Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Ομόφυλα ζευγάρια: Η καθηγήτρια Νομικής και μία εκ των συντακτών του νομοσχεδίου απαντά στις αιτιάσεις Βορίδη περί συνταγματικότητας ή μη – ΒΙΝΤΕΟ

Αναφορικά με τις ενστάσεις Βορίδη και Πλεύρη για το νομοσχέδιο, η κα Παπαδοπούλου επεσήμανε "Αναμένω από αυτούς τους 2 υπουργούς να υπερψηφίσουν τουλάχιστον τις διατάξεις που προστατεύουν την οικογένεια και τα παιδιά"

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ομόφυλα ζευγάρια: Η καθηγήτρια Νομικής και μία εκ των συντακτών του νομοσχεδίου απαντά στις αιτιάσεις Βορίδη περί συνταγματικότητας ή μη – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Η Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου μίλησε για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Βορίδη λίγες μέρες πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η κ. Παπαδοπούλου μίλησε στο MEGA και εξήγησε. «Δεν ξέρω αν έχει πει και κάποια άλλα πράγματα ο κ. Βορίδης που δεν τα άκουσα ή δεν τα διάβασα, πέρα από τις δηλώσεις που παίξατε στις οποίες δεν είπε ο κ. Βορίδης ότι είναι αντισυνταγματικό. Είπε ότι δεν υπάρχει υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και από την νομολογία του Στρασβούργου, να εισαγάγουμε τον γάμο ομοφύλων. Αυτό είναι σωστό, ωστόσο δεν σημαίνει ότι υπάρχει αντισυνταγματικότητα. Αν η αντισυνταγματικότητα στηρίζεται στο ότι δεν το έχει πει το ΕΔΔΑ, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πράγματι κανείς δεν λέει ότι υπάρχει υποχρέωση από το ΕΔΔΑ να εισαγάγουμε τον γάμο των ομοφύλων», είπε αρχικά.

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: “Το κράτος έχει υποχρέωση να στηρίζει την οικογένεια όποια μορφή κι αν έχει”

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, «έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την οικογένεια όποιο σχήμα και αν έχει αυτή. Αν ο κ. υπουργός σέβεται την νομολογία του ΕΔΔΑ, αναμένω στην κατ’ άρθρο ψήφιση, να ψηφίσει τουλάχιστον τις διατάξεις που αφορούν στην προστασία των παιδιών και της οικογενειακής ζωής των ομοφύλων. Το Στρασβούργο είναι ένα υπερεθνικό δικαστήριο, είναι δηλαδή πάνω από τα κράτη μέλη, και είναι πάντα προσεκτικό στις κρίσεις του και στηρίζεται πάντα στην ευρωπαϊκή συναίνεση. Το ΕΣΔΑ για να μην χάσει την νομιμοποίηση στα μάτια των κρατών που δεν έχουν ψηφίσει τον γάμο των ομοφύλων, στηρίζεται στην ευρωπαϊκή συναίνεση. Μόνο δηλαδή αν μια πλειονότητα των κρατών έχει εισαγάγει τον γάμο, τότε μόνο θα πει ότι τίθεται θέμα αντίθεσης προς την ΕΣΔΑ».

Και συνέχισε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι με βάση το ελληνικό Σύνταγμα, δεν μπορούμε να εισαγάγουμε το γάμο ομοφύλων με βάση το άρθρο 9 του δικού μας Συντάγματος που λέει ότι η προσωπική και οικογενειακή ζωή είναι απαραβίαστη. Το άρθρο 21 έρχεται να πολλαπλασιάσει και να πει όχι μόνο ελευθερία αυτών των ζευγαριών να φτιάχνουν την οικογενειακή ζωή τους όπως θέλουν, με τρόπο απαραβίαστο, αλλά και το κράτος να τους προστατεύει. Η οικογένεια όποια μορφή και αν έχει, γιατί αυτό μας το δίνει η εμπειρία και το βίωμα, η πράξη, και όχι το Σύνταγμα ή ο Αστικός Κώδικας, το κράτος πρέπει να τη στηρίζει. Το ίδιο και για την μητρότητα είτε είναι σε μονογονέα, είτε σε ομόφυλο ή ετερόφυλο ζευγάρι».

Οι ενστάσεις Πλεύρη και Βορίδη

Η κ. Λίνα Παπαδοπούλου, η οποία τυγχάνει μία εκ των συντακτών του νομοσχεδίου, παρευρέθηκε στο «φροντιστήριο» των βουλευτών της ΝΔ για το νομοσχέδιο.

Η ίδια υπογράμμισε πως, «δεν θα το έλεγα φροντιστήριο, αλλά γόνιμη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, και των υπουργών και ήμασταν εγώ και η κ. Φουντεδάκη. Πράγματι μία ένσταση, όμοια με του κ. Βορίδη είχε εκφράσει και ο κ. Πλεύρης και έδωσα την ίδια απάντηση. Αναμένω από αυτούς τους 2 υπουργούς να υπερψηφίσουν τουλάχιστον τις διατάξεις που προστατεύουν την οικογένεια και τα παιδιά. Σύμφωνα με την Ομολογία του Στρασβούργου εάν δύο άνδρες έχουν αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας στο εξωτικό, η Ομολογία μας υποχρεώνει να αναγνωρίσουμε αυτούς τους 2 ως πατεράδες του παιδιού».

“Το σύμφωνο συμβίωσης είναι σύμβαση αστικού δικαίου – Δεν λύνει τα προβλήματα”

Η κ. Παπαδοπούλου υπογράμμισε, πως, «Μία άλλη ερώτηση ήταν “γιατί δεν τα λύνουμε αυτά με το σύμφωνο συμβίωσης”. Το σύμφωνο συμβίωσης είναι μία σύμβαση αστικού δικαίου, όπως και ο γάμος, έχει εισαχθεί στην έννομη τάξη για να σώσει μία πιο ήπια μορφή δέσμευσης σε σχέση με τον γάμο. Το σύμφωνο όπως είναι σήμερα δεν λύνει τα προβλήματα γιατί είναι πιο χαλαρή σύμβαση. Μπορεί κάποιος να αποφύγει δημοσίου δικαίου συνέπειες».

Για την Εκκλησία: «Σε ό,τι αφορά στην Εκκλησία, η άποψή της είναι σεβαστή γιατί υπάρχει θρησκευτική ελευθερία και η αυτονομία των θρησκευτικών κοινοτήτων που μπορεί να αποφασίσει αν θα τελέσει ή όχι ένα μυστήριο ή αν θα το θεωρήσει μυστήριο. Σέβομαι αυτά που λέει η Εκκλησία είναι δικαίωμά τους να έχουν αυτά τα δόγματα. Εδώ όμως δεν μιλάμε γι’ αυτό. Κανένα κράτος δεν μπορεί να επιβάλει σε μία θρησκευτική κοινότητα να αλλάξει το δόγμα της. αυτό που μπορεί να κάνει είναι να θεσπίσει έναν θεσμό αστικού δικαίου για να καλύψει όλα τα άτομα. Αυτό δεν είναι στο χέρι της Εκκλησίας να το κρίνει και να το αποφασίσει», δήλωσε η Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου.

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: MEGA

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ