Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2020

Γιάννης Καϊντάσης : Ενίσχυση Μικρών Επιχειρήσεων – Αφήνουν έξω όσους είχαν πρόβλημα υγείας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Καϊντάσης : Ενίσχυση Μικρών Επιχειρήσεων – Αφήνουν έξω όσους είχαν πρόβλημα υγείας

Σε όλη την χώρα, έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα των περιφερειών αναφορικά με την ενίσχυση των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία covid -19 στις οικείες περιφέρειες, που αφορά δημόσια χρηματοδότηση, η οποία καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 και απευθύνεται στις υφιστάμενες επιχειρήσεις (με έναρξη πριν την 1/1/2019).

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων, με την κυκλοφορία του χρήματος, καθώς προϋπόθεση της σωστής εφαρμογής του είναι το ποσό της χρηματοδότησης να πρέπει να καλύψει έξοδα της επιχείρησης για το έτος 2021, με ποινή επιστροφής του ποσού που δεν θα καταναλωθεί.

Παρόλα αυτά η δημόσια προκήρυξη, πάσχει μιας σημαντικής παραμέτρου: δεν υπολογίζει στους δικαιούχους, τους κάθε είδους επαγγελματίες που για λόγους ανωτέρας βίας (ατύχημα, υγεία κλπ) δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν πλήρως την επιχείρησή τους κατά το έτος 2019 και δεν έχουν συγκεντρώσει τα έξοδα που φέρονται ως προϋπόθεση για την συμμετοχή στο πρόγραμμα (π.χ. στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι 6000 ευρώ) ή δεν έχουν λόγω του προβλήματος τον απαιτούμενο κύκλο εργασιών.

Π.χ. μια δικηγόρος ή μια μηχανικός, που το έτος 2019 αντιμετώπισε πρόβλημα με την εγκυμοσύνη της και έπρεπε να είναι κλινήρης, με αποτέλεσμα να μην μπόρεσε να λειτουργήσει κανονικά την επιχείρησή της, τίθεται εκποδών της διαδικασίας.

Γνωρίζουμε όλοι μας πως η γυναίκα -ελεύθερος επαγγελματίας αδικείται σε σχέση με τις άλλες γυναίκες εργαζομένους.

Στον δημόσιο τομέα θα έπαιρνε άδειες και επιδόματα, ενώ στην περίπτωση του ελεύθερου επαγγέλματος, πλήρωσε από τις οικονομίες της την επιβίωσή της καθ’όλο το έτος 2019 και σήμερα «τιμωρείται» και δεύτερη φορά, εξαιρούμενη από μια διάταξη που θα μπορούσε να είναι για την ίδια και την οικογένειά της ενισχυτική.

Και όλα αυτά την εποχή του covid-19.

Το μικρό μας παράδειγμα είναι αντιπροσωπευτικό και κρίσιμο.

Και εκτιμώ ότι οι φορείς μπορούν να παρέμβουν έτσι ώστε ένα δημόσιο πρόγραμμα, να μπορεί να περιλαμβάνει στις περιπτώσεις των δικαιούχων και αυτές τις κατηγορίες, που δικαιολογημένα δεν είχαν επιτύχει τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.

Δεν αναφερόμαστε σε συνταγματικές επιταγές περί ισότητας και δικαιοσύνης, επίκληση της απλής λογικής κάνουμε, προκειμένου να μπορέσει να αρθεί αυτή η αδικία.

Ο Γιάννης Καϊντάσης είναι Δικηγόρος Άρτας, ΜΒΑ MScc.Εγκληματολογία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ