Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022

Παναγιώτης Στάθης: Ο «ιστορικός» εισαγγελέας Σπύρος Κανίνιας και η ιστορική γνωμοδότηση για τους δικαστικούς συντάκτες

Η δημοσιογραφία ήταν πάντα ένα καταφύγιο έκφρασης γιαυτό, και φωτισμένες μορφές του δημόσιου βίου πρωτοστάτησαν στη διευκόλυνση του έργου της, ανοίγοντας δρόμους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Ο «ιστορικός» εισαγγελέας Σπύρος Κανίνιας και η ιστορική γνωμοδότηση για τους δικαστικούς συντάκτες

Η δημοσιογραφία πάντα γεννούσε σφοδρές αντιπαραθέσεις εκ της φύσεως της , της προσπάθειας ελέγχου της από (όλες) τις εξουσίες και βέβαια τις υπερβολές, τα λάθη ή τις σκοπιμότητές της.

Ήταν πάντα όμως ένα καταφύγιο έκφρασης γι’ αυτό, και φωτισμένες μορφές του δημόσιου βίου πρωτοστάτησαν στη διευκόλυνση του έργου της, ανοίγοντας δρόμους.

Αντιγράφω από τη γνωμοδότηση του εμβληματικού προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σπ. Κανίνια, όπως είναι δημοσιευμένη  στα «Ποινικά Χρονικά» έτους 1977, σελ. 279 (με διευθύντρια ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ την κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη).

Αντικείμενο «η παρουσία δημοσιογράφων στις ποινικές δίκες και η δικονομική αρχή της δημοσιότητας της ποινικής δίκης(άρθρο 93 Συντάγματος)»:

«Τουναντίον η ίδια αρχή, ως «έμμεσος λαϊκή δημοσιότης,  καθίσταται ενεργός δια της παρουσίας των δημοσιογράφων (δικαστικών ρεπορτερς) εις τα ακροατήρια. Αλλ’ η παρουσία τούτων είναι όλως  περιστασιακή, ιδία οσάκις πρόκειται περί «συνταρακτικών» υποθέσεων ή πρόκειται να εξυπηρετηθή ωρισμένη πολιτική σκοπιμότης. Πάντως η δημοσιογραφική κάλυψις της ποινικής δίκης – οσάκις επιτυγχάνεται, διότι μέχρι τούδε δεν εχει συστηματοποιηθή – εξασφαλίζει ευρυτάτην και ευπρόσδεκτον την ενημερωσιν  του κοινού. Καίτοι ενίοτε παρουσιάζει μειονεκτήματα και κινδύνους παραπλανήσεως και επηρεασμού και αυτών των δικαζόντων.

Ας σημειωθή ενταύθα ότι – ακριβώς προς αποσόβησιν των μειονεκτημάτων και κινδύνων τούτων- θα ήτο ευκταία η ίδρυσις ενός ειδικού δημοσιογραφικού γραφείου εις την Εισαγγελία Αθηνών, το οποίον θ’ απετέλη δια τους δημοσιογράφους ιδιαίτερον επαγγελματικόν χώρο προς επιβοήθησιν του καθημερινού των έργου, ώστε ούτοι να επιτυγχάνουν συστηματικώς και ευμεθόδως τα της συλλογής αξιολογήσεως και μεταδόσεως των ποικίλων δικαστικών ειδήσεων, όσαι δυνανται κατά νόμον να τύχουν δημοσιότητος…..».

Μια διαχρονική απάντηση για την (ορθή) δημοσιογραφική λειτουργία…

ΥΓ: Ο Σπ. Κανίνιας υπήρξε μια ιστορική μορφή του εισαγγελικού κλαδου και έφτασε μέχρι το βαθμό του αντεισαγγελέα ΑΠ. Ηταν μαζί με τον Κων/νο Σταμάτη εισαγγελείς στη δίκη της Χούντας.

*Θερμές ευχαριστίες στον «συλλέκτη δικαστικής ιστορίας», εισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ