Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Η Δικαιοσύνη σε κατιούσα πορεία – “Στην ποδιά του Κασιδιάρη σφάζονται παλληκάρια”

Στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στους πολίτες από τις ατέρμονες καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ήρθαν και προστέθηκαν τραγελαφικά παράδοξα ανώτερων δικαστικών σε σχέση με κομματικούς σχηματισμούς ακραίων πολιτικών και όχι μόνο παρατάξεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Η Δικαιοσύνη σε κατιούσα πορεία – “Στην ποδιά του Κασιδιάρη σφάζονται παλληκάρια” dikastiko.gr

Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο η Δικαιοσύνη και ένα μέρος των λειτουργών της, υποβαθμίζουν έναν από τους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλος από την ίδια την Δικαιοσύνη.

Σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στους πολίτες από τις ατέρμονες καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ήρθαν και προστέθηκαν τραγελαφικά παράδοξα ανώτερων δικαστικών σε σχέση με κομματικούς σχηματισμούς ακραίων πολιτικών και όχι μόνο παρατάξεων.

Για πρώτη φορά στην 189χρονη ιστορία του Αρείου Πάγου ένα πρώην μέλος του από τον εισαγγελικό κλάδο και μάλιστα ανώτερο, ανέλαβε την αρχηγία πολιτικού ακραίου κόμματος και ευελπιστεί ότι θα συμμετάσχει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2013.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο, ανώτερο και πάλι μέλος του Αρείου Πάγου, κάνει δηλώσεις λαμβάνοντας ανεπιφύλακτα πολιτικές θέσεις που σχετίζονται με το ακραίο κόμμα και εν συνεχεία οδηγείται σε παραίτηση από το δικαστικό σώμα.

Με άλλα λόγια, όπως λέει ο λαός, «στην ποδιά του Κασιδιάρη σφάζονται παλληκάρια».

Παράλληλα, ένας πολιτικός που καταδικάστηκε ομόφωνα από το 13μελές Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών προβαίνει σε δηλώσεις κατά της προέδρου του δικαστηρίου αυτού, επικαλούμενος τραγελαφικά, εξωπραγματικά, ανυπόστατα και όχι μόνο, επιχειρήματα που είναι μακράν της πραγματικότητας. Ο εν λόγω πολιτικός άσκησε έντονη και αβάσιμη κριτική στην πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου η οποία έχει μακρά, επιτύχημένη και καταξιωμένη πορεία στο δικαστικό σώμα.

Παρ΄ όλα αυτά, καμία δικαστική-συνδικαλιστική Ένωση δεν έλαβε θέση για το θέμα αυτό, μέσω κάποιας ανακοίνωσής της.

Αντίθετα, όμως εκδόθηκε από συνδικαλιστική δικαστική Ένωση ανακοίνωση, με ισορροπίες του τύπου «ναι μεν αλλά», για τον παραιτηθέντα δικαστικό λειτουργό. Αντίθετα, δεν εκδόθηκε από κάποια δικαστική Ένωση ανακοίνωση για τον πρώην εισαγγελικό λειτουργό που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ακραίου κόμματος.

Προφανώς, το ότι δεν εκδόθηκαν ανακοινώσεις από κάποια δικαστική Ένωση για τις παραλογικές δηλώσεις του πολιτικού σε βάρος της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου και για την είσοδο στον πολιτικό στίβο πρώην αντεισαγγελέα, πρόκειται, εμφανώς για κάποια από τις τυχαίες αβλεψίες των δικαστικών-συνδικαλιστικών Ενώσεων.

Δικαστικοί επιμελητές

Freepik

Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο καταρρακώνεται το κύρος της Δικαιοσύνης και μάλιστα καταρρακώνεται από τους ίδιους τους δικαστές, ανεξάρτητα εάν οι δικαστικές Ενώσεις φαντασιώνονται εξωθεσμικούς και άλλους παράγοντες που αμαυρώνουν τόσο το θεσμό της Δικαιοσύνης, όσο και του λειτουργούς της, όπως θέλουν να τους αποκαλούν.

Κάποιες από τις συνδικαλιστικές Ενώσεις επικαλούνται εδώ και χρόνια ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν ευθύνονται για τα όσα συμβαίνουν στην Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστές εργάζονται νυχθημερόν στο σπίτι τους, τις Κυριακές, τις αργίες και τις εορτές. Και όσα αντίθετα λέγονται και γράφονται είναι φαντασιώσεις και απόψεις πολέμιων της Δικαιοσύνης και η ευθύνη των καθυστερήσεων είναι στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Τα επιχειρήματα όμως αυτά καταρρίπτονται, πρώτον από τα στατιστικά στοιχεία (επίσημα και ανεπίσημα) των καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων και κατά δεύτερον από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που μέχρι τώρα έχει απολύσει κάτι λιγότερο από 30 δικαστές.

Και τα δυο αυτά γεγονότα (στατιστικά και απολύσεις) αφήνουν έκθετους όσους ισχυρίζονται την υπερεργασία (υπερωρίες) των δικαστών. Στην Δικαιοσύνη μεγάλος είναι ο αριθμός των ράθυμων δικαστών που επιρρίπτει το βάρος της δικαστικής ύλης στους πράγματι σκληρά εργαζόμενους και φιλότιμους δικαστές. Και οι τελευταίοι είναι αυτοί που ακόμα διασώζουν κάπως το κύρος της Δικαιοσύνης.

Αναμφίβολα, όσοι πρόεδροι Ανωτάτων Δικαστηρίων και όσες δικαστικές Ενώσεις καλύπτουν απροκάλυπτα τους ράθυμους δικαστές, αυτομάτως καθίστανται συνένοχοι και υπόλογοι στους πολίτες.

Απόπειρα βιασμού ανήλικης

freepik

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός επικαλούμενος τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, της ΕΕ (EU Justice Scoreboard) και του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEPEJ Evaluation Report), έδωσε την εικόνα των καθυστερήσεων, κ.λπ. στο δικαστικό χάρτη, μέσω του dikastiko.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό και τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται, ο μέσος χρόνος επίλυσης δικαστικής (αστικής) διαφοράς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1.711 ημέρες, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 455 ημέρες.

Για τη Διοικητική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, απαιτούνται 551 ημέρες για την έκδοση πρωτόδικης απόφαση και 1.107 ημέρες για την εξάντληση όλων των βαθμών (και του ΣτΕ), επίδοση η οποία είναι η 2η χειρότερη στην ΕΕ (υπολείπεται μόνο η Κύπρος).

Τραγική είναι όμως η εικόνα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στη έκδοση αποφάσεων, αφού οι πρωτοδίκες (πολιτικών) εκδίδουν κατά μ.ο. 14 αποφάσεις/μήνα και κλασικά “ουραγοί” οι σύμβουλοι Επικρατείας με 0,7 αποφάσεις/μήνα.

Οι πρωτοδίκες (πολιτικών δικαστηρίων) εκδίδουν κατά μ.ο. 13,85 αποφάσεις/μήνα, οι ειρηνοδίκες 14,47 αποφάσεις/μήνα, οι εφέτες 3,36 αποφάσεις/μήνα, οι αρεοπαγίτες 3,34 αποφάσεις/μήνα, οι διοικητικοί πρωτοδίκες 9,17 αποφάσεις/μήνα, οι διοικητικοί εφέτες 4,4 αποφάσεις/μήνα, και οι σύμβουλοι επικρατείας 1,4 αποφάσεις/μήνα.

Υπόθεση βιασμού 4χρονης στη Ρόδο

Freepik

Δικαιοσύνη: Εκκρεμείς υποθέσεις

Με τα μελανότερα χρώματα καταγράφεται στα στατικά στοιχεία ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων. Ειδικότερα, αναφέρεται:

-Στις 31.12.2021 εκκρεμούσαν στα Πρωτοδικεία 322.967 υποθέσεις ενώ στις 30.9.2022, εκκρεμούσαν 326.890 υποθέσεις.

-Στα Ειρηνοδικεία εκκρεμούσαν στις 31.12.2021 197.272 υποθέσεις, ενώ στις 30.9.2022, εκκρεμούσαν 178.497 υποθέσεις.

-Στα Εφετεία εκκρεμούσαν στις 31.12.2021, 30.305 υποθέσεις, ενώ στις 30.9.2022 εκκρεμούσαν 30.096 υποθέσεις.

-Στον Άρειο Πάγο, εκκρεμούσαν στις 31.12.2021 2683 υποθέσεις, ενώ στις 30.9.2022 εκκρεμούσαν 2604 υποθέσεις.

Δικαιοσύνη: Υπερπληθωρισμός δικαστών

Με την πρώτη ευκαιρία οι δικαστικές Ενώσεις ζητούν αύξηση των οργανικών θέσεων, λόγω της αύξηση της δικαστική ύλης και πολυπλοκότητας των νομικών ζητημάτων που τίθενται.

Όμως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βερβεσός, η αναλογία δικαστών/πληθυσμού είναι η 3η υψηλότερη στην Ευρώπη, αλλά αντίθετα η αναλογία των θέσεων δικαστικών υπαλλήλων με εκείνες των δικαστικών λειτουργών (σε πολλούς δικαστικούς σχηματισμούς μικρότερη από 1:1), υπολείπεται αισθητά του μέσου όρου των κρατών-μελών της ΕΕ (3,9).

Κοντολογίς, αν δεν αντιληφθούν -όσο είναι νωρίς- οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων, οι δικαστικές Ενώσεις, αλλά και οι ίδιοι οι ράθυμοι δικαστές, σε τι αρνητική εικόνα έχει περιέλθει η Δικαιοσύνη, τότε θα οδηγηθούν όλοι μαζί σε αδιέξοδες καταστάσεις και θα καταρρακωθεί παντελώς ο θεσμός και το κύρος της Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ