Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Οι 4 αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΥΑ για το άνοιγμα των δικαστηρίων από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Ο προσανατολισμός είναι να υπάρξουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες άσκησης νομικών δραστηριοτήτων στα δικαστήρια, οι οποίες είναι και αιτήματα των δικηγόρων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι 4 αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΥΑ για το άνοιγμα των δικαστηρίων από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Τέσσερις επιπλέον αλλαγές, στο ήδη μερικό χαλάρωμα των μέτρων για τις δραστηριότητες στα Δικαστήρια της χώρας που ίσχυσε από την περασμένη Δευτέρα, φέρνει η νέα ΚΥΑ που θα ισχύσει από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προσανατολισμός είναι να υπάρξουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες άσκησης νομικών δραστηριοτήτων στα δικαστήρια, οι οποίες είναι και αιτήματα των δικηγόρων.

Συγκεκριμένα , αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως από 18/1:

-Τρέχουν (δηλαδή δεν αναστέλλονται) όλες οι προθεσμίες για προσφυγές κατά βουλευμάτων όπου υπάρχει προσωρινά κρατούμενος ή η παραγραφή του αδικήματος είναι έως τις 31/12/22023. Δεν αναστέλλονται επίσης οι προθεσμίες κατά των ενταλμάτων

-Οι διαδικασίες εκουσίας δικαιοδοσίας για την κήρυξη ιδιόγραφων διαθηκών σε κυρίες, καθώς και οι διαδικασίες δικαστικής συμπαράστασης θα γίνονται ΜΕ μάρτυρες. Οι υπόλοιπες διαδικασίες θα γίνονται με δήλωση των 2 διαδίκων στην αντιδικία ή του ενός αν δεν υπάρχει αντιδικία.

-Οι διαδικασίες εκουσίας δικαιοδοσίας και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά του Β’ βαθμού θα δικάζονται χωρίς να απαιτείται συναίνεση των διαδίκων, όπως όλες οι σχετικές του Β’ βαθμού.

-Τα ασφαλιστικά μέτρα προσημειώσεων, εξαλείψεως αυτών και συντηρητικών κατασχέσεων  θα δικάζονται με μάρτυρες . Όλες οι άλλες με κοινή δήλωση των διαδίκων την προηγουμένη, χωρίς μάρτυρες.

Τι άλλαξε η προηγούμενη ΚΥΑ

Η προηγούμενη απόφαση που ισχύει από 11 Ιανουαρίου είχε επιφέρει ένα μερικό – επιπλέον – άνοιγμα των δικαστηρίων της χώρας κάνοντας αποδεκτό κομμάτι των αιτημάτων των δικηγόρων.

Συγκεκριμένα είχε επιφέρει:

-Εκδικάζονται υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπου δεν απαιτείται ή ζητείται εξέταση μάρτυρα στο ακροατήριο καθώς και όλες οι δίκες υπερχρεωμένων α΄ και β΄ βαθμού.

-Εκδικάζονται υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, όπου αμφότεροι οι διάδικοι συμφωνούν να εκδικασθεί η υπόθεση χωρίς μάρτυρα στο ακροατήριο. Στις υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας και ασφαλιστικών μέτρων απαιτείται δήλωση του ή των διαδίκων όπου υφίσταται αντιδικία, που αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) την προτεραία της δικασίμου στη γραμματεία του δικαστηρίου, ότι δεν θα εξεταστούν μάρτυρες.

 -Εκδικάζονται τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων, είναι μέχρι 31.12.2022 και 31.12.2023 αντίστοιχα. Δηλαδή θα εκδικάζονται όσες υποθέσεις παραγράφονται έως 31/12/2022 για τα πλημμελήματα (από 31/12/2021 που ισχύει τώρα) και 31/12/2023 για τα κακουργήματα (από 31/12/2022 που ισχύει τώρα).

– Εκδικάζονται όσες ποινικές υποθέσεις έχουν προσδιορισθεί να δικασθούν μετά από αναίρεσή τους από τον Άρειο Πάγο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ