Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Να παραγραφεί ή να μην παραγραφεί;

"Θα πρέπει να θυμόμαστε κάτι: Πως η παραγραφή υφίσταται επίσης για να ενεργοποιεί τις αρχές, τους διωκτικούς μηχανισμούς να κάνουν εγκαίρως τη δουλειά τους, το καθήκον τους. Πριν μαράνει τα πάντα ο χρόνος…" επισημαίνει ο Παναγιώτης Στάθης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Να παραγραφεί ή να μην παραγραφεί;

Είναι μια ατέρμονη συζήτηση στη χώρα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όταν στη δημοσιότητα ερχόταν ένα αποτρόπαιο έγκλημα το οποίο είχε παραγραφεί , αυτομάτως η συζήτηση ήταν μία: Μα γιατί να υπάρχει παραγραφή; Ας απαντήσουμε με βάση τη θεωρία του Δικαίου:

«Παραγραφή είναι ο θεσμός του δικαίου, εξαιτίας του οποίου μια αξίωση παραλύει, επειδή ο δικαιούχος της παρέλειψε να την ασκήσει εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος που προβλέπεται στον νόμο», αναφέρει ο Άρειος Πάγος (148/2017).

Αντίστοιχα «παραγραφή είναι ο θεσμός του ουσιαστικού ποινικού δικαίου σύμφωνα με τον οποίο, μετά από την παρέλευση ορισμένου χρόνου ο δράστης του εγκλήματος δεν τιμωρείται». Επίσης η έναρξη χρόνου παραγραφής τοποθετείται «…από την ημέρα τέλεσης της αξιόποινης πράξης, δηλαδή από το χρόνο που ο υπαίτιος ενέργησε ή όφειλε να ενεργήσει…».

Είναι λοιπόν προφανής και σίγουρα κατανοητή η αγωνία των θυμάτων και η απορία της κοινής γνώμης , «γιατί να παραγράφονται τα αδικήματα». Με αφορμή την υπόθεση Μπεκατώρου και το παραγεγραμμένο αδίκημα που κατήγγειλε, η ερώτηση επανήλθε. Ο δικηγόρος Δημ. Μπόλης, εδώ στο dikastiko.gr, αφού κατέγραψε τις συγκρουόμενες απόψεις καταλήγει εύστοχα: «….Στην τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης», με την ουσιαστική παρέμβαση του ημίθεου Ηρακλή (στ.1402-44) δίδεται η διέξοδος τόσο για τον Φιλοκτήτη, όσον και για τους Νεοπτόλεμο και Οδυσσέα αλλά και για τον θεατή, όταν ο Ηρακλής πιστοποιεί, ότι η ύβρις του Φιλοκτήτη, ακόμη και αν έγινε, σίγουρα έχει παραγραφεί. Γιατί πανθ’ ο μέγας χρόνος μαραίνει…»

Αυτή η επισήμανση μαζί με την υπενθύμιση πως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες υφίστανται αντίστοιχοι θεσμοί περί παραγραφής (στις ΗΠΑ, έχει προβλεφθεί ότι το αξιόποινο συγκεκριμένων αδικημάτων όπως η ανθρωποκτονία δεν παραγράφεται ποτέ) έρχονται να δώσουν μια απάντηση η οποία όμως προφανώς δεν μπορεί να είναι δογματική.

Όμως θα πρέπει να θυμόμαστε κάτι: Πως η παραγραφή υφίσταται επίσης για να ενεργοποιεί τις αρχές, τους διωκτικούς μηχανισμούς να κάνουν εγκαίρως τη δουλειά τους, το καθήκον τους. Πριν μαράνει τα πάντα ο χρόνος…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ