Σάββατο 05 Δεκεμβρίου 2020

Παναγιώτης Στάθης : Δημόσια κριτική στους ανώτερους δικαστές – Ας ζήσουν με αυτή

Χθες το ευρωπαϊκό δικαστήριο με μια σημαντική απόφασή του αποφάσισε πως η δημόσια κριτική σε αποφάσεις – εσωτερικής φύσεως- σε δικαστές είναι εναρμονισμένη με την ελευθερία της έκφρασης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης : Δημόσια κριτική στους ανώτερους δικαστές – Ας ζήσουν με αυτή

Η απόφαση αφορά δικαστή της Πολωνίας που ….τόλμησε να ασκήσει κριτική σε επιθεωρητή δικαστηρίων για την έκθεση που συνέταξε ο τελευταίος όσον αφορά στην προαγωγή του.

Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Δικαστηρίου απάντησε επί της έκθεσης σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούσε ως δικαστής, ισχυριζόμενος ότι ήταν «επιφανειακή, άδικη και μεροληπτική».

Αυτό οδήγησε σε καταδίκη του! Εις διπλούν μάλιστα για πειθαρχικά παραπτώματα.

Τα παραδείγματα και στην Ελλάδα δεν είναι λίγα. Δικαστές και εισαγγελείς – και στη χώρα μας- υπέστησαν την προηγούμενη περίοδο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνέβαινε πάντα) πειθαρχικά γιατί απλώς βρίσκονταν θεωρητικά όχι στη σωστή πλευρά της …ιστορίας. Υπέστησαν διασυρμούς και μπούλινγκ και κυρώσεις. Πολλές φορές εντελώς άδικα.

Η παθογένεια αυτή πρέπει κάποια στιγμή να εξαλειφθεί. Αλλά και οι ίδιοι θα πρέπει να μάθουν να αντέχουν την κριτική.

Οι δικαστές, πρόσωπα αξιοσέβαστα εκ της θέσεως τους, κρίνονται και αυτοί. Όχι μόνο από τους ανωτέρους τους αλλά και από τους πολίτες που γίνονται κοινωνοί των αποφάσεών τους. Όχι πριν την απόφασή(γιατί τότε θα πρόκειται για προσπάθεια επηρεσμού τους)αλλά σίγουρα μετά.

Ας ζήσουν λοιπόν και αυτοί με τη δημόσια κριτική. Όπως όλοι μας…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ