Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Αύριο στις 12 η μεγάλη στιγμή για τις ποινές- 13 χρόνια στο «διευθυντήριο», ισόβια στο Ρουπακιά προβλέπει η πρόταση της εισαγγελέως

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αύριο στις 12 η μεγάλη στιγμή για τις ποινές- 13 χρόνια στο «διευθυντήριο», ισόβια στο Ρουπακιά προβλέπει η  πρόταση της εισαγγελέως

Στις 12 το μεσημερι της Τετάρτης θα ανακοινώσει το δικαστήριο τις τελικές ποινές για κάθε κατηγορούμενο και κάθε αδίκημα. Μετά από  πολύωρες αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης , οι οποίοι ζήτησαν το ελάχιστο της ποινής για τους εντολείς τους  και αφότου είχε ολοκληρωθεί η εισήγηση της εισαγγελέως,  η έδρα  διέκοψε την συνεδρίασή της και αποσύρθηκε για διάσκεψη  προκειμένου όπως ανακοινώθηκε η διαδικασία να συνεχιστεί στις 12 μμ της Τετάρτης,  όπου θα ανακοινωθούν οι ποινές των  καταδικασθέντων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν από το δικαστήριο μία χαμηλότερη ποινή για τους εντολείς τους.

Ο δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στον… «σύννομο» βίο του…λέγοντας χαρακτηριστικά «Να πείτε ένα ηχηρό “σκάστε” σε όσους βγάζουν πριν από εσάς απόφαση. Σεβόμαστε την απόφαση, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα μέχρι την τελική μας δικαίωση».

Η εισαγγελέας

Aντιμέτωπη με τα όρια των ανώτερων προβλεπόμενων ποινών είναι πλέον η “διευθυντική ομάδα” και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, που δεν έλαβαν ελαφρυντικό.

Στις 11:10 το πρωί της Τρίτης , ανέβηκε η έδρα με σκοπό τη συνέχιση της δίκης.  Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία άρχισε να αναπτύσσει την πρότασή της επί των ποινών.

Η πρόταση

Κάθειρξη 13 ετών πρότεινε για το “διευθυντήριο” της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τους Ν. Μιχαλολιάκο, Χρ. Παππά, Η. Κασιδιάρη, Γ. Λαγό, Γ. Γερμενή, Η. Παναγιώταρο και Αρτ. Ματθαιόπουλο. Με βάση την απόφαση η ανωτατη ποινή ήταν τα 15 χρόνια. Από αυτούς ο Λαγός δεν μπορεί να κρατηθεί εφόσον δεν έχει αρθεί ακόμα η ασυλία του από το Ευρωκοινοβούλιο.

Επίσης, για όσους κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό εισηγήθηκε κάθειρξη 7 ετών με ανωτατο όριο τα 10 χρόνια.  Δηλαδή για τους Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Κων/νο Μπαρμπαρούση, Νίκ. Κούζηλο, Αντώνιο Γρέγο, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Δημ. Κουκούτση. 

Σε όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά πρότεινε ποινή φυλάκισης 5 έτη με ανώτατο όριο 5-6 . Πρόκειται για τους Ευστ. Μπούκουρα, Χρυσοβάντη Αλεξόπουλο, Νίκο Μίχο και Μιχαήλ Αρβανίτης. Το γεγονός ότι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση και όχι κάθειρξη, ανοίγει το δρόμο ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ανασταλεί η ποινή τους.

Ο Ρουπακιάς και οι καταδικασθέντες για ένταξη 

Για τον καθ΄ομολογίαν δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά   η εισαγγελέας πρότεινε ισόβια, όπως ήταν αναμενόμενο και επιπλέον κάθειρξη 7 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η ποινή των 7 ετών προτάθηκε και για όλους τους κατηγορουμενους που έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Συγκεκριμένα για τους κατηγορουμένους της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που καταδικάστηκαν για συνεργεία στην ανθρωποκτονία, πρότεινε ποινή κάθειρξης 8 ετών και  για όσους έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι 6 έτη κάθειρξης.

Δηλαδή για τον Γιάννη Καζαντζόγλου, άμεσο συνεργό -συνοδηγό του Γιώργου Ρουπακιά- στην ανθρωποκτονία από πρόθεση καθώς και στους υπόλοιπους καταδικασθέντες για απλή συνέργεια Άγγο, Καλαρίτη, Μιχάλαρο, Πατέλη Κομιανό, Κορκοβίλη, Σταμπέλο, Τσαλίκη, Αθ. Τσορβά και Ν. Τσορβά η εισαγγελική πρόταση ζητά κάθειρξη 8 ετών. Υπενθυμίζεται ότι στους παραπάνω καταδικασθέντες δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά από το δικαστήριο.

Στους τρεις καταδικασθέντες για απλή συνέργεια που αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά ζητείται κάθειρξη 6 ετών στον καθένα.

Αυστηρότερη για πυρηνάρχες

Αυστηρότερη ποινή προτάθηκε για τους πυρηνάρχες της Νίκαιας και του Περάματος:

Για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατελη προτάθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονια του Παυλου Φύσσα και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.  

Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ζητά ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στην υπόθεση των Αιγυπτίων ψαράδων και 7 ετών κάθειρξης για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7-10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ ζητά να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Χατζιδάκης ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και για αυτόν ζητά ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.

Για το αδίκημα της οπλοφορίας η εισαγγελέα πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιακος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η ώρα των ποινών για τη Χρυσή Αυγή – Διευθυντές και μέλη στο φάσμα βαριάς καταδίκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ