Πέμπτη 05 Αυγούστου 2021

Γιάννης Καρούζος: Τι ισχύει για την άδεια άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Καρούζος: Τι ισχύει για την άδεια άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα

Του Γιάννη Καρούζου, Δικηγόρου-Εργατολόγου*

Αρχικά, η άδεια άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα

χορηγείται μόνο κατόπιν κοινής συμφωνίας του εργαζομένου και του εργοδότη. Ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει στη χορήγησή της, όπως αντίστοιχα δεν μπορεί να την επιβάλει μονομερώς.

Η άρνηση του εργοδότη ελέγχεται υπό το πρίσμα της τυχόν κατάχρησης δικαιώματος. Αυτό σημαίνει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. βαρεία ασθένεια εργαζομένου, οικογενειακές υποχρεώσεις), ο εργοδότης δεν μπορεί εύλογα να αρνηθεί τη χορήγηση εφόσον ο εργαζόμενος την έχει ανάγκη και η αντικατάστασή του στην εργασία είναι ευχερής.

Η άδεια άνευ αποδοχών αποτελεί τυπική περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι, ο χρόνος διάρκειάς της θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας.

Επιπλέον, η λήψη άδειας άνευ αποδοχών δεν συνεπάγεται την απώλεια ούτε επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο το δικαίωμα του εργαζομένου για τη λήψη της ετήσιας άδειας αναψυχής με αποδοχές.

Τέλος, παρόλο που δεν προβλέπεται ρητά στην εργατική νομοθεσία, είθισται ο εργοδότης να προβαίνει σε γνωστοποίηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και του ΣΕΠΕ, ώστε σε περίπτωση ελέγχου, να μην υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλιση και να μην επιβληθεί πρόστιμο για αδήλωτη εργασία.

Πηγή: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ