Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Ε όχι και νέα αύξηση δικαστικών θέσεων

Ας μπει κάποια στιγμή ένας φραγμός σε αυτό το γαϊτανάκι που λέγεται αύξηση θέσεων δικαστών και εισαγγελέων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Ε όχι και  νέα αύξηση   δικαστικών θέσεων

Ακούγεται έντονα ότι υπάρχει αίτημα, αλλά παράλληλα και σκέψη να αυξηθούν οι θέσεις των αρεοπαγιτών κατά εννέα.

Ε, όχι κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης, ας μπει κάποια στιγμή ένας φραγμός σε αυτό το γαϊτανάκι που λέγεται αύξηση θέσεων δικαστών και εισαγγελέων.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες κατά τις οποίες καλύπτω το ρεπορτάζ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του δικαστικού ρεπορτάζ -που δεν ξεπερνούν πάντως τα δάκτυλα του ενός χεριού (δεν λέω πόσες)- τα κυρίαρχα θέματα που προβάλλουν μόνιμα και σταθερά σχεδόν όλες οι δικαστικές Ενώσεις είναι:

Πρώτον, αύξηση οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων (άντε και Ειρηνοδικών, που τα τελευταία χρόνια, ως προς την κατηγορία αυτή των δικαστών, δικαιολογούνται οι αυξήσεις των θέσεων, λόγω όγκου των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη», αλλά το ερώτημα είναι μετά την λήξει ισχύος του εν λόγω νόμου, τι θα γίνει αυτός ο αριθμός των Ειρηνοδικών),

Δεύτερον, αύξηση αποδοχών, έτσι ώστε να εξομοιωθούν με τις αποδοχές των βουλευτών, κ.λπ.,

Τρίτον, καταβολή αναδρομικών μετά από αποφάσεις του Μισθοδικείου (ακόμη και με μετοχές) και

Τέταρτον, καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων.

Και δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι αποδοχές του δικαστικοεισαγγελικού κλάδου δεν είναι ευκαταφρόνητες. Είναι κατά πολύ πάνω από τον μέσο όρο των εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα, αλλά ξεπερνά παράλληλα κατά πολύ και τις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έχει έντονο εργασιακό ανταγωνισμό, ανασφάλεια, αλλά προσφέρει και υψηλά ποσά στο δημόσιο κορβανά (μέσω φορολογίας).

Δεν πρέπει να λησμονείται, ακόμη, ότι οι δικαστές και εισαγγελείς έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα της συνταγματικής μονιμότητας. Κάτι που δεν έχει ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αντίθετα ο κάθε απασχολούμενος σε αυτόν (ιδιωτικό τομέα), λόγω της υψηλής ανεργίας, της μαύρης εργασίας (ειδικά μετά την ανεξέλικτη εισαγωγή οικονομικών και μη μεταναστών στη χώρα μας) και του μνημονιακού μαρασμού που οδηγηθήκαμε από τις πολιτικές ηγεσίες την τελευταία δεκαετία, ανά πάσα στιγμή και χωρίς ουσιαστική αιτία, μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να λάβει το δρόμο για το λογιστήριο της επιχείρησης που απασχολείται για τα περαιτέρω…..

Και όλα αυτά καλά είναι, αλλά καμία δικαστική Ένωση δεν εκδίδει μια ανακοίνωση για το μακρύ κατάλογο των Ευρωπαϊκών αποφάσεων που καταδικάζουν τη χώρας μας σε οικονομικές υψηλές κυρώσεις, λόγω των μακροχρόνιων καθυστερήσεων στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι κληρονόμοι συνεχίζουν τις δίκες.

Και όλα αυτά καλά είναι, και πάλι, αλλά δεν μπορεί το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας, που δεν είναι άλλο από τον Άρειο Πάγο, να λειτουργεί σύμφωνα με το «βιολογικό ρολόι».

Το ερώτημα είναι τι είναι «βιολογικό ρολόι».

Απλά μα τόσο απλά, στις 2 μ.μ. κατεβαίνουν τα μολύβια και σχολάμε, καθώς αυτόματα λειτουργεί το ρολόι αυτό που πολύ θα ζήλευαν. «Ναι», οι αρεοπαγίτες είναι στο αποκορύφωμα της δικαστικής τους καριέρας, είναι πολύ καταρτισμένοι νομικά, αλλά είναι και λίγο πριν την συνταξιοδότησή τους και έτσι καθιέρωσαν (με όπως αυτό μεταφράζεται), το «βιολογικό ρολόι».

Όταν η κορυφή δίνει τέτοια παραδείγματα, τι θα κάνει η βάση και ειδικά όταν ακόμα η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, θέλει πολύ δουλειά για να αναστραφεί το εκτός νομικής επιστήμης κλίμα που παίρνουν μαζί τους ως «εφόδιο» οι υποψήφιοι αυριανοί δικαστές.

Σε όλα αυτά, πρέπει παράλληλα, κάποια στιγμή να σταματήσουν οι συντεχνιακές νοοτροπίες και τα συνδικαλιστικά τερτίπια, πολύ περισσότερο όταν υποκρύπτουν και πολιτική χροιά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ