Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Τι είπε και τι δεν είπε η Εισαγγελέας του ΑΠ, Γ. Αδειλίνη για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών – Η θέση της όπως – πραγματικά – διατυπώθηκε στον «Κύκλο Ιδεών»

Η διατύπωση της ανώτατης Εισαγγελέα της χώρας, περί του τρόπου που νομοθετεί η Πολιτεία σε σχέση με τις “αντοχές” της κοινωνίας, ερμηνεύθηκε ως “προβληματισμός για το γάμο ομοφύλων”, μόνο που η ίδια ήταν απολύτως σαφής περί του αντιθέτου: Ο πολιτικός γάμος οδηγεί την κοινωνία προς τα εμπρός και ορθά πράττει, αντίθετα θα ήταν “άλμα” η νομοθετική αντιμετώπιση- αυτή τη στιγμή- του ζητήματος της παρένθετης μητρότητας…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Τι είπε και τι δεν είπε η Εισαγγελέας του ΑΠ, Γ. Αδειλίνη για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών – Η θέση της όπως – πραγματικά – διατυπώθηκε στον «Κύκλο Ιδεών» dikastiko.gr

Προβληματίζεται η ηγεσία του Αρείου Πάγου για την νομοθέτηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και κατ΄επέκταση του δικαιώματος υιοθεσίας που προκύπτει από αυτόν; Η απάντηση είναι ένα μεγαλοπρεπές “όχι”, το αντίθετο μάλιστα, παρά το γεγονός ότι έτσι εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας απορίες στους γνωρίζοντες τις πάγιες θέσεις της ανώτατης Εισαγγελέα της χώρας Γεωργίας Αδειλίνη, πάνω σε ζητήματα δικαιωμάτων. Η τοποθέτηση έγινε κατά την εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου , με θέμα “Γάμος Ομοφύλων τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση» και η καταγραφή την παρουσίαζε να “προβληματίζεται” για το θέμα του πολιτικού γάμου.

Πως αποτυπώθηκε

Μάλιστα η αποτίμηση των όσων είπε με αφορμή την διαλεκτική σχέση του νομοθέτη με την κοινωνία και την παραδοχή ότι ο νομοθέτης πρέπει να προηγείται της κοινωνίας και να την καθοδηγεί, τέθηκε το ερώτημα “μέχρι που;”. Η απάντηση της Εισαγγελέως παρουσιάστηκε περίπου ως διατύπωση προβληματισμού για το γάμο, μόνο που η απάντηση αφορούσε την πιθανότητα αυτό το νομοθετικό άλμα να έφτανε ως την “παρένθετη μητρότητα”. Εν ολίγοις πηγές του Αρείου Πάγου με τις οποίες συνομίλησε το dikastiko.gr , επισήμαιναν , ότι σε αυτό τον υψηλού επιπέδου επιστημονικό διάλογο τέθηκαν και ειδικότερα επιμέρους ζητήματα που δημιουργούνται ως προς τη γονεϊκότητα των ομόφυλων ζευγαριών, ακόμη και μετά την ψήφιση και θέση σε ισχύ του νέου νόμου για το γάμο των ομοφύλων.

Τι είπε πραγματικά

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , η κα Αδειλίνη διατύπωσε την άποψη ότι ο νομοθέτης μπορεί να “σύρει” την κοινωνία προς τα εμπρός, δηλαδή προς την πρόοδο, λειτουργώντας καθοδηγητικά, όπως συνέβη και με τον πολιτικό γάμο, μέχρις όμως ενός σημείου, σύμφωνα πάντα και με τη διδασκαλία του αείμνηστου καθηγητή Γεώργιου Κουμάντου, χωρίς να μπορεί να λειτουργήσει με άλματα.

Η δε άποψη της είναι ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο οδηγεί την κοινωνία προς τα εμπρός, μέχρις εκεί που αυτή αντέχει να φτάσει στην παρούσα φάση. Άλμα του νομοθέτη θα ήταν όχι βεβαίως οι ρυθμίσεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, αλλά πχ η νομοθετική αντιμετώπιση του ζητήματος της παρένθετης μητρότητας για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πάγιες θέσεις

Είναι άλλωστε γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, πως οι θέσεις της νυν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι πάντα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με ιδιαίτερη ευαισθησία για τα παιδιά. Άλλωστε (όπως αναφέρεται και στο βιογραφικό της) “…ως Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπήρξε αρμόδια για την προστασία των ανηλίκων, στο πλαίσιο δε της αρμοδιότητάς της αυτής συνεργάσθηκε με συναδέλφους της και με πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, κρατικούς, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, διεθνείς οργανισμούς κλπ για την επίλυση πλείστων όσων προβλημάτων, όπως αναφορικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους, με την αναδοχή και υιοθεσία κλπ, εκδίδοντας σχετικές κατά περίσταση εγκυκλίους και γνωμοδοτήσεις και μετέχοντας σε ομάδες εργασίας και σχετικά σεμινάρια”.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr