Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Παναγιώτης Στάθης: Το (γνωστό) έγγραφο για τη Novartis, η αλλοιωμένη μετάφραση και η ουσία

Το έγγραφο που όπως καταγγέλλεται από την Ελένη Τουλουπάκη, αλλοιώθηκε στη μετάφραση για τη δικογραφία της ερευνώμενης “σκευωρίας” Novartis, είναι μια εξαιρετικά σημαντική θεσμική παρεκτροπή. Πλην δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία της υπόθεσης για τον Ανδρέα Λοβέρδο αφού (σε 3 δικογραφίες αλλά κυρίως και ) στη δική του υπάρχει αυτούσιο και λογοδοτεί (και) με βάση αυτό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Το (γνωστό) έγγραφο για τη Novartis, η αλλοιωμένη μετάφραση και η ουσία dikastiko.gr

Τι είναι αυτό που καταγγέλλει η Ελένη Τουλουπάκη, πρώην επικεφαλής της Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, νυν εισαγγελέας και κατηγορούμενη για κατάχρηση εξουσίας στην ερευνώμενη “σκευωρία” Novartis με κεντρικό πρόσωπο τον Δημ. Παπαγγελόπουλο;

Πως ένα έγγραφο του FBI με αναφορές στον Ανδρέα Λοβέρδο ως “δωροκούμενο” από την εταιρία, αλλοιώθηκε στη μετάφραση και μπήκε στη δικογραφία (που αφορά την ίδια ως απολογούμενη και όχι την ποινική διαδικασία σε βάρος του Λοβέρδου) χωρίς αυτές τις αναφορές.

Είναι σημαντικό αυτό; Προφανώς ναι και συνιστά, εφόσον αποδειχτεί δόλος, θεσμική εκτροπή(πέρα από τον ορισμό της ανοησίας) . Καθαρά και ξάστερα. Γι’ αυτό τόσο η έρευνα που διέταξε αμέσως η Εισαγγελία Πρωτοδικών όσο και η εσωτερική έρευνα που πρέπει να κάνει το ΥΠΕΞ , οφείλουν να ξεδιαλύνουν τα πράγματα.

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι αν όσα λέει το έγγραφο, στην πλήρη του μορφή , είναι γνωστά ή όχι. Η απάντηση που προκύπτει αναφέρει πως είναι γνωστά απολύτως εδώ και χρόνια. Δημοσιοποιημένα, άρα ήδη γνωστά στη κοινή γνώμη και κατατεθειμένα σε 3 δικογραφίες άρα γνωστά στις αρχές. Στην πλήρη τους μορφή.

Το τρίτο ερώτημα είναι αν ο Λοβέρδος έχει κριθεί για αυτά: Η απάντηση, που δίδεται κάθετα, είναι πως όσα αναφέρονται (στην πλήρη αγγλική μορφή τους και με πιστή, πλήρη μετάφραση, στα ελληνικά) βρίσκονται στη δικογραφία που τον αφορά και κρίνεται ήδη και για αυτά. Άρα η αλλοίωση στη μετάφραση δεν αφορά την όποια ποινική αντιμετώπιση του Αν. Λοβέρδου.

Το τέταρτο ερώτημα είναι ποιος εισέφερε το έγγραφο και τι είναι αυτό: Αυτό λοιπόν αφορά ενημέρωση προς την κα Τουλουπάκη από το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης το 2017. Το έγγραφο κατατέθηκε στην Βουλή από τον αντεισαγγελέα ΑΠ Γιάννη Αγγελή (το προσκόμισε και ο Ανδρέας Λοβέρδος) για να καταδείξουν πως σε Ελλάδα και Αμερική χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος προστατευόμενος μάρτυρας , γεγονός που κατά τους καταγγέλλοντες, δεν συνάδει με την νομιμότητα της διαδικασίας. Η καταγγέλλοντες μάλιστα λένε πως η κα Τουλουπάκη (επειδή προέκυπτε ταυτοπροσωπία μαρτύρων) το “έκρυβε”.

Το πέμπτο ερώτημα είναι πόσο σημαντικό κρίνεται το έγγραφο; Όπως φαίνεται περιέχει αναφορές χωρίς αξιολογικές κρίσεις όσων λέει ένας προστατευόμενος μάρτυρας. Μαρτυρικούς ισχυρισμούς δηλαδή χωρίς επιπλέον εισφορά στοιχείων, γι’ αυτό και οι Αμερικανοί δεν κάνουν καμία αξιολογική κρίση.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ