Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Θερμό το φθινόπωρο φέτος στη Δικαιοσύνη

Ο όγκος των δικογραφιών που είναι ήδη στοιβαγμένος στις γραμματείες των δικαστηρίων και στα γραφεία των δικαστών έχει διπλασιαστεί (αν όχι τριπλασιαστεί) το διάστημα της πανδημίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Θερμό το φθινόπωρο φέτος στη Δικαιοσύνη dikastiko.gr

Θερμό και ζωηρό αναμένεται από κάθε πλευρά το φετινό Φθινόπωρο στο χώρο της Δικαιοσύνης, αφού  το διάστημα της  πανδημίας, με σχεδόν κλειστά τα δικαστήρια, η Δικαιοσύνη «φόρτωσε» υποθέσεις και με μεγάλο μέρος των δικαστών, ξεσυνήθισε τους παλαιούς καθημερινούς ρυθμούς, λόγω των  lockdown και των άλλων περιοριστικών μέτρων.

Η πλήρης επαναλειτουργία των δικαστηρίων από τις 16 Σεπτεμβρίου 2021 όπου θα διεξάγονται κανονικά όλες οι δικαστικές διαδικασίες όλων των δικαιοδοσιών (αστικά, ποινικά, διοικητικά), χωρίς περιορισμούς, σηματοδοτεί από μόνο του την έναρξη μιας νέας πιεστικής εποχής στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο όγκος των δικογραφιών που είναι ήδη στοιβαγμένος στις γραμματείες των δικαστηρίων και στα γραφεία των δικαστών έχει διπλασιαστεί (αν όχι τριπλασιαστεί) το διάστημα της πανδημίας και σε συνδυασμό με την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, αλλά μαζί και με κάποιους δικαστές που αρνούνται εκ πεποιθήσεως να εργαστούν, η εικόνα στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι στο «κόκκινο». Ο όγκος των δικογραφιών που είναι ήδη στοιβαγμένος στις γραμματείες των δικαστηρίων και στα γραφεία των δικαστών έχει διπλασιαστεί (αν όχι τριπλασιαστεί) το διάστημα της πανδημίας

Από την άλλη πλευρά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και οι υπόλοιποι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, έχουν  εισέλθει σε προεκλογική  περίοδο, καθώς την τελευταία Κυριακή του ερχόμενου Νοεμβρίου, ανοίγουν οι κάλπες (εάν θα είναι με ηλεκτρονική ή όχι ψηφοφορία θα αποφασιστεί από τους Συλλόγους), κάτι που σηματοδοτεί ένταση στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς οι υποψήφιοι πρόεδροι και οι συνδυασμοί τους θα  κάνουν χρήση των όχι ολίγων, αδυναμιών της Δικαιοσύνης και της πολιτικής ηγεσίας της.

Υπάρχει παράλληλα  και το κεφάλαιο εκείνο των συνδικαλιστών δικαστών, οι οποίοι  θα επιχειρήσουν να πυροδοτήσουν το κλίμα στο χώρο της Δικαιοσύνης, προκειμένου να πάρουν το κομματικό διαβατήριο για τις επερχόμενες εκλογές. Ο όγκος των δικογραφιών που είναι ήδη στοιβαγμένος στις γραμματείες των δικαστηρίων και στα γραφεία των δικαστών έχει διπλασιαστεί (αν όχι τριπλασιαστεί) το διάστημα της πανδημίας

Ένταση θα επικρατήσει και στο χώρο των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων ετών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μη εξαιρουμένης και της παρούσης, επιφανειακά αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα των οργανικών κενών των δικαστικών υπαλλήλων. Τα οργανικά κενά έχουν  ξεπεράσει το «κόκκινο» και η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει, καθώς συνεχίζεται η συνταξιοδότηση των δικαστικών υπαλλήλων.

Το αρνητικό και παράλληλα απαράδεκτο είναι ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι που τοποθετήθηκαν στα δικαστήρια, αμειβόμενοι με ένα συμβολικό ποσό (480 ευρώ καθάρα), δήθεν για να κάνουν  άσκηση, εκτελούν, παράνομα, καθήκοντα βοηθών δικαστικών υπαλλήλων, χωρίς να κάνουν καν  άσκηση δικηγορίας, που είναι ο σκοπός για τον οποίο τοποθετήθηκαν  στα δικαστήρια. Ο όγκος των δικογραφιών που είναι ήδη στοιβαγμένος στις γραμματείες των δικαστηρίων και στα γραφεία των δικαστών έχει διπλασιαστεί (αν όχι τριπλασιαστεί) το διάστημα της πανδημίας

Και ασκούν παράνομα καθήκοντα  δικαστικών υπαλλήλων, αφού δεν έχουν δώσει   όρκο, όπως απαιτείται για τους δικαστικούς υπαλλήλους και χειρίζονται δικογραφίες, δημόσια έγγραφα, προσωπικά δεδομένα πολιτών, κ.λπ. Και αυτά με την ανοχή των προέδρων των δικαστηρίων, οι οποίοι προκειμένου να ελαφρώσουν το βάρος των γραμματειών των Τμημάτων, κάνουν πως δεν βλέπουν.

Πέρα από όλα αυτά εισέρχεται, τώρα κοντά χρονικά, στο χώρο της Δικαιοσύνης και η ιδιωτική πρωτοβουλία…..

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ