θέριεψη της άκρας δεξιάς σε όλη την Ευρώπη και οι κοσμοϊστορικές αλλαγές που θα έρθουν – ξεκίνησαν ήδη – έχει συγκεκριμένες αιτίες. Συνοπτικά κάποιες εξ’ αυτών.

Α: Το “πέρασμα” της άκρας δεξιάς σε μία πολιτική κατάσταση αντισυστημισμού. Αυτό που κάποτε ήταν “προνόμιο” της Αριστεράς και πέρα, έγινε πλεονέκτημα του ακραίου συντηρητισμού και λαϊκισμού.

Γιατί; Διότι υπάρχει μία μεγάλη πολύ μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα, σε όλες τις χώρες, που νιώθει αποκομμένη και μόνη. Και ξέρετε κάτι; Δυστυχώς είναι! Άνθρωποι οι οποίοι στα προβλήματα και στα αιτήματά τους ακούνε τη φράση “γιατί αυτό αποφάσισε η ΕΕ”. Ένα “αόρατο” διευθυντήριο, το οποίο αποφασίζει για πράγματα που λίγοι μαθαίνουν κι ακόμα πιο λίγοι καταλαβαίνουν.
Άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν τα όνειρά τους να μπαίνουν στο περιθώριο και να μην ακούγονται ούτε στο ελάχιστο. Μία άγνωστη ελίτ χαρτογιακάδων κυβερνά από το “κάστρο” της και ανακυκλώνεται χωρίς να αφουγκράζεται. Ακόμα και τώρα που όλοι μιλάμε για το ράπισμα στη συνοχή της Ευρώπης από την αποχή και την άκρα δεξιά, πολλοί αναλυτές δείχνουν να ναι στην κοσμάρα τους. “Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική άνοδο. Είναι μια τάση που παρατηρείται εδώ και πολλές εκλογές”, εξηγεί η Κριστίν Βερζέ αντιπρόεδρος του ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

Όχι μωρέ δεν είναι ιδιαίτερη η άνοδος, απλώς χώρες – υπερδυνάμεις όπως Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, αλλά και “μικρότερες”, όπως Αυστρία και Βέλγιο γύρισαν την πλάτη στα ευρωπαϊκά διευθυντήρια. Αλλά είναι απλώς μία τάση…

Κλινική βλακεία το λέω εγώ αυτό! Η ΑΡΝΗΣΗ των ελιτιστών της ΕΕ να αντιληφθούν τι έχει συμβεί. Ντε και καλά να μην ενσκύψουν στο ζήτημα, αλλά να το εξηγήσουν με τον δικό τους τρόπο, ενώ πολλοί πολίτες τους ακυρώνουν. Πώς το λεγε εκείνη η φράση, δεν βρέχει σας φτύνουν. Ευτυχώς, βγήκε και ο Άκης Σκέρτσος και είπε το αμίμητο: Δεν υπάρχει αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.

Β: Για να μη μιλάμε μόνο για τις Βρυξέλλες, ας κάνουμε κουβέντα για τους κάποτε “κραταιούς” πολιτικούς χώρους. Σοσιαλιστές, Συντηρητικούς, ευρωπαϊκή Αριστερά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πλέον εδώ και λοιπά. Είδε κανείς σας κάποια σοβαρή απάντηση σε αυτούς που πωλούν τις “επιστολές του Ιησού”; Έγινε κάποια σοβαρή συζήτηση προκειμένου να ακυρωθούν με επιχειρήματα οι απίστευτες μπούρδες των υποστηρικτών της επίπεδης γης;
Εάν κάποιος σκέφτεται, τι σχέση έχουν αυτοί με το πρόβλημα της άκρας δεξιάς, δεν έχει παρά να κάνει μία έρευνα με το τι πιστεύουν οι οπαδοί του Τραμπ, καθώς και τη δυναμική των θεωριών συνωμοσίας σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. Ρωτήστε ψηφοφόρους της Λεπέν και της Μελόνι. Και ρωτήστε και τους ψηφοφόρους των κομμάτων της ακροδεξιάς στην Ελλάδα… Τα ίδια πάνω κάτω θα σας απαντήσουν!

Κι επειδή αρκετοί θα πουν “είναι γραφικοί” ή “ψεκασμένοι”, δεν φτάνει να πιστεύεις κάτι ή να ξέρεις ότι έχεις δίκιο. Οφείλεις να το τεκμηριώνεις!  Όσο λοιπόν τα “καθώς πρέπει” κόμματα αλλά – δυστυχώς – και η Αριστερά σφύριζε αδιάφορα στη “γραφικότητα”, τόσο η άκρα δεξιά τη μετέτρεπε σε αντισυστημισμό, την έκανε ελκυστική και αποκτούσε ιδεολογικοπολιτικό αφήγημα.

Γ: Όπως έγινε ελκυστική η ρητορική μίσους απέναντι σε συγκεκριμένους μετανάστες. Γιατί “γεμίζουν τη χώρα μας οι ισλαμιστές μουσουλμάνοι”. Εδώ κι αν η ΕΕ έχει τεράστια ευθύνη! Από που να το πιάσεις. Όχι μόνο δεν προστάτευσε τους πολίτες της, λαμβάνοντας μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης, μα συγχρόνως επένδυσε στη μετανάστευση. Αφενός διότι κέρδιζε πολύ φτηνά εργατικά χέρια, χέρια τα οποία κάνουν δουλειές που δεν κάνουν άλλοι. Αφετέρου δεν επιχείρησε ποτέ να ενσωματώσει πραγματικά τους ανθρώπους αυτούς στις κοινωνίες της. Κι επειδή όλοι δεν γίνεται να ενσωματωθούν, δεν προσπάθησαν καν τους περισσότερους.
Ένα μεγάλο κομμάτι τους αντιμετωπιζόταν ως παρίες, ως εν δυνάμει εγκληματίες και γενικά όχι ως ισότιμοι πολίτες. Κάντε μία βόλτα στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Άμστερνταμ, περπατήστε, με προσοχή, σε κάποιες γειτονιές. Θα διαπιστώστε μόνοι σας την πραγματικότητα. Η τέλεια αντίφαση! Από τη μία “ελάτε, δουλέψτε” κι από την άλλη, “δεν θα γίνετε ποτέ σαν κι εμάς”. Τραγωδία! Παράλληλα μάλιστα, εντελώς προκλητικά έκλεισε τα αυτιά της στις εν μέρει λογικές ανησυχίες Ευρωπαίων πολιτών που καλούνται να συμβιώσουν με κάτι εντελώς άγνωστο και τελείως ξένο με τα ευρωπαϊκά ήθη. Δηλαδή, δεν έφτανε η οικονομική ανασφάλεια η οποία διογκώθηκε και από τα φτηνά εργατικά χέρια των μεταναστών, χωρίς φυσικά δική τους ευθύνη, η κρίση που συνεχίζεται, δεν έφταναν τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, ήρθε και η πολιτική της ΕΕ που παράτησε δυστυχείς ανθρώπους και ευάλωτους, έρμαιο των κυκλωμάτων σωματεμπορίας, ναρκωτικών, κλπ. Περιοχές υποβαθμίστηκαν, φτώχυναν και οι κρατικές μηχανές απλώς έστρεφαν το βλέμμα αλλού. Το ήδη υπάρχον “έρχονται και μας παίρνουν τις δουλειές” μετατράπηκε σε ένα “έρχονται να μας σφάξουν και να μας αλλοιώσουν, να μας κάνουν σαν αυτούς”. Βούτυρο στο ψωμί της ξενοφοβικής ακροδεξιάς.
Δ: Όπως βούτυρο στο ψωμί της εγχώριας όμως ήταν η ιστορία με τα ομόφυλα ζευγάρια. Πώς να το κάνουμε πιο σαφές; Άλλο πράγμα η ισότητα και η ισονομία, το δικαίωμα των συνανθρώπων μας σε βασικά δικαιώματα και τελείως άλλο πράγμα το ανοίγω μονοδιάστατα ζήτημα οικογένειας χωρίς να υπάρξει σοβαρός διάλογος και συζήτηση με την κοινωνία. Ακόμα και εάν δεχτούμε πως αντιδρούν τα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας μας, όφειλε η Πολιτεία να τα προσεγγίσει, να προσπαθήσει να εξηγήσει. Αντίθετα, επέλεξε το χειρότερο όλων. Μία κατευθυνόμενη και εντελώς στείρα προβολή, η οποία δεν έπεισε και συντηρητικοποίησε ακόμα περισσότερο, καθώς άγγιζε και ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα. Την οικογένεια.
Ε: Κι όμως! Η κυβέρνηση της ΝΔ όφειλε να γνωρίζει καλύτερα. Διότι η κατά τα άλλα και τάχα μου τάχα μου ΕΕ είχε κλείσει ξανά τα μάτια τόσο στις ακροδεξιές πολιτικές πρώην σοσιαλιστικών καθεστώτων, όσο και στις αντιδράσεις λαών τους. Μόλις τον Απρίλιο του 2024 χαλάρωσε η Βαρσοβία τον νόμο για τις αμβλώσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταστήσει την έκτρωση σχεδόν παράνομη. Για να μην μιλήσω για την Ουγγαρία του Όρμπαν και τους ΛΟΑΤΚΙ.
Θα μπορούσα να γράφω για ώρες. Η “Ευρώπη των λαών” ξύπνησε με την ακροδεξιά στο κεφάλι της. Έπονται κοσμοϊστορικές αλλαγές. Ποια θα είναι η αντίδραση των Βρυξελλών; Ας πάμε ένα στοίχημα γι αυτό. θα προσπαθήσει να “υφαρπάξει” τις ψήφους των ακροδεξιών κομμάτων για να… αποκαταστήσει την τάξη. Μάλιστα. Πώς θα το κάνει; Υιοθετώντας ακροδεξιότερες πρακτικές. Είναι μία επέμβαση δικής τους ευρασιτεχνίας που λέει: Για να λύσουμε το πρόβλημα, αντί να βρούμε τη ρίζα, κάνουμε υποχωρήσεις.

Όσον αφορά τους πολίτες τώρα, το ποσοστό της τερατώδους αποχής και η εκλογή του youtuber Φειδία στην Κύπρο είναι μόνο η επιφάνεια… η θάλασσα είναι βαθιά!!!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ