Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Οι συνταξιούχοι απειλούν να τινάξουν την «μπάνκα» στον αέρα – Η κρίσιμη συζήτηση στο ΣτΕ για τα αναδρομικά

Δημοσιονομική βόμβα μπορεί να αποτελέσει η εκδίκαση της προσφυγής συνταξιούχων στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 15 Ιανουαρίου. Διεκδικούν 2,5 δις ευρώ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι συνταξιούχοι απειλούν να τινάξουν την «μπάνκα» στον αέρα – Η κρίσιμη συζήτηση στο ΣτΕ για τα αναδρομικά

Με πάνω από 2,5 δις ευρώ ενδέχεται να επιβαρυνθεί δημοσιονομικά η κυβέρνηση, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 15 Ιανουαρίου με αφορμή την προσφυγή που έχουν καταθέσει συνταξιούχοι για την περικοπή επικουρικών συντάξεων και δώρων.

Η προσφυγή, που κατατέθηκε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και 3 ακόμα Σωματεία συνταξιούχων (ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ, ΑΤΕ), εάν κριθεί θετικά από το ΣτΕ θα ανοίξει όχι μόνο το δρόμο για την εκταμίευση των 2,5 δις ευρώ, αλλά δεδομένου ότι αποτελεί πιλοτική δίκη, θα οδηγήσει και σε διεκδικήσεις άλλων συνταξιούχων οι οποίοι έχουν προσφύγει σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο δικαστικό επίπεδο.

Σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει αναφέρει πως «πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα, ώστε να ακυρωθεί η «υπουργική απόφαση – σκάνδαλο» του Γιάννη Βρούτση», με την οποία δεν προβλέπεται επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ.

Τι διεκδικούν

Όπως έχει γράψει το dikastiko.gr σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί για το ΕΝΔΙΣΥ, από το δικηγορικό γραφείο του εργατολόγου Λουκά Αποστολίδη, διεκδικεί:

  • Να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.
  • Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Σημειώνεται ότι, βάσει των καταγγελιών του ΕΝΔΙΣΥ με νομοθετική ρύθμιση στο παρά πέντε ορίστηκε πως ισχύουν μόνον οι μόνον οι εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευσή του σχετικού νόμου και όλες οι άλλες οι διεκδικήσεις για την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους «αποσβένονται».

Με τον τρόπο αυτό, όσοι καταθέσουν αγωγές για διεκδίκηση αναδρομικών μετά τη δημοσίευση του νόμου δεν έχουν δυνατότητα δικαίωσης, ρύθμιση με την οποία μένουν εκτός περίπου 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Επίσης, μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου, ξεκινάει αντίστοιχη διαδικασία και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις Δημοσίου.

Με αφορμή την προσφυγή στο ΣτΕ των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα και την έκβασή της, στη μάχη της διεκδίκησης μπορούν να μπουν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν υπέστησαν περικοπές στις κύριες ή επικουρικές συντάξεις τους, ωστόσο υπήρξε «ψαλίδι» σε δώρα και επιδόματα.

Προσφυγή στο ΕΔΔΑ

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι προχώρησαν στην κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταγγέλλοντας τις περικοπές που έγιναν βάσει νόμων την εποχή των μνημονίων.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) με την προσφυγή επιδιώκει την ακύρωση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφενός ως προς το σκέλος που με αυτήν κρίθηκε ότι οι κρατήσεις των ν.4051/2012 & 4093/2012 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι νόμιμες για το διάστημα μετά την δημοσίευση του ν. 4387/2016 και μέχρι την 31.12.2018 και αφετέρου ως προς το σκέλος που δεν καταβάλλονται ποσά συντάξεων για το διάστημα από 01.01.2012 έως τον Μάιο του 2015, για όσους συνταξιούχους άσκησαν αγωγές μετά την 10η Ιουνίου 2015 (περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας).

«Συνεχίζουμε τον αγώνα τόσο στο κοινωνικό όσο και στο δικαστικό πεδίο, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του εισοδήματος των συνταξιούχων, το οποίο κατακρεουργήθηκε από την εφαρμογή των μνημονίων» αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ