Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς… άφαντος ο Χρήστος Παππάς – Σε ποιες φυλακές οδηγείται το “διευθυντήριο” της Χρυσής Αυγής

Την ίδια συμπεριφορά που είχε επιδείξει πριν από επτά χρόνια όταν η αστυνομία προχωρούσε σε συλλήψεις και κατ΄οίκον έρευνες στις κατοικίες των τότε βουλευτών της Χρυσής Αυγής, επιδεικνύει και σήμερα, ο επονομαζόμενος ως "υπαρχηγός" της οργάνωσης Χρήστος Παππάς είχε γίνει καπνός!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς… άφαντος ο Χρήστος Παππάς – Σε ποιες φυλακές οδηγείται το “διευθυντήριο” της Χρυσής Αυγής

Η αστυνομία αναζητούσε δαιμονιωδώς τον άφαντο Χρήστο Παππά, όταν οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες κατόπιν ενταλμάτων που είχαν εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργούσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, οδηγούνταν σιδηροδέσμιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η “φυγή” του Παππά τότε δεν κράτησε πολύ, καθώς όταν κατάλαβε ότι η σύλληψη του ήταν θέμα χρόνου, παραδόθηκε μόνος του φτάνοντας με ταξί στη ΓΑΔΑ και δηλώνοντας μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία που είχαν καταλύσει εκείνες τις ημέρες έξω από το αστυνομικό Μέγαρο της οδού Αλεξάνδρας “Ζήτω η Χρυσή Αυγή”.

Ήταν ένας εν ενεργεία βουλευτής, μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου τότε, κάτι που του πρόσφερε άλλο εκτόπισμα σιγουριάς λόγω εξουσίας… Σήμερα εκτός Βουλής και εντός φυλακής. Δυσβάσταχτο!

Η αστυνομία αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης τον αναζήτησε ήδη σε τρία σπίτια, στον Χολαργό, τον Ίλιον και τα Γιάννινα χωρίς αποτέλεσμα.

Σε δήλωσή του ο δικηγόρος του Χρ. Παππά, Περικλής Σταυριανάκης, αναφέρει πως ο εντολέας του έκανε την επιλογή, σε αυτή τη φάση, να μην εμφανιστεί, διότι «θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή πριν φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο, οπότε και θα δικαστεί εκ νέου η υπόθεση».

Η αστυνομία αναζήτησε αρχικά τον Παππά στο σπίτι του στον Χολαργό, όπου βρίσκονταν μεν συγγενείς του, αλλά όχι ο ίδιος. Απορία ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως κατάφερε να γλιστρήσει ο Χρήστος Παππάς, από το βλέμμα της αστυνομίας, αφού φέρεται να παρακολουθούσε στενά όλους τους καταδικασθέντες μέχρι την τελική απόφαση του δικαστηρίου για το ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή και ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Άλλωστε αυτό ανέφεραν διαρκώς όλες τις τελευταίες μέρες συνήγοροι των κατηγορουμένων στο δικαστήριο. Ότι αστυνομικοί παρακολουθούσαν σε όλες τις μετακινήσεις τους καταδικασθέντες εντολείς τους.

Πρώτα καραντίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 39 καταδικασθέντες (εξαιρουμένου του Γιάννη Λαγού, που έμαθε τα κακά μαντάτα από τις Βρυξέλλες) θα μεταφερθούν σε φυλακές της ενδοχώρας ενώ οι φυλακές Κορυδαλλού αποκλείονται αφού πλέον κρατούνται μόνο υπόδικοι.

Οι χρυσαυγίτες θα μεταφερθούν από σήμερα στις φυλακές του Μαλανδρίνου, του Δομοκού και των Τρικάλων, ενώ πριν μπουν στους θαλάμους του θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο της καραντίνας λόγω της πανδημίας του covid-19. Δηλαδή θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών προς αποφυγή τυχόν κρούσματος κορονοϊού, και στην συνέχεια θα μεταφερθούν σε κελιά με άλλους κρατούμενους ή μόνοι τους.

Η παραμονή στη φυλακή

Πόσα χρόνια θα παραμείνουν στην φυλακή για την έκτιση της ποινής τους εξαρτάται από το ύψος κάθειρξης που έχει επιβληθεί στον καθένα αλλά και από το χρόνο της πρόφυλάκισης τους ο οποίος θα αφαιρεθεί από τη συνολική έκτιση της ποινής.

Ειδικότερα, τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής τα οποία καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών και κάτι μηνών (από 5 έως 8 μήνες), έχουν την δυνατότητα, κατά μέσον όρο, να καταθέσουν αίτηση υφ΄ όρων απόλυσης στα 5 περίπου χρόνια φυλάκισης.

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα, να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση όταν εκτίσουν περίπου τα 3/5 της ποινής τους και υπό τις προϋποθέσεις ότι, θα εργαστούν μέσα στις φυλακές, τα επονομαζόμενα ως μεροκάματα όπου η μία μέρα εγκλεισμού προσμετράται σε δύο λόγω του ευεργετικού υπολογισμού που ορίζει ο νομοθέτης. Σε αυτή τη παράμετρο απαιτείται να μην υποπέσουν οι κρατούμενοι σε πειθαρχικό παράπτωμα.

Πάντως ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση αποφυλάκισης νωρίτερα από τους υπόλοιπους του διευθυντηρίου.

Για τους πρώην βουλευτές οι οποίοι βαρύνοντα με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (χωρίς ή με ελαφρυντικά) και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 5 έως 7 χρόνια, ο χρόνος που μπορούν να ζητήσουν υφ΄ όρων απόλυση, είναι λιγότερος των 5 ετών και μεγαλύτερος των 4 ετών.

Όλοι οι υπόλοιποι που έχουν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές, ο χρόνος που μπορούν να υποβάλλουν αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης μειώνεται ανάλογα με το ύψος της ποινής τους και γενικότερα ο μέσος όρος παραμονής στη φυλακή θα είναι από 4 έως 4,8 έτη.

Φυσικά ο Γιώργος Ρουπακιάς, ούτε να το σκέφτεται …

Το αίτημα υφ’ όρων απόλυσης του μπορεί να υποβληθεί μετά από 20 χρόνια παραμονής του στη φυλακή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ