Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Γ. Νικολακόπουλος: Εισπρακτικές εταιρείες – Μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων και Προστασία

Η τράπεζα δέον να ενημερώνει με ορισμένο και σαφή τρόπο τον οφειλέτη για τη μεταβίβαση των προσωπικών του δεδομένων και δεν αρκούν οι γενικές, και ίσως και παραπλανητικές, προβλέψεις στις εν λόγω συμβάσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ. Νικολακόπουλος: Εισπρακτικές εταιρείες – Μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων και Προστασία Νικολακόπουλος: Καταιγίδα πλειστηριασμών ενόψει Πτωχευτικού Κώδικα

Η υγειονομική κρίση καλά κρατεί, αλλά οι εισπρακτικές εταιρείες συνεχίζουν τον πιεστικό ρόλο τους προς τους δανειολήπτες και μάλιστα συχνά και με εντονότερο ρυθμό!

Η πρόσφατη νομολογία των Δικαστηρίων μας, συμπεριλαμβανομένων και Αποφάσεων του Αρείου Πάγου, δικαιώνουν πολίτες που προσέφυγαν κατά τέτοιων  πρακτικών των επονομαζόμενων «εταιρειών ενημέρωσης δανειοληπτών», καθώς και για τη μη νόμιμη μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων τους από τις τράπεζες προς αυτές!

Χαρακτηριστικό είναι το σκεπτικό της υπ΄αρ. 171/2019 Απόφασης του Αρείου Πάγου, στο οποίο επισημαίνεται ότι οι τυποποιημένοι όροι σε δανειακές συμβάσεις, τις οποίες ο αντισυμβαλλόμενος δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, δεν είναι ικανοποιητικοί ώστε να αποδειχθεί η συγκατάθεση!

Η τράπεζα δέον να ενημερώνει με ορισμένο και σαφή τρόπο τον οφειλέτη για τη μεταβίβαση των προσωπικών του δεδομένων και δεν αρκούν οι γενικές, και ίσως και παραπλανητικές, προβλέψεις στις εν λόγω συμβάσεις.

Η ενημέρωση του υποκειμένου των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων πρέπει να προβλέπει συγκεκριμένη εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών και όχι γενική κατηγορία εταιρειών.

Προϋποθέσεις για την ανωτέρω μεταβίβαση των προσωπικών δεδομένων και τη νόμιμη επεξεργασία αυτών είναι, εκτός της συγκατάθεσης του ατόμου, η αναλογικότητα στη μεταβίβαση και τη χρήση αυτών και βεβαίως η νομιμότητα του σκοπού και του τρόπου επεξεργασίας.

Όλα τα ανωτέρω δέον να συντρέχουν αναλόγως και σχετικά με τις μεταβιβάσεις των χαρτοφυλακείων δανείων των τραπεζών σε funds του εξωτερικού και οι δανειολήπτες να προστατεύονται επαρκώς και αποτελεσματικά.

Ο Γεώργιος Νικολακόπουλος είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ

Πηγή: eretikos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ