Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

«Αναπτυξιακές» δίκες εξπρές το 2021- Πόσο θα μειωθεί ο χρόνος εκδίκασης

Έναν κομβικό στόχο, που αν επιτευχθεί θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός θέτει για το 2021 το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Αναπτυξιακές» δίκες εξπρές το 2021- Πόσο θα μειωθεί ο χρόνος εκδίκασης

Έναν κομβικό στόχο, που αν επιτευχθεί θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός θέτει για το 2021 το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ουσιαστικά πρόκειται για την καρποφόρηση της ίδρυσης Ειδικών Τμημάτων στα Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την εκδίκαση υποθέσεων με «αναπτυξιακό» αντικείμενο, δηλαδή με οικονομικό αντικείμενο πάνω σε τομείς που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα.

Οι δικογραφίες που θα υπάγονται προς εκδίκαση σε αυτά , με διαδικασίες τα fast tracκ, αφορούν σε υποθέσεις ενέργειας,-τηλεπικοινωνιών,-θέματα ανταγωνισμού,-αναπτυξιακά έργα,-μεγάλα επενδυτικά project και λοιπά.

Στόχος είναι να σταματήσει η ατέρμονη δικαστική διαδικασία, που ουσιαστικά λειτουργεί υπονομευτικά για τις επενδύσεις στη χώρα, αφού μια δικαστική προσφυγή (η οποία εκκρεμεί επι μακρόν) μπορεί να τινάξει την επένδυση στον αέρα. Αντίθετα η επίσπευση της εκδίκασης και μάλιστα από εξειδικευμένους δικαστές, θα οδηγήσει ή σε άμεση απεμπλοκή ή φυσικά σε άμεση διακοπή της εντός ευλόγου, όμως, χρονικού διαστήματος.

Δραστική μείωση

Όπως αναφέρει μάλιστα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», «….αξιοποιούμε μια σειρά από δείκτες θέτοντας συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους για το έτος 2021. Η δραστική μείωση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα μέσω των νεοσύστατων Ειδικών Τμημάτων στα Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ο υπερδιπλασιασμός των ηλεκτρονικών φακέλων που κατατίθενται στη διοικητική και πολιτική δικαιοσύνη, η ενίσχυση και η επέκταση του νέου θεσμού της διαμεσολάβησης, αποτελούν στρατηγικές επιλογές που ήδη παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα».

Με δεδομένο μάλιστα πως το 2020 αφήνει πίσω του έναν σημαντικό όγκο δικαστικών υποθέσεων που ήταν αδύνατο να εκδικαστούν στις δικαστικές αίθουσες την περίοδο της πανδημίας, το Υπουργείο θέτει ένα στόχο :

«…Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε θέσει έναν φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό στόχο για τη χρονιά που έρχεται. Να προσεγγίσουμε μέσα στο 2021 τον μέσο όρο των τριών χωρών της ΕΕ με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη επίλυσης διαφορών, που αποτελεί τον πιο κατάλληλο και αξιόπιστο δείκτη για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα κάθε δικαστικού συστήματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ