Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Παναγιώτης Στάθης: Ο Λάμπρος Μαργαρίτης και το “σπασμένο” στερεότυπο

Δυστυχώς γνώρισα τον καθηγητή Μαργαρίτη τα τελευταία χρόνια και δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω έναν ούτε έναν “ακαδημαϊκό” κύκλο. Με την έννοια ότι κάθε συζήτηση μαζί του ήταν ένα μάθημα νομικών και λογικής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης:  Ο Λάμπρος Μαργαρίτης και το “σπασμένο” στερεότυπο dikastiko.gr

Στα δικαστήρια λένε – ως συνήθως- μια κακία: “Καλός καθηγητής, σχεδόν ποτέ καλός – επ΄ακροατηρίω – δικηγόρος”. Σε όσα χρόνια παρακολουθώ το χώρο, η αλήθεια είναι, πως πολλές φορές γελούσα χαιρέκακα σε δικαστικές αίθουσες σκεπτόμενος πως τελικά οι κακές γλώσσες έχουν δίκιο. Οι φωτεινές εξαιρέσεις βέβαια δεν είναι λίγες και – η αλήθεια είναι- πως αποτελούν πολύ φωτεινά παραδείγματα. Είναι αυτά τα παραδείγματα που σπάνε το στερεότυπο.

Αυτό σκέφτηκα όταν γνώριζα πριν από αρκετά αλλά όχι πολλά χρόνια τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη. Φωτεινό παράδειγμα, λαμπερό μυαλό, οξυδέρκεια και “φονικό” χιούμορ. Το γνωρίζουν όσοι βρέθηκαν κοντά του ή μίλησαν μαζί του.

Παρακολουθώντας την βαθιά πεποίθησή του στο δίκαιο, στην εμβάθυνση και την ουσία του, στην ερμηνεία του και κυρίως στην αποστροφή του στον τύπο που αλλοιώνει την λογική του, μόνο θαυμασμό μπορούσες να νιώσεις.

Κάθε συζήτηση ξεκινούσε με μια γρήγορη ερώτηση που κατέληγε σε μια βαθιά ανάλυση για όσα σημαίνουν πραγματικά και την ορθή ερμηνεία τους.

“Έπρεπε να έχεις σπουδάσει νομικά”, μου είπε κάποτε, “γιατί τα πιάνεις εύκολα. Αν και τα μαθηματικά θα μου πεις είναι η βάση όλων των επιστημών, και της δικής μου”, συμπλήρωνε.

“Τώρα σχεδόν γέρασα κε καθηγητά μου”, του είπα γελώντας , κλείνοντας βιαστικά το τηλέφωνο.

Ίσα- ίσα δηλαδή που πρόλαβα να ακούσω- μια ακόμα φορά – την χαϊδευτική “απειλή – επιβράβευση”: “Πρόσεχε γιατί και σε διαβάζω και σε ακούω”.

Κι εγώ θα σας διαβάζω πάντα κε καθηγητά μου…Εις το επανιδείν…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ