Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Δάφνη Γιακουμάκη: “Άδεια εμμήνου ρήσεως” – Η Ισπανία η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που την προσφέρει

Θα επιτρέπει στις γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες βιώνουν έντονο πόνο να μένουν σπίτι τρεις ημέρες το μήνα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δάφνη Γιακουμάκη: “Άδεια εμμήνου ρήσεως” – Η Ισπανία η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που την προσφέρει freepik

Η Ισπανία, με την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου πριν από περίπου έναν μήνα, πρόκειται να γίνει η πρώτη δυτική χώρα που θα προσφέρει άδεια εμμήνου ρύσεως, επιτρέποντας στις γυναίκες, οι οποίες βιώνουν έντονο πόνο να μένουν σπίτι τρεις ημέρες το μήνα. Για την χορήγηση της άδειας απαιτείται γνωμάτευση γιατρού και το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος των 23,8 εκατομμυρίων ευρώ θα καλυφθεί από το κράτος.

Τέτοιες πολιτικές υπάρχουν από καιρό σε πολλές χώρες εκτός Ευρώπης. Στην Ιαπωνία, το δικαίωμα στην «άδεια εμμήνου ρύσεως» κατοχυρώθηκε με νόμο από το 1947 και σύμφωνα με αυτόν, οι εταιρείες δεν μπορούν να εξαναγκάσουν μια εργαζόμενη να εργαστεί εάν ζητήσει να λάβει την εν λόγω άδεια, η οποία συνήθως είναι άνευ αποδοχών.

Στην ίδια κατεύθυνση, στην Νότια Κορέα επιτρέπεται στις εργαζόμενες να παίρνουν «άδεια εμμήνου ρύσεως» μία ημέρα το μήνα, η οποία είναι άνευ αποδοχών. Στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ύψους περί τα 3.750 ευρώ.

Στην Ινδονησία, ένας νόμος που υιοθετήθηκε το 2003 προβλέπει μια ή δύο ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών κατά την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου σε περίπτωση επώδυνων συμπτωμάτων. Ο νόμος υποχρεώνει μόνο τις γυναίκες εργαζόμενες να ενημερώνουν τους εργοδότες τους για την ημερομηνία λήψης αυτών των αδειών. Όμως οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του επαφίονται στις εταιρείες και τους υπαλλήλους τους. Στην πράξη, πολλές εταιρείες επιτρέπουν μόνο μια μέρα άδειας ή ακόμα και καμία, επιλέγοντας να αγνοήσουν το νόμο.

Η Ταϊβάν αναγνωρίζει επίσης το εν λόγω δικαίωμα για τις εργαζόμενες από μια ημέρα τον μήνα μέχρι συνολικά τρεις ημέρες τον χρόνο. Ωστόσο, εξακολουθεί να επιτρέπεται στις εργαζόμενες να επωφεληθούν από περισσότερες ημέρες τέτοιας άδειας, οι οποίες όμως υπολογίζονται ως κανονικές ημέρες αναρρωτικής άδειας. Η άδεια «εμμήνου ρύσεως» καταβάλλεται όπως και η αναρρωτική άδεια, δηλαδή για τις μισές εργάσιμες ημέρες.

Η Ζάμπια, ψήφισε νόμο το 2015 που χορηγεί στις γυναίκες το δικαίωμα σε «άδεια εμμήνου ρύσεως», η οποία τους επιτρέπει να παίρνουν μια επιπλέον ημέρα άδεια το μήνα, χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης ενημέρωσης ή ιατρικό πιστοποιητικό σε περίπτωση επώδυνης εμμήνου ρύσεως. Η άδεια αυτή ονομάζεται «γιορτή των μαμάδων» και σε γενικές γραμμές είναι αποδεκτή, αλλά ορισμένοι εργοδότες παραμένουν επιφυλακτικοί και απαιτούν, για παράδειγμα, εκ των προτέρων ενημέρωση από τις εργαζόμενες.

Τέλος, στην Ινδία, μία σειρά από εταιρείες έχει υιοθετήσει ανάλογη προσέγγιση, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες εργαζόμενες να αποχωρούν εφόσον υποφέρουν από πόνους.

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σε διαδικασία ψήφισης νομοσχεδίου, που θα απαιτεί από εταιρίες να παρέχουν τριήμερες άδειες σε γυναίκες που υποφέρουν από πόνους κατά την έμμηνο ρύση τους, βρίσκεται και το ιταλικό κοινοβούλιο.

Η χορήγηση άδειας λόγω έμμηνου ρύσεως αποτελεί αναμφίβολα ένα ιδιαιτέρως προοδευτικό βήμα. Το μέτρο θα μπορούσε να συμβάλλει στην δημιουργία ενός διαλόγου που θα αναδείξει το ζήτημα και θα περιορίσει το στίγμα γύρω από την έμμηνο ρύση και παράλληλα θα ενθαρρύνει όσες γυναίκες υποφέρουν από έντονα συμπτώματα να αναζητήσουν βοήθεια από τον γιατρό τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας και παγκόσμιας δημόσιας υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Siobán Harlow, Μεταξύ 15% και 25% τοις εκατό των γυναικών θα παρουσιάσουν μέτριες έως σοβαρές κράμπες, ενώ ένα ποσοστό 10-15% θα αντιμετωπίζουν πόνο τόσο έντονο, ώστε να μην ανακουφίζονται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επιπλέον, παθήσεις όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας που επιδεινώνουν τον πόνο, καθώς και η πολύ βαριά αιμορραγία κατά την εμμηνόρροια δύνανται να δυσχεράνουν σε μεγάλο βαθμό την εργασία για τις γυναίκες.

Φυσικά, μία ενδεχόμενη νέα πολιτική αδειών που θα αφορά στην έμμηνο ρύση, κρίνεται αναγκαίο να συνδυαστεί με την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού της κάθε επιχείρησης, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε αποτελέσματα εκ διαμέτρου αντίθετα από τα προσδοκόμενα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κατά την εμμηνόρροια, οι γυναίκες είναι ακατάλληλες να εργαστούν ή να λειτουργήσουν γενικότερα ούτε και ότι είναι συναισθηματικά ασταθείς ή ευάλωτες.

Δάφνη Γιακουμάκη, Συνεργάτης του Γραφείου «Γιάννης Καρούζος και Συνεργάτες»

ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ