Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Με πρώην δικαστές ξεκίνησε η κούρσα για την κάλυψη της θέσης του ΠτΔ

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι θητείες των πρώην δικαστικών λειτουργών στην ΠτΔ, έχουν δεχθεί αρκετή, έντονη και πολύπλευρη κριτική.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Με πρώην δικαστές ξεκίνησε η κούρσα για την κάλυψη της θέσης του ΠτΔ dikastiko.gr/ EUROKINISSI

Την παλαιά συνταγή του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή δικαστικού λειτουργού στη θέση του ΠτΔ, όπως ήταν αυτή του αποβιώσαντος αρεοπαγίτη και ανακριτή στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη (Μαΐος του 1963) Χρήστου Σαρτζετάκη (1985-1990), ακολούθησε το 2020 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να αποκλείεται να επαναλάβει την ίδια συνταγή.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Χρήστος Σαρτζετάκης εξελέγη το 1985 ΠτΔ με σύμφωνη γνώμη του 65% του εκλογικού σώματος.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι θητείες των πρώην δικαστικών λειτουργών στην ΠτΔ, έχουν δεχθεί αρκετή, έντονη και πολύπλευρη κριτική, ανεξάρτητα αν κατά κανόνα λύνουν τα χέρια των πολιτικών (Πρωθυπουργών) για μια επιλογή χωρίς μεγάλες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές.

Σήμερα, στα μέσα του τέταρτου μήνα του 2024, έχει ήδη ανέβει αρκετά το θερμόμετρο για το πρόσωπο το οποίο θα είναι στη θέση του ή της Προέδρου της Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία (2005-2030).

Και ανέβηκε το θερμόμετρο, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη η κούρσα για την ανανέωση της θητείας (δεύτερη) ή τη διαδοχή της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ενώ παράλληλα στο Μαξίμου έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι τα πρώτα ονόματα υποψηφίων ΠτΔ για την επόμενη θητεία.

Το 2020, με την πρώτη ψηφοφορία και με ευρύτατη πλειοψηφία 261 εκ των 294 παρόντων βουλευτών, ψήφισαν θετικά επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάληψη των καθηκόντων της ΠτΔ από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Έτσι, από 13 Μαρτίου 2020 η κυρία Σακελλαροπούλου, έχει εκλεγεί ΠτΔ από την Βουλή, παραιτούμενη από τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που κατείχε. Στην θέση της προέδρου του ΣτΕ είχε τοποθετηθεί το 2018 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για ανάληψη καθηκόντων στην ΠτΔ έγινε σε μια privé συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό.

Εκεί έκλεισε αρχικά η συμφωνία, αλλά η κυρία Σακελλαροπούλου επιφυλάχθηκε, καθώς ήθελε για την επιλογή της να υπάρχει και συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που έγινε, αφού μεσολάβησε ως συνθετικός κρίκος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι προηγούμενα ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί απέναντι σε άλλον πρώην ανώτατο δικαστικό λειτουργό, ότι θα ήταν η επιλογή και η πρότασή του για την επικείμενη τότε κένωση της θέσης του ΠτΔ. Όμως, υπουργός του στενού περιβάλλοντος του κ. Μητσοκάκη, του πρότεινε την κυρία Σακελλαροπούλου, κάτι ο Πρωθυπουργός το αποδέχθηκε.

Εν όψει της επερχόμενης λήξης της 5ετους θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου, η ίδια εδώ και καιρό έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον, όπως λένε άνθρωποι της οδού Ηρώδου Αττικού, για ανανέωση της θητείας της.

Στο πλαίσιο αυτό της ανανέωσης της θητείας η ΠτΔ έχει ρίξει το βάρος της σε υπουργό που είναι πολύ κοντά στον κ. Μητσοτάκη και με τον οποίο έχει αναπτύξει στενές σχέσεις. Η κυρία Σακελλαροπούλου με τον συγκεκριμένο υπουργό έχει επιπρόσθετα μια ιδιαίτερη σχέση καθώς η σύζυγός του έχει στενές σχέσεις με την Δικαιοσύνη.

Άλλα υποψήφια πρόσωπα για την ΠτΔ

Πέρα από το ενδιαφέρον της σημερινής ΠτΔ για μια δεύτερη θητεία, έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες παρασκηνιακές υποψηφιότητες, μερικές εκ των οποίων προέρχονται και πάλι από το δικαστικό χώρο.

Ήδη πρώην πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου ο οποίος έχει διατελέσει και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, συζητάει έντονα για τη θέση του ΠτΔ, εφόσον η επιλογή του Πρωθυπουργού δεν είναι μια δεύτερη θητεία για την κυρία Σακελλαροπούλου.

Μάλιστα, η νύφη του εν λόγω πρώην προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου (έχει παντρευτεί τον ένα γιό του), είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το κόμμα της ΝΔ. Η υποψήφια ευρωβουλευτής είναι δικηγόρος και έχει δικηγορήσει σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Όμως, και δεύτερος πρώην πρόεδρος άλλου όμως ανωτάτου δικαστηρίου, φέρεται να είναι υποψήφιος για την θέση του ΠτΔ. Σήμερα, ο δεύτερος αυτός πρώην πρόεδρος κατέχει υψηλό αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα «γλυκά μάτια» για την ΠτΔ κάνει όμως και πρώην υπουργός και πανεπιστημιακός, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει προβεί σε κάποια επίσημη ενέργεια-κίνηση, περιμένοντας αφενός τις μέλλουσες εξελίξεις πάνω στο θέμα αυτό και αφετέρου ένα νεύμα από το Μαξίμου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ