Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2021

Παναγιώτης Στάθης – Το ΣτΕ έστειλε ένα μήνυμα στην Αστυνομία: Προστατέψτε τις περιουσίες των ανθρώπων

Η απόφαση του ΣτΕ καθορίζει μια πρώτη φορά ξεκάθαρους νομικούς κανόνες για τον τρόπο δράσης της αστυνομίας απέναντι στους κουκουλοφόρους όταν δέχονται επιθέσεις περιουσίες πολιτών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης – Το ΣτΕ έστειλε ένα μήνυμα στην Αστυνομία: Προστατέψτε τις περιουσίες των ανθρώπων

Πρόκειται σίγουρα για αποφάσεις που θέτουν πλέον ένα σαφές πλαίσιο για τον τρόπο δράσης της αστυνομίας και με αυτή την έννοια έχουν ένα πρωτοποριακό χαρακτήρα. Είναι οι 9 αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που μετά από 13 χρόνια, δικαίωσε τους πολύπαθους επιχειρηματίες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται στα γενικευμένα επεισόδια που ακολούθησαν την δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλου.

Το χρηματικό αντίτιμο που καθόρισε το δικαστήριο είναι προφανώς σημαντικό για τους επιχειρηματίες που είδαν να σπάζονται οι περιουσίες τους.

Πιο σημαντικές όμως και για τους ίδιους και συναδέλφους τους ειναι οι περιγραφές απο τους δικαστές της στάσης που πρέπει να τηρεί η αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις. Και αυτή η περιγραφή, σαφής και χωρίς ενδοιασμούς, θυμίζει πως ρόλος των σωμάτων ασφαλείας είναι (και) η προστασία των περιουσιών των πολιτών.

Θα το γράψω όπως το σκέφτομαι:

Πρόκειται για δικαστική συντριβή του δόγματος της “αμυντικής στάσης της αστυνομίας” που εκφράστηκε το 2008 από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Προκόπη Παυλόπουλο.

ΥΓ: «Η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βιαία επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια. Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστική ευθύνη του Δημοσίου», αναφέρει επι λέξει η απόφαση.

Πιο σαφές δεν γίνεται…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr