Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

“Οδηγός” e-ΕΦΚΑ για την αναγνώριση του χρόνου άσκησης δικηγορίας

Διευκρινίσεις από τον φορέα για τον τρόπο προσμέτρησής του ως ασφαλιστικού χρόνου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Οδηγός” e-ΕΦΚΑ για την αναγνώριση του χρόνου άσκησης δικηγορίας

“Πράσινο φως” για αναγνώριση του χρόνου άσκησης δικηγορίας ως χρόνου ασφάλισης δίνει έγγραφο e-ΕΦΚΑ. Με αυτό καθίσταται σαφές πως και με το νέο νόμο του 2020, οι δικηγόροι μπορούν να αναγνωρίσουν ως χρόνο ασφάλισης το χρόνο άσκησης.

Σε διευκρινίσεις του ορίζει πως «με τη νέα διάταξη θεσπίζεται και περιλαμβάνεται στους προαναφερόμενους χρόνους ασφάλισης, ο χρόνος άσκησης δικηγορίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν.1090/1980, και επιβεβαιώνεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου αυτού». “Οδηγός” e-ΕΦΚΑ για την αναγνώριση του χρόνου άσκησης δικηγορίας

Η ανάγκη διευκρινίσεων προέκυψε μετά από σειρά ερωτημάτων σχετικά με το καθεστώς για τους δικηγόρους. Όπως, πάντως, επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ ο αναγνωριζόμενος χρόνος άσκησης δικηγορίας, ως πλασματικός χρόνος, συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο πλασματικών χρόνων που προβλέπεται.

Διαδικασία αναγνώρισης – Εισφορά εξαγοράς

Για την αναγνώριση του χρόνου άσκησης δικηγορίας απαιτείται – σύμφωνα με το έγγραφο του e-ΕΦΚΑ – η υποβολή σχετικής αίτησης με συνυποβολή Πιστοποιητικού του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου από το οποίο να προκύπτει το χρονικό διάστημα άσκησης.

Ως χρόνος άσκησης δικηγορίας μπορεί να αναγνωριστεί το χρονικό διάστημα από την εγγραφή των Ασκουμένων Δικηγόρων στο μητρώο Ασκουμένων του Δικηγορικού Συλλόγου του τόπου της άσκησης και μέχρι το διορισμό τους ως Δικηγόροι.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την έκδοση σχετικής απόφασης, όπως προβλέπεται από σχετική εγκύκλιο ενώ ο υπολογισμός της εισφοράς εξαγοράς για την αναγνώριση του χρόνου άσκησης δικηγορίας βάσει των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ