Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Γιάννης Καρούζος: Η αναδιαμόρφωση της αγοράς εργασίας και του εργασιακού περιβάλλοντος το 2023

Η παραδοσιακή σχέση εξάρτησης εργοδότη με εργαζόμενο μετατρέπεται από μια ανισοβαρή σχέση, σε μια σχέση ισορροπίας και επικοινωνίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Καρούζος: Η αναδιαμόρφωση της αγοράς εργασίας και του εργασιακού περιβάλλοντος το 2023 dikastiko.gr

Το μοντέλο της παροχής εργασίας μέσα στα στενά όρια του χρόνου, τόπου και τρόπου που ορίζονται από τον εργοδότη και μόνο εξελίσσεται προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή και πραγματικότητα. Πλέον τα υβριδικά και μικτά μοντέλα εργασίας που αποτέλεσαν αναγκαιότητα της πανδημίας εξακολουθούν να εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των μερών της σχέσης εργασίας.

Η εξ αποστάσεως εργασία, η επιλογή του ωραρίου, του χώρου (επιχείρηση ή οικία ή χώροι γραφείων συνεργαζόμενων ή και συνδυασμός αυτών), του τόπου γενικότερα, της χώρας που εγκαθίσταται, δεν αποτελούν αναγκαστικά μια μόνιμη και δεσμευτική επιλογή του.

Σημαντική είναι η αναδιαμόρφωση και ιεράρχηση από την πλευρά των εργαζομένων, αναφορικά με τους στόχους τους. Συγκεκριμένα παρατηρείται αύξηση του ποσοστού οικειοθελούς παραίτησης συγκριτικά με το παρελθόν, που η κτήση και μόνο μιας θέσης εργασίας αρκούσε. Η σιωπηρή παραίτηση φαίνεται επίσης να ακολουθείται ως πρακτική από μέρος του ανθρώπινου δυναμικού.

Για τον εργαζόμενο του 2023 η επαγγελματική ζωή δεν βρίσκεται στο επίκεντρο αλλά υποχωρεί συγκριτικά με την ψυχική και σωματική υγεία καθώς και την οικογενειακή ζωή.

Ο εργαζόμενος σήμερα διαθέτει διαπραγματευτική δύναμη, είναι ανταγωνιστικός σε διεθνές και συνεχώς εξελισσόμενο εργασιακό περιβάλλον. Κλειδί αυτής της εξέλιξης του εργαζόμενου αποτελεί η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τους εργαζόμενους.

Ενδεικτικά κλάδοι με έντονη ζήτηση εργαζομένων εμφανίζονται διαχρονικά τα αγροτικά επαγγέλματα, ο τουριστικός τομέας, η εστίαση αλλά και ο κλάδος της πληροφορικής.

Κλείνοντας, αναγκαία κρίνεται η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην αγορά εργασίας, όπου μέσα από την επικοινωνία , τους πόρους, τη δια βίου εκπαίδευση και τη δημιουργία ενός κλίματος σεβασμού και εμπιστοσύνης χτίζονται σχέσεις ζωής μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων.

*Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος – Εργατολόγος

**Πηγή: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ