Κυριακή 06 Δεκεμβρίου 2020

Γιάννης Καρούζος: 49 ερωτήσεις – απαντήσεις για την άδεια ειδικού σκοπού- Τα προβλήματα στην πράξη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Καρούζος: 49 ερωτήσεις – απαντήσεις για την άδεια ειδικού σκοπού- Τα προβλήματα στην πράξη

1. Για μονογονεϊκή οικογένεια ισχύει η ειδική άδεια ή και κάτι επιπλέον;

Ισχύει η άδεια ειδικού σκοπού ή η μείωση ωραρίου κατά 25% με πλήρης αποδοχές, εάν είστε δημόσιος υπάλληλος.

2. Αν ο σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και εγώ δημόσιος υπάλληλος, δικαιούμαι άδεια ειδικού σκοπού

Βεβαίως δικαιούστε, με την προϋπόθεση όμως ότι θα προσκομίσετε δικαιολογητικά που αποδεικνύεται ότι δεν είναι δυνατή η φροντίδα των τέκνων να ασκηθεί από τον σύζυγο ελεύθερο επαγγελματία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων

3. Θα ήθελα σας παρακαλώ να ρωτήσω αν οι 4 συνολικά ημέρες αφορούν ημερολογιακές ή μέρες εργασίας. Συμπεριλαμβάνονται και σαββατοκύριακα? Επίσης ξέρουμε πότε θα πληρωθούν και πώς από το κράτος. Τέλος, κάποιος μπορεί να πάρει μόνο 4 μέρες ή πρέπει όλες;

Οι ημέρες είναι εργάσιμες και δεν συμπεριλαμβάνονται αργίες. Ο τρόπος και ο χρόνος πληρωμής της ειδικής άδειας αναμένεται να εξειδικευτεί με μελλοντική εγκύκλιο. Κατ’ ελάχιστον πρέπει να αιτηθείτε 4 ημέρες.

4. Δεν μου δίνουν την άδεια ειδικού σκοπού και θέλουν να μου κάνουν απόλυση και ξανά πρόσληψη μόλις λήξει το θέμα του κοροναϊού.

Είναι απολύτως παράνομος ο εξαναγκασμός σε εικονική απόλυση για να μην λάβετε την άδεια ειδικού σκοπού. Αν είστε μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα μεταβείτε στην επιθεώρηση εργασίας για να καταγγείλετε το γεγονός.

5. Είμαι ιδιωτική υπάλληλος και ο σύζυγος ελεύθερος επαγγελματίας. Έχουμε 3 παιδιά εκ των οποίων το ένα ΑμεΑ. Από τη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία είμαι σπίτι με τα παιδιά. Δικαιούμαι την άδεια ειδικού σκοπού. Πρέπει να προσκομιστούν στοιχεία στον εργοδότη μου ότι ο άντρας μου συνεχίζει να δουλεύει με ρίσκο της υγείας του?

Ένας από τους δύο εργαζόμενους γονείς δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Πρέπει να προσκομίσετε κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία να βεβαιώνεται ότι ο ένας εκ των δύο δεν κάνει χρήση αυτής.

6. Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να καταθέσει ο ένας από τους δυο γονείς ώστε να πάρει άδεια από τον εργοδότη για τις μέρες που είναι κλειστά τα σχολεία;

Απαιτείται να προσκομίσετε κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποίο να βεβαιώνεται ότι ο ένας σύζυγος δεν θα κάνει χρήση της άδεις, την οποία θα αιτηθεί εξ ολοκλήρου ο άλλος, ή μπορείτε να μοιράσετε τα διαστήματα της άδειας, αρκεί να τα ορίζετε στην υπεύθυνη δήλωση σας.

7. Eργάζομαι με σύμβαση στον ΕΦΚΑ, λήγει η σύμβασή μου τέλος Απριλίου, έχω υπόλοιπο κανονικής άδειας 6 ημέρες, έχω την επιμέλεια της κόρης μου σε μονογονεϊκή οικογένεια, μέχρι χθες 12/3 δεν ήρθε εγκύκλιος στην υπηρεσία μου για την ειδική άδεια και αναγκάστηκα και πήρα άδεια 1 ημέρας για σήμερα. Μπορώ να κάνω αίτηση για την ειδική άδεια τηλεφωνικά σήμερα ή την Δευτέρα το πρωί και μπορεί η σημερινή μου 1 ημέρα κανονική άδεια που πήρα να ενταχθεί στις 3 μέρες ειδική + 1 κανονική; (άσχετα αν δεν έκανα αίτηση για την ειδική χθες καθότι δεν ήρθε η εγκύκλιος;)

Ναι μπορείτε, προσκομίζοντας την σχετική υπεύθυνη δήλωση που προβλέπει η ΠΝΠ.

8. Εάν κλείσει μια επιχείρηση λόγω τής επιδημίας, πώς ακριβώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι;

Άμα κλείσει με απόφαση κρατικής αρχής απαλλάσσεται ο εργοδότης από την καταβολή μισθού. Διαφορετικά οφείλει να καταβάλλει μισθό.

9. Είμαι εκπαιδευτικός αναπληρωτής και θέλω να ρωτήσω εάν με τη παρούσα παύση εργασίας μου μπορεί η σύζυγός μου να διακόψει και αυτή την εργασία της για 14 ημέρες, διαφορετικά πότε δικαιούται την άδειά της;

Από τη στιγμή που λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, βρίσκεστε σπίτι, δεν δικαιούται η σύζυγός σας άδεια ειδικού σκοπού.

10. Έχει ήδη ψηφιστεί ΠΝΠ για επίδομα λόγω αναστολής λειτουργίας επιχείρησης λόγω κοροναϊού για εργαζόμενους και αν ναι πιο είναι το ύψος του και πότε θά καταβληθεί;

Δεν έχει εκδοθεί ακόμα υπουργική απόφαση

11. Στην περίπτωση της εργασίας εξ αποστάσεως, υπάρχει πιθανότητα ο εργοδότης να μειώσει τις αποδοχές;

Όχι, το ύψος των αποδοχών είναι το ίδιο.

12. Σε περίπτωσή εκ περιτροπής Εργασίας ο εργαζόμενους εάν δεν υπογράφει το απαιτούμενο έγγραφο, ο εργοδότης δικαιούται να τον απολύσει;

Εάν έχει περιοριστεί ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης μπορεί να επιβάλλει μονομερώς ο εργοδότης το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας μέχρι 9 μήνες, εφόσον έχει τηρήσει την προηγούμενη διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εργαζομένους.

13. Τι γίνεται με εργαζόμενο ο οποίος ανήκει σε ευπαθή ομάδα ;

Δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την περίπτωση των ευπαθών ομάδων .

14. Φροντιστήριο βάσει της Υπουργικής Απόφασης δεν παρέχει μαθήματα στους μαθητές, επομένως οι Ωρομίσθιοι καθηγητές που δεν θα απασχοληθούν για την όποια περίοδο ανακοίνωση το Κράτος δεν θα πάρουν αποδοχές σωστά; β) Oι Διοικητικοί Υπάλληλοι του Φροντιστηρίου εργάζονται κανονικά; μπορούν να βγουν σε Κανονική Άδεια; Ή απαγορεύεται να κάνουν χρήση της κανονικής εάν δεν είναι γονείς και δεν δικαιούνται την ειδική άδεια σκοπού; γ) εάν έχω 4 υπολειπόμενες ημέρες άδεια κανονική για το 2020 πόσες ημέρες άδεια σκοπού μπορώ να πάρω σαν γονέας με ανήλικα τέκνα και ο σύζυγος μου Ελ Επαγγελματίας;

1)οι εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται αποδοχές. 2) Οι διοικητικοί σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση εξαιρούνται της αναστολής και συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. 3) Ναι μπορούν να κάνουν χρήση κανονικής άδειας. 4) δικαιούστε 12 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού.

15. Υπάρχει περίπτωση στην τηλεργασία να μειώσει τις αποδοχές ο εργοδότης;

Όχι, το ύψος του μισθού παραμένει ίδιο.

16.Οι νοσηλευτές δικαιούνται άδειες;

Στο νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να χορηγηθεί άδεια ειδικού σκοπού μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου της υπηρεσίας.

17. Έχω οδηγίες από ΕΟΔΥ να κάτσω σπίτι βάση συμπτωμάτων πως θα πληρωθώ από την δουλειά μου γράφω αναρρωτική?

Θα κάνετε χρήση άδειας ασθενείας.

18. Αν και οι δύο γονείς είμαστε εργαζόμενοι όμως οι παππούδες που κρατούν το παιδί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες(καρκινοπαθείς) μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού;

Μπορείτε να κάνετε χρήση άδειας ειδικού σκοπού προσκομίζοντας κοινή υπεύθυνη δήλωση με το σύζυγο σας, βεβαιώνοντας ότι εκείνος δεν θα κάνει χρήση.

19. Τι γίνεται με τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων; Βγαίνουν σε αναγκαστική άδεια και αβέβαιη η πληρωμή λόγω πτώσης της δουλειάς…. τι γίνεται με αυτά τα ζητήματα στον κλάδο μας;

Ο εξαναγκασμός σε λήψη κανονικής άδειας ή άδειας άνευ αποδοχών είναι παράνομος. Εφόσον είστε γονέας και με τις προϋποθέσεις που θέτει η ΠΝΠ δικαιούστε άδεια ειδικού σκοπού.

20. Μπορώ ως εργαζόμενος να αιτηθώ και να εφαρμόσω μονομερώς την τηλεργασία; Τι γίνεται αν ο εργοδότης μου τα αρνείται;

Ο εργαζόμενος τίθεται σε καθεστώς τηλεργασίας είτε κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη του ή με μονομερή απόφαση του τελευταίου. Αν αρνείται ο εργοδότης, δεν μπορείτε να παρέχετε τις υπηρεσίες εξ αποστάσεως.

21. Αν κάτσω σπίτι με οδηγίες ΕΟΔΥ πως θα πληρωθώ από την δουλειά μου;

Η αναρρωτική άδεια πληρώνεται σύμφωνα με την προϋπηρεσία σας. Απευθυνθείτε στον ΕΦΚΑ.

22. Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που αποφασίσει ο εργοδότης να κλείσει την επιχείρηση για ένα διάστημα, τι γίνεται; θα δοθούν αναγκαστικά άδειες κανονικές στους εργαζομένους;

Οφείλει μισθούς αν δεν υπάρχει απόφαση κρατικής αρχής.

23. Η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς κάτω των 15 ετών ισχύει και για τις εργαζόμενες μητέρες μέσω των Κοινωφελών Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ; Εργάζομαι σε Δήμο.

Ναι ισχύει.

24. Έχω υπόλοιπο αδείας από πέρυσι. Μπορώ να κάνω χρήση ή μπορεί ο εργοδότης να επικαλεστεί ειδικούς λόγους και να την “κόψει”?

Καταρχάς δεν μεταφέρεται η υπολειπόμενη άδεια από το προηγούμενο έτος.

25. Μπορώ ως εργαζόμενος να απαιτήσω την προσφορά των υπηρεσιών μου από το σπίτι; Εργάζομαι σε λογιστικό γραφείο.

Ο εργαζόμενος τίθεται σε καθεστώς τηλεργασίας είτε κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη του ή με μονομερή απόφαση του τελευταίου. Αν αρνείται ο εργοδότης, δεν μπορείτε να παρέχετε τις υπηρεσίες εξ αποστάσεως.

26. Είμαι παιδαγωγός σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Προφανώς να μην περιμένω μισθό από τον εργοδότη μου?

Οι μισθοί δεν θα καταβληθούν.

27. Μπορεί ο εργοδότης να αναγκάσει το προσωπικό σε λήψη κανονικής αδείας;

Όχι, είναι απολύτως παράνομο.

28. Ωδείο το οποίο έχει σταματήσει τα μαθήματα μετά από εντολή του υπουργείου Παιδείας εξακολουθεί να απασχολεί τη γραμματέα για 2 ώρες την ημέρα, αυτό είναι εντάξει ή είναι παράνομο?

Είναι νόμιμο. Οι διοικητικοί υπάλληλοι εξαιρούνται της αναστολής.

29. Βάσει προγράμματος εργάζομαι κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο. Αν αιτηθώ άδεια ειδικού σκοπού 4 ημερών, ποιες ημέρες θα χρεωθούν;

Αντίστοιχα για τις ημέρες που εργάζεστε.

30. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και υπάγομαι στο νομό 4387/2016 μέχρι 2 εργοδότες. Ο μοναδικός εργοδότης που έχω έκλεισε με κρατική απόφαση. Θα έχουμε κάποιου είδους επίδομα με τη λογική ότι ο μοναδικός εργοδότης είναι κλειστός.

Δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που να ρυθμίζει το εν λόγω θέμα.

31. Ο εργοδότης μας είπε ότι πιθανόν να πάρουμε άδεια από εβδομάδα αναγκαστικά; Είναι νόμιμο;

Ο εξαναγκασμός σε λήψη κανονικής άδειας είναι παράνομος.

32. Εάν ο ένας από τους συζύγους εργάζεται με τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα και ο άλλος στο Δημόσιο, ο τελευταίος του Δημοσίου δικαιούται την ειδική άδεια για τα τέκνα τους που είναι κάτω από 15 ετών

Όχι δεν δικαιούται.

32. Η σύζυγος δουλεύει ημιαπασχόληση 4 ώρες την εβδομάδα με σύμβαση εργασίας περιορισμένου χρόνου και της ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν καταγγελία της σύμβασης εργασίας, παρόλο που πρότεινε να δουλέψει από το σπίτι, έχουμε και ένα ανήλικο παιδί

Είναι παράνομος ο εξαναγκασμός σε εικονική απόλυση ώστε να μην δώσει ο εργοδότης την άδεια ειδικού σκοπού. Μεταβείτε σε Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας το γεγονός.

33. Ο εργοδότης μας είπε ότι πιθανόν την επόμενη εβδομάδα θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων , με άδειες των υπολοίπων.. έχει το δικαίωμα εξαναγκασμού κανονικής άδειας;

Όχι, είναι απόλυτα παράνομο.

34. Το προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών συνεχίζει να εργάζεται σε υπηρεσίες του Δήμου ή παραμένει στο σπίτι;

Eκτός από το διοικητικό προσωπικό, οι υπόλοιποι παραμένουν στο σπίτι.

35. Τι γίνεται με την άδεια ειδικού σκοπού για μητέρα με τέκνο εκτός γάμου;

Τη δικαιούστε κανονικά. Προσκομίστε υπεύθυνη δήλωση βεβαιώνοντας ότι είστε μονογονέας.

36. Εάν ο ένας σύζυγος εργάζεται με τηλεργασία στον Ιδιωτικό Τομέα και η σύζυγος στο Δημόσιο, δικαιούται την ειδική άδεια για τα μικρά παιδιά τους

ΌΧΙ δεν δικαιούται.

37. Λόγω του κοροναϊού, σε κάποιες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα. Μπορούν οι εργοδότες να απολύσουν προσωπικό χωρίς να καταβάλουν αποζημίωση λόγω ανωτέρας βίας;

Όχι δεν μπορεί.

38. Έχει κλειδώσει η Εργάνη και απαγορεύεται οποιαδήποτε μείωση ωραρίου;

Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρήσει στο ΕΡΓΑΝΗ κάθε τροποποίηση ή αλλαγή του ωραρίου. Θα τις ανεβάσει συγκεντρωτικά εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

39. Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος (ανύπαντρος χωρίς παιδιά ) σε γυμναστήριο το οποίο έκλεισε με υπουργική απόφαση όπως όλα. Ο εργοδότης μου είπε ότι πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών ή την κανονική μου άδεια. Είναι νόμιμο να πάρω όλη μου την κανονική άδεια ή προβλέπεται κάποια Ειδική άδεια.

Αφού το γυμναστήριο έκλεισε δεν χρειάζεται να κάνετε χρήση άδειας. Ο εξαναγκασμός σε λήψη κανονικής άδειας ή άδειας άνευ αποδοχών είναι παράνομος.

40. Ανήκω σε ευπαθείς ομάδες και έχω ζητήσει από εργοδότη να υπάρξει τηλεγραφία. Οι συνεργάτες επέστρεψαν ήδη από Βερολίνο κ έχουν εμφανίσει βήχα . Αρνείται να προβούμε σε τηλεργασία και με απειλεί. Τι να κάνω ;

Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημά σας. Αν είστε γονέας και πληροίτε τις προϋποθέσεις της ΠΝΠ, δικαιούστε την άδεια ειδικού σκοπού. Διαφορετικά σκεφτείτε το ενδεχόμενο λήψης κανονικής άδειας ή άδειας άνευ αποδοχών, προκειμένου να προστατεύσετε την υγεία σας.

41. Tι γίνεται σε περίπτωση που ο εργοδότης μας ζητήσει να πάρουμε κανονική άδεια λόγω της κατάστασης;

Ο εξαναγκασμός σε λήψη κανονικής άδειας είναι απόλυτα παράνομος.

42. Υπάρχει η πρόβλεψη στον ιδιωτικό τομέα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον αποδεδειγμένα βρίσκεται κάποιος στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού;

Η άδεια ειδικού σκοπού είναι μόνον για τους εργαζόμενους με τέκνα που φοιτούν έως τη Γ τάξη Γυμνασίου. Δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για προληπτικά μέτρα που αφορούν στις ευπαθείς ομάδες.

43. Σε εταιρεία η οποία είναι τουριστική με 200 άτομα προσωπικό έχει διώξει αρχικά το 5 % , όμως απολύει και επιπλέον 42 άτομα, είναι αυτό νόμιμο; Tι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι;

Ενδέχεται οι απολύσεις να είναι καταχρηστικές. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να σας βοηθήσει.

44. Θα ήθελα να μάθω παρακαλώ εάν έχω 4 ημέρες υπόλοιπο κανονική άδεια για το 2020, πόσες μέρες άδεια ειδικού σκοπού δικαιούμαι.

12 ημέρες.

45. Tι γίνεται σε περίπτωση που ο εργοδότης μας ζητήσει να κάνουμε χρήση της κανονικής άδειας; Tι μπορούμε να απαντήσουμε εάν δε θέλουμε;

Ο εξαναγκασμός σε λήψη κανονικής άδειας είναι απόλυτα παράνομος.

46. Είμαι υπάλληλος σε φιλανθρωπικό σωματείο ΑμεΑ. Με ενημέρωσαν ότι έκλεισε και ότι θα πρέπει να πάρω υποχρεωτική άδεια 14 ημέρες. Εγώ δικαιούμαι μόνο 2 μέρες. Σε αυτή την περίπτωση τις υπόλοιπες θα πληρωθώ κανονικά ή όχι επειδή έχει κλείσει το ίδρυμα;

Εφόσον κλείνει με απόφαση κρατικής αρχής δεν θα καταβληθεί μισθός.

47. Εφόσον ο εξαναγκασμός σε λήψη άδειας είναι παράνομος, ο εργοδότης μας πληρώνει κανονικά ή λόγο ανωτέρας βίας δε υποχρεούται να κάνει πληρωμές?

Όσο η επιχείρηση είναι ανοιχτή και εσείς παρέχετε υπηρεσίες, οφείλει να σας καταβάλλει μισθό. Εφόσον κλείνει με απόφαση κρατικής αρχής δεν θα καταβληθεί μισθός.

48. Έχω παραγωγική επιχείρηση τροφίμων. Αν κλείσουν τα καταστήματα και έχω μηδενικό τζίρο τι θα κάνω με τους εργαζομένους μου; Θα κλείσω και θα πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι;

Όσο η επιχείρηση είναι ανοιχτή και οι εργαζόμενοι παρέχουν υπηρεσίες, οφείλετε να καταβάλλετε μισθό. Εφόσον κλείνει με απόφαση κρατικής αρχής δεν θα καταβληθεί μισθός.

49. Η επιχείρηση που εργάζομαι έκλεισε έπειτα από απόφαση εργοδότη. Θα πληρωθώ κανονικά; Μπορεί να μην δοθεί μισθός και να είμαστε σε άδεια Υποχρεωτική;

Πληρώνεστε κανονικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ