Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Ντόμινο καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην πρόεδρο Εφετών

Την απομάκρυνση του συγκεκριμένου δικαστικού λειτουργού, που υπηρετούσε στην ΑΕΠΠ, ζητούν οι γυναίκες, που προέβησαν σε σχετικές καταγγελίες. Προστίθενται νέα περιστατικά στην υπόθεση, ενώ παραμένει στη θέση του παρά την εισαγγελική παρέμβαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ντόμινο καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην πρόεδρο Εφετών freepik

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Τη μορφή ντόμινο  προσλαμβάνουν οι καταγγελίες γυναικών  για έντονες και συνεχείς σεξουαλικές παρενοχλήσεις που δέχθηκαν από βασικό στέλεχος της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και πρώην πρόεδρο Εφετών των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Οι παρακλήσεις των θυμάτων προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και την πολιτική κοινωνία για να απομακρυνθεί ο εν λόγω πρώην δικαστικός λειτουργός από τη θέση που κατέχει, δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση, παρά την εισαγγελική παρέμβαση.

Μετά από τις πρόσφατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από γυναίκες εργαζόμενες στην ΑΕΠΠ οι οποίες είτε δέχτηκαν εξευτελιστικές πιέσεις, είτε   ερωτικές προτάσεις, αλλά  και τις επιστολές που στάλθηκαν τόσο στο Μαξίμου, όσο και  σε υπουργούς, ήρθε τώρα στην δημοσιότητα νέα καταγγελία. Η νέα καταγγελία είναι από έγγαμη γυναίκα, που δέχθηκε και απέκρουσε τις σεξουαλικές ορέξεις του πρώην δικαστικού λειτουργού μέσα στο αυτοκίνητό του και όχι μόνο.

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην πρόεδρο Εφετών

Οι  φρικιαστικές περιγραφές που γίνονται στην νέα επιστολή της

έγγαμης γυναίκας η οποία της  βίωσε  τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και μέσα στο αυτοκίνητο του πρώην προέδρου Εφετών, προκαλούν στον αναγνώστη  εφίδρωση,  ρίγη και αγανάκτηση.

Το πλήρες κείμενο της νέας καταγγελίας που αποκαλύπτει το dikastiko έχει ως εξής:

«Απευθύνομαι σε Εσάς, Αξιότιμα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, και σε Εσάς Κύριε Πρωθυπουργέ,  παρακαλώντας σας να ασχοληθείτε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και με το θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας, και άλλων αδικημάτων που σας καταγγέλλω σήμερα από έναν δικό σας άνθρωπο, … ανεξάρτητης αρχής.

Σε συνέχεια σημαντικών δημοσιευμάτων του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, του DIKASTIKO.GR και των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ για τα έργα και τις ημέρες του διεστραμμένου … της ΑΕΠΠ κ. …, και εκεί που επιτέλους πολλές από εμάς ένιωσαν ότι ανασαίνουν ξανά ελεύθερες από τον απαίσιο αυτό άνθρωπο, έκπληκτη πληροφορήθηκα ότι ο συγκεκριμένος παραμένει μέχρι σήμερα στην θέση του, διορίζοντας μάλιστα το περιγραφόμενο στα δημοσιεύματα πειθήνιο χαρέμι του μέσα στον Ιούλιο μέσω ΑΣΕΠ και μάλιστα ΜΕΤΑ τα δεκάδες δημοσιεύματα και καταγγελίες.

Θα γίνω πιο συγκεκριμένη αμέσως: Διορίστηκα στην ΑΕΠΠ το 2019 και από την έναρξη της εργασίας μου στην ΑΕΠΠ ο κύριος … με καλούσε επί πολλή ώρα στο προσωπικό γραφείο του, κάνοντας ερωτήσεις για περίεργες πληροφορίες προς εμένα και την προσωπική μου ζωή και μου ανέθετε υποτιθέμενα σοβαρά καθήκοντα, λέγοντας ότι με προορίζει για υπεύθυνες θέσεις.

Ταυτόχρονα άρχισε να μου τηλεφωνεί σε ώρες και μέρες εκτός εργασίας και όλο και πιο βραδινές και ακατάλληλες ώρες, γρήγορα, πέρασε στις προσκλήσεις για rendez-vous, τη μια για επαγγελματικό δείπνο όπου θα με σύστηνε σε συνεργάτες του, ενώ την άλλη περνούσε τυχαία από το σπίτι μου και ζήτησε να κατέβω να πάμε για καφέ.  Αρνιόμουν συνέχεια, αλλά αυτός δεν άκουγε το όχι. Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην πρόεδρο Εφετών

Όταν έγινε εξαιρετικά φορτικός και του εξήγησα ότι η σχέση μας είναι αμιγώς επαγγελματική, από την επόμενη μέρα κιόλας, άρχισα να βλέπω ξαφνική μεταστροφή και τοξικό θυμό εναντίον μου. Τις επόμενες μέρες με κάλεσε στο γραφείο της, η κ. … που ο … έχει ορίσει …, για να μου πει ότι ο … έχει παράπονα με την απόδοση μου λόγω εργασιακής απροθυμίας.

Διέψευσα έντονα αυτά και η κ. … μου είπε με νόημα ότι εγώ ξέρω τι παράπονο έχει ο … και ότι είναι αγύριστο κεφάλι και οξύθυμος σε όσους του πάνε κόντρα, αλλά πολύ γενναιόδωρος στις υπαλλήλους εμπιστοσύνης του. Από το ύφος έγινε σαφές ότι υπονοούσε ότι πρέπει να ενδώσω στον …

Μια μέρα που όντως στο σχόλασμα μου δεν μπορούσα να εξυπηρετηθώ από μια συνάδελφο που επιστρέφαμε συνήθως μαζί γιατί μέναμε κοντά και επειδή είχα αρνηθεί πολλές φορές, δέχτηκα να με επιστρέψει με το αμάξι μέχρι το κοντινό στο σπίτι μου σταθμό του μέτρο. Για να είμαι ειλικρινής, σκέφτηκα ότι στη χειρότερη περίπτωση θα μου πρότεινε πάλι έξοδο ή φαγητό και θα τον απέφευγα, λέγοντας του ότι έπρεπε να πάω αμέσως σε ένα κατάστημα όπου με περίμενε ο σύζυγος μου.

Αυτό που έγινε τελικά δεν μπορούσα να το φανταστώ ούτε σε εφιάλτη. Λίγο πριν φτάσουμε στο σημείο όπου θα με άφηνε, με μια δικαιολογία που δεν θυμάμαι, έστριψε πιο πριν σε ένα στενό και ενώ δήθεν θα γυρνούσε προς τη λεωφόρο, σταμάτησε σε μια ανοιχτή αλάνα.

Εξήγησε ότι θέλει να συζητήσουμε μια σοβαρή παράλειψη μου που κάποιος συνάδελφος μου του είπε ότι έκανα. Μπερδεμένη τον ρώτησα τι έχει συμβεί και αυτός τότε έκλεισε τις ασφάλειες στο αμάξι, γύρισε πάνω μου, προσπάθησε να χαϊδέψει τον μηρό μου.  Τον ρώτησα παγωμένη και σε απόγνωση τι κάνει και τότε όρμησε να με φιλήσει τυλίγοντας τα χέρια του στον αυχένα μου. Τον έσπρωξα και άρχισα να φωνάζω να με αφήσει να φύγω, αλλά αυτός επέμενε και με τράβαγε προς το μέρος, προσπαθώντας να μου γυρίσει το κεφάλι προς το στόμα του και να μου πιάσει το στήθος.

Μετά από έντονες φωνές και σπρώξιμο τελικά σταμάτησε. Του ζήτησα μόνο επιτακτικά να ανοίξει την πόρτα να φύγω τραβηγμένη στην άκρη του καθίσματος. Αυτός με πρόστυχο ύφος με κάλεσε να απλώσω το χέρι μου προς το μπουτόν για το εσωτερικό κλείδωμα του αυτοκινήτου από την πλευρά δηλαδή του οδηγού που βρισκόταν ώστε να με τραβήξει να τον αγγίξω.

Μόνο όταν πήγα να πάρω τηλέφωνο για βοήθεια στον άντρα μου, φάνηκε να συνέρχεται, αλλά με βία μου κατέβασε το τηλέφωνο από τα χέρια βάζοντας το στην τσάντα μου. Με κατηγόρησε ότι εγώ τον προκαλούσα καιρό και ότι έπαιζα μαζί του και ότι του έδειχνα σημάδια ανταπόκρισης. Συνειδητοποίησα ότι ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος ψεύτης και διαταραγμένος.

Ζήτησα άδεια αμέσως, είπα τα πάντα στην οικογένεια μου, η οποία με συμβούλευσε να υποβάλω καταγγελία και μήνυση. Ο δικηγόρος μου …  είπε ότι δεν είχα αυτόπτες μάρτυρες, η οικογένεια μου στην οποία τα ανέφερα δεν θα θεωρείτο αξιόπιστο στοιχείο και ότι επειδή αυτά τα πράγματα είναι ανήκουστα για δημόσιο φορέα χρειαζόμουν σοβαρές αποδείξεις.

Ενώ απουσίαζα μου τηλεφώνησε η μόνη συνάδελφος (…) που είχα μια πιο στενή σχέση, να με ενημερώσει εμπιστευτικά ότι ο … ήταν εξοργισμένος εναντίον μου γιατί η ιδιαιτέρα του ανακάλυψε ότι έλειπαν υπηρεσιακά έγγραφα από το αρχείο μου και επειδή τάχα  ενημερώθηκε ότι μετέφερα σε διάδικο το διατακτικό μιας απόφασης πριν κοινοποιηθεί επίσημα.

Όλα αυτά είχαν γίνει σε δυο μέρες από το περιστατικό και φυσικά ήταν όλα ψέματα, δεν είχε συμβεί τίποτα από αυτά και κατάλαβα καλά με τι καθάρματα είχα να κάνω. Ο κ. … έκανε ολόκληρη δολοπλοκία για να προκαταλάβει την κατάσταση, περιμένοντας την καταγγελία μου. Ήταν φαίνεται πολύ έμπειρος σε κάτι τέτοια. Τρομαγμένη η κοπέλα μου είπε ότι ακουγόταν πως ο … ετοίμαζε να με περάσει ΕΔΕ. Η καταγγελία ήταν μονόδρομος πια για μένα.

Την επόμενη μέρα αμέσως πήγα να υποβάλω την καταγγελία μου στο αρμόδιο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης που αρνήθηκε να τη δεχτεί όπως και το Γραφείο …. Αποφάσισα να στείλω την καταγγελία μου ηλεκτρονικά από το υπηρεσιακό μου email, για να κρατήσω την απόδειξη. Την επόμενη ημέρα απαίτησα πριν καν πάω στο γραφείο μου, πρωτόκολλο για το email της καταγγελίας μου και η κ. … μου απάντησε ότι δεν έλαβε κανένα mail.

Μετά από λίγη ώρα με κάλεσε η … να με ενημερώσει ότι υπάρχουν παράπονα για τη συμπεριφορά μου από συναδέλφους και στελέχη της ΑΕΠΠ που βέβαια αρνήθηκε να κατονομάσει και να μου δείξει σχετικά έγγραφα, ότι ο … ξεκίνησε διαδικασία ΕΔΕ εναντίον μου και μου πρότεινε να πάρω άδεια και να ξανασκεφτώ αν θέλω να συνεχίσω στην ΑΕΠΠ.

Ευτυχώς την ίδια περίοδο είχαν μόλις εκδοθεί αποτελέσματα άλλου παλαιότερου διαγωνισμού και είχα γίνει δεκτή σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Μερικές μέρες πριν ετοιμαζόμουν να αποποιηθώ, αλλά πλέον ήταν η μόνη μου δυνατότητα να γλιτώσω από εκεί μέσα. Βγήκα σε άδεια ξανά και μετά από λίγες μέρες υπέβαλα την παραίτηση μου από την ΑΕΠΠ.

Αφού έφυγα έμαθα ότι αυτό που μου είχε συμβεί δεν ήταν καθόλου πρωτόγνωρο για την ΑΕΠΠ.

Αρκετές κοπέλες είχαν δεχτεί παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση από τον κ. …, πολλές έφυγαν από την ΑΕΠΠ γιατί δεν ήθελαν να υποκύψουν και πολλές γυναίκες που αργότερα αξιοποιήθηκαν σε σημαντικές θέσεις πέρναγαν από το κρεβάτι του … Δεν θα παραλείψω ότι οι καλές συνάδελφοι … και … που τόσο με εμπόδισαν να καταγράφει το περιστατικό και έκαναν ότι δεν ξέρουν τίποτα και μετά δέχτηκαν να τις χρησιμοποιήσει για να με απειλήσει ο κ. …, μόλις τώρα, ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 μετά τα δημοσιεύματα (!!!) διορίστηκαν από τον κ. … και τον ΑΣΕΠ ΩΣ ΝΕΑ ΜΕΛΗ (αναβάθμιση δηλαδή) της ΑΕΠΠ σε ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους.

Δίσταζα πολύ καιρό να μιλήσω γιατί λόγω της θέσης μου ως νέα δημόσια υπάλληλος είμαι έκθετη σε κάθε απειλή και ποιος θα με πίστευε ενάντια στον λόγο ενός ανώτατου δικαστή, … Αρχής και διαπλεκόμενου με τόσα συμφέροντα.

Για μήνες έβλεπα εφιάλτες και σιχαινόμουν τον εαυτό μου για το περιστατικό που βίωσα και έψαχνα να καταλάβω σε τι έφταιξα εγώ. Επειδή απλά ο … δεν ήξερε να ακούει όχι και έβλεπε τις γυναίκες που πλήρωνε ο ελληνικός λαός ως περιουσία του και κατώτερα όντα. Οι πρόσφατες καταγγελίες όμως μου έδωσαν θάρρος να μιλήσω παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς.

Έμαθα -γιατί όλα μαθαίνονται- πως πολλές κοπέλες μέχρι τώρα μάζεψαν τις καταγγελίες τους και κυρίως την επιχείρηση αποσιώπησης και το πλάνο που έχει στήσει ο … με τους δικηγόρους του να μας βγάλει όλες τρελές ή ότι δήθεν δέχεται επίθεση από διάφορα κέντρα. Να σας προτείνω λοιπόν το πιο απλό; Ψάξτε τον! δείτε τις κλήσεις του και τα μηνύματα του τα τελευταία δυο χρόνια.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κάντε μόνοι σας έλεγχο! καλέστε τον να μιλήσετε! Είμαι σίγουρη ότι δέκα λεπτά αν μιλήσετε από κοντά θα καταλάβετε αμέσως το ποιον του ανθρώπου.

Δώστε τέλος σε αυτό τον εφιάλτη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ