Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Παναγιώτης Στάθης: Πώς – και πότε – θα αρθεί το lockdown: Αυτό είναι το σχέδιο

"Θα θυμίσω όμως πως το κριτήριο είναι η ανθρώπινη ζωή, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει πως δεν προτάσσεται το οικονομικό ζήτημα. Άλλωστε έχουν προϋπολογιστεί ποσά στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις και για το 2021" επισημαίνει ο Παναγιώτης Στάθης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Πώς – και πότε – θα αρθεί το lockdown: Αυτό είναι το σχέδιο

Το σταυρόλεξο της άρσης του lockdown προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση. Μέσα στην εβδομάδα  θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε τις γιορτές αλλά κυρίως πως θα γίνει. Θα προηγηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη με την ομάδα που διαχειρίζεται τα επιδημιολογικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων και τον με τον κ. Τσιόδρα.

Οδικός χάρτης δεν είναι ακόμα έτοιμος αλλά υπάρχουν ορισμένα δεδομένα:

«Τις δυο επόμενες βδομάδες (έως τις 14 Δεκεμβρίου) πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», λένε από την κυβέρνηση διότι υπάρχουν σχετικά καλά νέα αλλά δεν φαίνονται ακόμα:

-Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σταθερά

-Η απεικόνιση στα λύματα μειώνεται

-Η βαθμός μετάδοσης (Rt) μειώνεται

Αυτό όμως δεν φαινεται από την εικόνα των νοσοκομείων που είναι πιεστική. Γιατί;

Γιατί η μείωση δεν είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτυπωθεί στην πιεση στις ΜΕΘ της χώρας. Θεωρείται πως μετά τις 7 Δεκεμβρίου (1 μήνα θυμίζω μετά το lockdown) θα φανεί και στα νοσοκομεία.

-Αυτό όμως σημαίνει πως π.χ τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου;

-Η φράση –κλειδί είναι το «δυο βδομάδες επιφυλακή» , συνεπώς το σενάριο αυτό- για να μην πω αποκλείεται- θα πω απομακρύνεται .

-Πιο κοντά είναι το σενάριο της 14ης Δεκεμβρίου (αλλά προκύπτει το ερώτημα αν αξίζει να ανοίξουν για 1 βδομάδα αφού μετά αρχίζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων)

-Το λιανεμπόριο θα ανοίξει κοντά στα Χριστούγεννα με αυστηρούς περιορισμούς με το σενάριο να “κλείνει” προς τις 21 Δεκεμβρίου.

-Η εστίαση – αν ανοίξει γιατί όπως λες κάποιοι λένε καλύτερα όχι- πάει (μάλλον) για τις 21 Δεκεμβρίου αλλά χωρίς όρθιους, με μάσκες, αποστάσεις, χωρίς μουσική και λίγα άτομα ανά τραπέζι.

-Μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση κλειστά

-Χριστούγεννα μόνο με μια οικογένεια ακόμα στο γιορτινό τραπέζι και στα σπίτια μας

Όλα αυτά είναι προφανώς άσχημα για την αγορά. Θα θυμίσω όμως πως το κριτήριο είναι η ανθρώπινη ζωή, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει πως δεν προτάσσεται το οικονομικό ζήτημα. Άλλωστε έχουν προϋπολογιστεί ποσά στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις και για το 2021.

“Δεν πρόκειται να ανοίξουμε άτσαλα έτσι ώστε να πάμε αμέσως μετά σε νέο lockdown”, λένε στην κυβέρνηση. Συνεπώς αυτό είναι και το “μέτρο” λήψης των όποιων πολιτικών αποφάσεων. 

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ