Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Συντονιστική Δικηγόρων προς Κυβέρνηση : Στηρίξτε οικονομικά τον κλάδο – Ποια μέτρα ζητούν

Την άμεση ενίσχυση του δικηγορικού κλάδου ο οποίος πλήττεται βαρύτατα από την υγειονομική κρίση, λόγω της μερικής λειτουργίας των δικαστηρίων , ζητά η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συντονιστική Δικηγόρων προς Κυβέρνηση : Στηρίξτε οικονομικά τον κλάδο – Ποια μέτρα ζητούν

 Την άμεση οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων της χώρας που αποτελεί έναν από τους πρώτους κλάδους που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας, λόγω της μερικής λειτουργίας των δικαστηρίων, ζητεί η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Παράλληλα, κρίνουν αναγκαία και την άμεση ειδική οικονομική ενίσχυση των  δικηγόρων γονέων ανηλίκων τέκνων, ενώ διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό σχεδόν του συνόλου των δικηγόρων, από το πρόγραμμα επιστρεπτέας επιχορήγησης/ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία covid 19.
Τις αποφάσεις αυτές έλαβε μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των μελών της μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία προήδρευσε ο πρόεδρος της Δημήτρης Βερβεσός.

“Μετά την έκδοση της νέας ΚΥΑ για τη λειτουργία των δικαστηρίων από 7.12.2020 και εφεξής και τη  μερική λειτουργία τους, υπό το ισχύον καθεστώς, για όλο τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο, η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί αναγκαία την άμεση οικονομική στήριξη του κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί δραστικά από τις συνέπειες της πανδημίας και συνεχίζει να πλήττεται” αναφέρουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τους.

Ειδικότερα, διεκδικούν από την Πολιτεία ανάμεσα κατά προτεραιότητα:1. Την άμεση  έκδοση της ΚΥΑ για την καταβολή του χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ  του ν. 3996/2011, ώστε το χορήγημα αυτό να καταβληθεί στους δικηγόρους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020.

2. Την αναστολή των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

3. Τον καθορισμό των δικαιούχων του 5ου και 6ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής  με βάση τη μείωση του εισοδήματός τους  μόνο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, σύμφωνα, άλλωστε, και  με τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες. Στις περιφερειακές ενότητες, που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες αυξημένου κινδύνου, δεν θα πρέπει να ισχύει η μείωση του εισοδήματος κατά 20%, όπως ισχύει και για τις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.
4. Την άμεση ειδική οικονομική ενίσχυση των  δικηγόρων γονέων ανηλίκων τέκνων, οι οποίοι, λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων και των αναγκών που ανακύπτουν  για την επίβλεψη και τη συμμετοχή των ανηλίκων τέκνων τους στην τηλεεκπαίδευση, έχουν περιορίσει πλήρως ή σε σημαντικό βαθμό την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

5. Την άμεση έκδοση της ΚΥΑ για τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης και για το μήνα Δεκέμβριο 2020.

Κατά τα λοιπά, ισχύει το διεκδικητικό πλαίσιο, όπως έχει τεθεί από την  Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με σχετικές αποφάσεις της.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή διαμαρτύρεται έντονα για τα κριτήρια ένταξης που καθόρισαν ορισμένες Περιφέρειες της χώρας για την υπαγωγή  στο καθεστώς της  μη επιστρεπτέας επιχορήγησης/ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία covid 19, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης και  τη μη ανταπόκρισή τους  στο αίτημα για  τη μείωση του ποσού των απαιτούμενων εξόδων και την ενοποίηση των κριτηρίων με άλλες Περιφέρειες,  με αποτέλεσμα να  αποκλεισθεί σχεδόν το σύνολο  των δικηγόρων από το πρόγραμμα αυτό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ