Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Το ηχητικό Βγενόπουλου ως αφορμή για να σβήσει κάθε “υπόνοια” συντεχνιακής λογικής

Είναι γνωστό ότι από την 1η Μαρτίου αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, το όνομα του οποίου δεν έχει καταστεί γνωστό, μελετά ανάσυρση από το αρχείο της αναφοράς Βγενόπουλου κατά της Βασιλικής Θάνου. Για πολλούς η ανάσυρση απο το αρχείο είναι όχι νομική αλλά περισσότερο ηθική ανάγκη, με την έννοια ότι δεν πρέπει να πλανάται η αίσθηση ότι μπορεί η δικαιοσύνη να λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις με συντεχνιακή λογική. Να σπεύδει βραδέως δηλαδή όταν πρόκειται για υποθέσεις με “εμπλεκόμενους” δικαστικούς λειτουργούς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Το ηχητικό Βγενόπουλου ως αφορμή για να σβήσει κάθε “υπόνοια” συντεχνιακής λογικής dikastiko.gr

Η ιστορία είναι λίγο- πολύ γνωστή: Εφτά μέρες μετά την αποκάλυψη του ηχητικού που «κουμπώνει» στις καταγγελίες Βγενόπουλου το 2016 κατά της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, το ανώτατο δικαστήριο, δια του εισαγγελέα του Βασ. Πλιώτα, κινήθηκε στην κατεύθυνση (όχι άμεσης έρευνας αλλά) «μελέτης» του ενδεχομένου να ανασύρει από το αρχείο την αρχειοθετημένη δικογραφία.

Είχε προηγηθεί “πολιτικός σεισμός”, ο οποίος ουδόλως καταλάγιασε, απλώς σκεπάστηκε στον αχό της πολεμικής σύρραξης της Ουκρανίας.

Κι αυτό γιατί αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης σε μια ταραγμένη περίοδο, για την οποία- μην ξεχνάμε- ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός και δικαστικοί λειτουργοί, διώκονται διότι καταγγέλλονται ότι ουσιαστικά έστησαν μια πολιτική σκευωρία για να σπιλώσουν πoλιτικούς αντιπάλους, πατώντας πάνω στο υπαρκτό σκάνδαλο Novartis.

Εδώ υπάρχει βέβαια το ( όχι ως ελληνικό αλλά παγκόσμιο πολιτικό) φαινόμενο οι μεν να καταγγέλλουν τους δε για σκευωρία. Προφανώς όμως ανεξάρτητα από την πολιτική (πολεμική) ρητορική, κάπου στη μέση πρέπει να υπάρχει η Δικαιοσύνη. Και τα αντανακλαστικά της.

Γιατί σε αυτή τη χρονική συγκυρία το σύνολο των πολιτικών κομμάτων (όποια θέση κι αν έχουν για το ζήτημα) εξέφρασαν την άποψη πως πρέπει να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, αφού συγκεντρώνει και ηθικά και ποινικά χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα, ούτε να δοθεί η εντύπωση πως η Δικαιοσύνη, δεν σπεύδει να παρέμβει καίρια, όπως πράττει συνήθως σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Όταν μάλιστα μιλάμε για περίπτωση με κεντρικό πρόσωπο ένα σημαίνον στέλεχος της Δικαιοσύνης στο ύπατο αξίωμα και μετέπειτα πολιτικό παράγοντα σε καίριες θέσεις. Μάλιστα και η ίδια η «εμπλεκόμενη» Βασιλική Θάνου , μπορεί να εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται για «πολιτικά υποκινούμενη αναδιατύπωση γεγονότων που έχουν κριθεί οριστικά», και πως το ηχητικό «δεν συνιστά νεότερο στοιχείο», αλλά δήλωσε «ανοιχτή σε κάθε έρευνα γιατί δεν έχει τίποτα να φοβάται».

Συνεπώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην λήψη απόφασης μπορεί να εκληφθεί διαφορετικά, επισημαίνουν νομικές πηγές. Καθώς για πολλούς η ανάσυρση από το αρχείο είναι όχι νομική αλλά περισσότερο ηθική ανάγκη, με την έννοια ότι δεν πρέπει να πλανάται η αίσθηση ότι μπορεί η δικαιοσύνη να λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις με συντεχνιακή λογική. Να σπεύδει βραδέως δηλαδή όταν πρόκειται για υποθέσεις με “εμπλεκόμενους” δικαστικούς λειτουργούς

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ