Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Μα δε θα ρωτήσουν τους δικαστές για τον κώδικα που τους αφορά;

Όταν μια τέτοια Επιτροπή αφορά στην λειτουργία των δικαστηρίων και ρυθμίζει τα δικαιώματα, τα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα, τις προαγωγές, την επιθεώρηση, την αξιολόγηση και τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών, δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα να διατυπωθεί η άποψή τους μέσα στην Επιτροπή;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Μα δε θα ρωτήσουν τους δικαστές για τον κώδικα που τους αφορά;

Να ξεκαθαρίσω τη θέση μου: Θεωρώ πως θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η συμμετοχή των δικαστών στη διαμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ).

Γιατί; Μα απλά γιατί τους αφορά άμεσα . Είναι αυτονόητο δικαίωμά τους, όπως συμμετείχαν π.χ. οι δικαστικοί υπάλληλοι (διαφωνώντας σε πολλά και συμφωνώντας σε άλλα) στο θέμα της αναμόρφωσης του κώδικά τους που έρχεται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Θα μου πείτε είναι δικαίωμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης η συγκρότηση της (κάθε) Νομοπαρασκευαστικής.

Σωστά.

Όταν όμως μια τέτοια Επιτροπή αφορά στην λειτουργία των δικαστηρίων και ρυθμίζει τα δικαιώματα, τα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα, τις προαγωγές, την επιθεώρηση, την αξιολόγηση και τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών, δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα να διατυπωθεί η άποψή τους μέσα στην Επιτροπή;

Αλλωστε δίδεται το δικαίωμα να διαμορφωθούν από το Υπουργείο οι συσχετισμοί , πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Συνεπώς η τυχόν απόφαση  του Υπουργείου για τη μη συμμετοχή των δικαστικών ενώσεων ή τέλος πάντων εκπροσώπων τους στην Επιτροπή , προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Γιαυτό και η ανακοίνωση των Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων εχει σημασία.

Όσο και η κατάληξή της: “…Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει με ενημέρωση της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ένωσης Δικαστών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και θα επιδιωχθούν συναντήσεις με θεσμικούς φορείς για την ανάδειξη της σοβαρότητας του ζητήματος”.

Φαντάζομαι πάντα υπάρχει καιρός για συνεννόηση..

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ