Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Οι ράθυμοι δικαστές επιβραβεύτηκαν από την Πολιτεία

Όπως είναι γνωστό,  οι δικαστές και οι εισαγγελείς είναι μια από τις τρεις  εξουσίες (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική) και αναμφίβολα πρέπει να  τυγχάνει καλλίτερης οικονομικής μεταχείρισης και προνομίων σε σχέση με τις άλλες χαμηλότερης συνταγματικής αναγνώρισης κατηγορίες επιστημόνων και γενικότερα πολιτών. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Οι  ράθυμοι δικαστές επιβραβεύτηκαν από την Πολιτεία dikastiko.gr

Με την είσοδο του νέου έτους (1.1.2024) αυξήθηκε κατά 30% το επίδομα που δίδεται σε όλους ανεξαιρέτως τους δικαστικές για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς και για την αντιστάθμιση δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους.

Το επίδομα αυτό  ανέρχεται σήμερα από τα 334 ευρώ έως τα 895 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό που  κατέχει  ο  κάθε δικαστής, δηλαδή από το βαθμό του ειρηνοδίκη έως το βαθμό του προέδρου των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας.

Το επίδομα αυτό της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποθέσεων, χορηγείται οριζόντια σε όλους τους δικαστές και εισαγγελείς, όπως και στα μέλη   του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Με άλλα λόγια, το επίμαχο επίδομα χορηγείται και σε εκείνους τους δικαστές που είναι κατ΄ επάγγελμα ράθυμοι ή  αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου τομέα (υπουργεία, κ.λπ.) ή  αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και υποαπασχολούνται, κ.λπ.

Απλά, ο κατ΄  επάγγελμα ράθυμος δικαστής επιβραβεύεται –  οικονομικά-  για τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, για τις αλόγιστες  οίκοθεν αναβολές που δίνει στις υποθέσεις που χειρίζεται, για τον επαγγελματικό του ζήλο, για την ηθική του, για το γεγονός ότι επιβαρύνει τους συναδέλφους του με υποθέσεις που ο ίδιος θα χειριζόταν αν είχε λίγο φιλότιμο και εργαζόταν όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοί του,  για τον εμπαιγμό που κάνει προς τους προϊσταμένους του (οι οποίοι φυσικά δεν αντιδρούν, αλλά αντίθετα καλύπτουν προκλητικά τους ράθυμους), για το δούλεμα που κάνουν στους δικηγόρους με τις αναβολές και τις καθυστερήσεις, για την ατέρμονα περιφρόνηση τους προς στους πολίτες που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους, για την ταλαιπωρία που προσφέρουν στους διαδίκους και τους μάρτυρες οι οποίοι σέρνονται εξ΄ αιτίας τους στους διαδρόμους των δικαστηρίων και των δικαστικών αιθουσών, για την οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν στους διαδίκους από τις οίκοθεν αναβολές και τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, για την περιφρόνηση στον Έλληνα φορολογούμενο ο οποίος από τους σκληρούς φόρους  που πληρώνει  εξασφαλίζει τις υψηλές αποδοχές των δικαστών, για την οικονομική  ζημιά που προκαλούν στο Δημόσιο λόγω των καθυστερήσεων, για το γεγονός ότι αποτρέπουν επενδύσεις και ειδικά από το εξωτερικό, ενώ ακόμη πολύ  είναι οι λόγοι της επιβράβευσης τους.

Ο «Βασιλιάς των αναβολών» και η Πρωτοδίκης Ιωαννίνων

Δηλαδή, ο σύμβουλος Επικρατείας  επικαλούμενος και  «Βασιλιάς των αναβολών» που δίνει σε κάθε υπόθεση από 40 έως 70 οίκοθεν αναβολές μέσα σε διάστημα τουλάχιστον 18 ετών, επιβραβεύεται με αύξηση του επιδόματος   ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποθέσεων!

Οι σύμβουλοι Επικρατείας που κινούνται σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα στους  αριθμούς των οίκοθεν αναβολών που δίνουν από αυτές του «Βασιλιά των αναβολών» και στην καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων,  θα λάβουν το αυξημένο επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποθέσεων!

Μια  Διοικητική Πρωτοδίκης των Ιωαννίνων που έκανε 8 χρόνια για να εκδώσει μια απόφαση (αναρμοδιότητας), που είπε το απλό ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο  είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης και αρμόδιο είναι το ΣτΕ και παράλληλα χρειάστηκε ακόμα 2 χρόνια για να θεωρήσει την απόφαση (δηλαδή συνολικά 10 χρόνια), τις δίνεται έπαινος και θα πάρει το αυξημένο επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποθέσεων! Φυσικά δεν συζητάμε για την  υπόθεση αυτή από τα Ιωάννινα σε πόσα χρόνια θα εκδοθεί απόφαση από το ΣτΕ. Έχει ο θεός…

 Οι τρεις εξουσίες

Όλες οι δικαστικές Ενώσεις στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής τους δράσης, πάλεψαν και κέρδισαν αυτές τις αυξήσεις των επιδομάτων  που γενικά ξεκινούν  από 10% έως 30%, ανάλογα με το κάθε επίδομα. Φυσικά, σε όλα αυτά υπήρξε η συναίνεση και η αποδοχή των συνδικαλιστικών αιτημάτων τους από τους αρμόδιους καθ΄  ύλην φορείς της Πολιτείας.

Όπως είναι γνωστό,  οι δικαστές και οι εισαγγελείς είναι μια από τις τρεις  εξουσίες (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική) και αναμφίβολα πρέπει να  τυγχάνει καλλίτερης οικονομικής μεταχείρισης και προνομίων σε σχέση με τις άλλες χαμηλότερης συνταγματικής αναγνώρισης κατηγορίες επιστημόνων και γενικότερα πολιτών.

Μη αμφισβητήσιμο είναι ότι κατά την διάρκεια των μνημονίων οι   αποδοχές των δικαστών  περικόπηκαν, όπως εξάλλου και όλων των έμμισθων υπαλλήλων του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ευτυχώς, για το δικαστικό σώμα, ήρθε το Μισθοδικείο και αποκατέστησε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Επανάφερε  τις  αποδοχές των δικαστών στα  προ των  μειώσεων  επίπεδα λόγω μνημονίων.

Ειδικότερα, κρίθηκε από το Μισθοδικείο ότι οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών είναι αντίθετες  στα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος.

Τα άρθρα αυτά του Συντάγματος, σύμφωνα με το Μισθοδικείο,   επιτάσσουν την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, με την χορήγηση σε αυτούς αποδοχών ανάλογων προς το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματός τους.

Δεν πρέπει να λησμονείται, ότι και πάλι σύμφωνα με άλλη απόφαση του Μισθοδικείου, οι δικαστές δικαιούνται φοροαπαλλαγή 25% επί των ακαθαρίστων αποδοχών τους, όπως και οι βουλευτές.

Πολύ ωραία είναι όλα αυτά που μπόρεσαν  και πέτυχαν οι δικαστές.

«Παγωμένοι» οι μισθοί  

Την ίδια στιγμή οι αποδοχές στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα των μνηνομιακών μειώσεων  που ήταν στο ύψος του 45%. Δηλαδή, εξακολουθούν το 2024 οι αποδοχές αυτές να παραμένουν μειωμένες, να μην καταβάλλονται  δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε επίδομα θερινής άδειας.

«Πάγωμα» όμως αποδοχών έγινε και στον ιδιωτικό τομέα την εποχή των μνημονίων και εξακολουθεί  να ισχύει ακόμα και σήμερα, όπως «παγωμένες» είναι και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σήμερα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας,  που ισχύει  από 1η Απριλίου 2023,  ο κατώτερος μικτός μισθός υπαλλήλου  είναι στα 780 ευρώ και  ο κατώτερος μισθός του εργατοτεχνίτη   είναι στα 34,84 ευρώ! Την ίδια στιγμή, το μεροκάματο του παράνομου αλλοδαπού εργάτη είναι 50 ευρώ και αφορολόγητο (χάνει το κράτος φορολογητέα ύλη).

Με την είσοδο του 2024 το  επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποθέσεων ανήλθε στα 773 ευρώ  για τον βαθμό του παρέδρου  του ΣτΕ, δηλαδή  7 ευρώ λιγότερο από τις βασικές μικτές αποδοχές των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια στιγμή   το επίμαχο επίδομα για τους συμβούλους Επικρατείας ανήλθε στα 813 ευρώ και είναι 40 ευρώ πάνω από τις μικτές κατώτερες αποδοχές των υπαλλήλων, για τους αντιπροέδρους ανήλθε στα 854 ευρώ  και είναι 81 ευρώ πάνω από τις αποδοχές των υπαλλήλων και για τους προέδρους των δικαστηρίων ανήλθε στα 895 ευρώ και είναι 122 ευρώ πάνω από αυτές των υπαλλήλων.

Και πάλι μπράβο και  καλά κάνουν οι δικαστές που επιδιώκουν αυξήσεις στα επιδόματά τους, κ.λπ.,  αφού  οι εκάστοτε κυβερνήσεις για τους δικούς της εμφανείς λόγους τις δίνουν.

Η άλλη πλευρά

Ωραία είναι όλα αυτά. Όμως η Δικαιοσύνη φέρεται να είναι κωφή, τυφλή κρατώντας ζυγαριά και σπαθί. Όμως, όλα αυτά που θέλει να πει ο συμβολισμός της  Δικαιοσύνης, δεν διαφαίνεται   να ισχύουν  στην πράξη και μάλλον πρόκειται για μια μυθοπλασία.

Και αυτό, γιατί κανένα από τα ανώτατα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια δεν δικαίωσε εργαζομένους που διεκδίκησαν, είτε να κριθούν αντισυνταγματικές και παράνομες οι περικοπές των αποδοχών του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έγιναν με τα μνημόνια, είτε να «ξεπαγώσει» η ταπείνωση των αποδοχών και των επιδομάτων τους λόγω της εξόδου από το καθεστώς των μνημονίων.

Μάλλον, η συλλήβδην μη δικαίωση των εργαζομένων  -μη δικαστών- από τα δικαστήρια οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει και μια άλλη κατηγορία πολιτών, που είναι  τα «παιδιά ενός κατώτερου θεού». 

Αυτά τα «παιδιά» όμως  δεν είναι άλλα, αλλά είναι όλα τα άλλα, που δεν είναι ούτε βουλευτές ούτε  δικαστές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ