Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Αποκάλυψη του σχεδίου «Πανεπιστημιακής» αστυνομίας: Πρόσληψη «αστυνομικών», με άλλο χρώμα στολής, control room και ειδικές ποινές σε «ταραξίες» φοιτητές

Το Σώμα των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών που θα αναφέρονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ. θα έχει την έδρα του εντός των Πανεπιστημιακών χώρων και εποπτεία σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Θεσμοθετούνται κάρτες εισόδου και εξόδου .

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη του σχεδίου «Πανεπιστημιακής» αστυνομίας: Πρόσληψη «αστυνομικών», με άλλο χρώμα στολής, control room και ειδικές ποινές σε «ταραξίες» φοιτητές eurokinissi

Ειδικό Σώμα εκπαιδευμένων «αστυνομικών», χωρίς όπλα με το όνομα «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» που θα φυλάσσει τα κτίρια και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα προχωρά σε συλλήψεις, όταν διαπράττονται αδικήματα, περιλαμβάνει το σχέδιο που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Το Σώμα των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών που θα αναφέρονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ. θα έχει την έδρα του εντός των Πανεπιστημιακών χώρων και εποπτεία σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Θεσμοθετούνται κάρτες εισόδου και εξόδου

Για την υλοποίηση του σχεδίου επιστρατεύονται επίσης σύγχρονα τεχνολογικά μέσα όπως κάμερες και μαγνητικές κάρτες εισόδου που θα παρακολουθούν μέσα από ένα control room την είσοδο και έξοδο στις εγκαταστάσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Οι σοκαριστικές εικόνες με την προσπάθεια διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει επιτέλους δραστικά μέτρα για τη θωράκιση των πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο καταλύεται από τη δράση παραβατικών στοιχείων .

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για τη σύσταση ενός νέου Σώματος αστυνομικών που θα προσληφθούν ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι προσλήψεις θα ακολουθήσουν το πρότυπο της πρόσληψης των 1500 ειδικών φρουρών της Αστυνομίας, ενώ τα μέλη του νέου Σώματος θα είναι αποσπασμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με διάθεση στα ΑΕΙ.

Οι «πανεπιστημιακοί αστυνομικοί»

Οι «πανεπιστημιακοί αστυνομικοί» θα φορούν στολή με ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, ωστόσο θα είναι διαφορετική από τις στολές των υπολοίπων αστυνομικών, ενδεχομένως και με διαφορά στο χρώμα ,όπως προκρίνεται έως στιγμής. Το Σώμα των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών που θα αναφέρονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ. θα έχει την έδρα του εντός των Πανεπιστημιακών χώρων και θα έχει εποπτεία σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με σκοπό την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως: «Το νέο Ειδικό Σώμα, με αστυνομικές αρμοδιότητες θα μεριμνά για την ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου , την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την προστασία της δημόσιας περιουσίας . Θα είναι μια ομάδα η οποία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση καθώς το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος , που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες».

Πηγές από το Υπουργείο Παιδείας σπεύδουν να αναδείξουν την «ευελιξία» του νέου Σώματος καθώς η στελέχωσή του θα εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε Ιδρύματος (αριθμός φοιτητών, σύνολο σχολών και τμημάτων, αριθμός διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ). Εκτιμάται ότι συνολικά θα χρειαστεί να τοποθετηθούν «αστυνομικοί» σε 26 Πανεπιστήμια της χωράς, 8 εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική

Ειδικές ποινές για κατάχρηση του «πανεπιστημιακού ασύλου»

Σε δηλώσεις της η Νίκης Κεραμέως αποκάλυψε επίσης ότι «θα υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες για όσους συμμετέχουν σε δράσεις οι οποίες βάλουν κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας, κατά της αξιοπρέπειας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας» εξηγώντας ότι: «Δεν υπάρχει στον κανονισμό των Πανεπιστημίων τίποτα που να προβλέπει συνέπεια σε κάποιον φοιτητή που βάλλει κατά της πανεπιστημιακής ελευθερίας». Στόχος είναι να μπουν στον νέο κανονισμό ποινές που θα αυξομειώνονται ανάλογα με τις πράξεις των φοιτητών και θα κυμαίνονται από αποβολή από ένα εξάμηνο έως και ολοκληρωτική αποβολή από το Πανεπιστήμιο. «Θα υπάρξουν ιδιαίτερες ποινές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στις περισσότερες φορές είναι εξωθεσμικά στοιχεία. Πρέπει να είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο των ποινικών αδικημάτων», τόνισε. Πηγή : protothema.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ