Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Γιάννης Καρούζος: Το επιτυχημένο Job description που πρέπει να συντάσσει ο Υπεύθυνος HR πριν την επιλογή υποψηφίου

Η έννοια του job description αποτελεί το σύνολο των καθηκόντων και των έργων που καλείται να καλύψει και να εκτελέσει ο εργαζόμενος, που θα προσληφθεί στην εκάστοτε θέση εργασίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Καρούζος: Το επιτυχημένο Job description που πρέπει να συντάσσει ο Υπεύθυνος HR πριν την επιλογή υποψηφίου Αρχείο Γ. Καρούζου

Στις μέρες μας, αποτελεί πρόκληση και είναι μείζον ζήτημα τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού, για να καλύψουν τις υποψήφιες κενές θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων, να επικοινωνήσουν σωστά και με σαφήνεια το περιεχόμενο και το τι ζητούν για κάθε νέα θέση εργασίας. Πρέπει τα τμήματα του Ανθρώπινου Δυναμικού να συνοψίζουν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις των θέσεων εργασίας, ώστε να είναι άμεσα αντιληπτό από τους υποψήφιους το τι αναζητούν οι εταιρείες.

Πριν τη διαδικασία περιγραφής της θέσης εργασίας, το τμήμα του Ανθρώπινου Δυναμικού και τα στελέχη της επιχείρησης πρέπει να έχουν αναλύσει εκτενώς τα στοιχεία που απαιτούν για την κάλυψη της θέσης.

Συνεπώς, πρωτεύον στόχος, είναι η ορθή και λεπτομερής σκιαγράφηση της θέσης εργασίας. Δηλαδή πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα, οι απαιτήσεις που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη θέση, ο τίτλος της θέσης, μια περίληψη αυτής, οι εργασίες που θα εκτελούνται, το τμήμα στο οποίο ανήκει η θέση, ο τόπος στον οποίο θα εκτελείται η εργασία, η επικοινωνία που τυχόν απαιτείται με άλλα τμήματα της επιχείρησης και ο έλεγχος που θα ασκείται από προϊστάμενους.

Μέσα από την ορθή περιγραφή της θέσης εργασίας, η εταιρεία μπορεί να επιλέξει τον καταλληλότερο υποψήφιο για την κάλυψη της εκάστοτε θέσης. Διαφορετικά μια εσφαλμένη περιγραφή της θέσης εργασίας θα προσελκύσει αιτήσεις υποψήφιων, που δεν ταιριάζουν στο προφίλ αυτής και κρίνονται ακατάλληλοι. Θα πρέπει επίσης, να γίνεται μια περιγραφή της επαγγελματικής φιγούρας που θα καλύψει τη θέση. Ο σκοπός της εργασίας, η θέση στην ιεραρχία εντός του οργανογράμματος της εταιρείας, οι ευθύνες που αναλαμβάνονται, αλλά ακόμη και οι οικονομικοί πόροι που θα διαχειρίζονται, είναι απαραίτητα στοιχεία και χωρίς αυτά δεν νοείται επιτυχημένη περιγραφή της θέσης εργασίας. Οι γνώσεις που θα κατέχει και οι δεξιότητες είναι εκ των όν ουκ άνευ, είτε αυτές ανήκουν στις τεχνικές δεξιότητες είτε στα λεγόμενα «soft skills” δηλαδή στις βασικές δεξιότητες. Οποιαδήποτε δε προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, είναι αυτή που καθιστά τον υποψήφιο ξεχωριστό και υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αξιολόγησής του.

Μάλιστα, είναι βοηθητικό η περιγραφή της θέσης να επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τοποθετώντας και άλλα στοιχεία και όποια άλλη πληροφορία θεωρηθεί απαραίτητη και η οποία θα βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των υποψηφίων για την θέση.

Συμπερασματικά, δεν πρέπει να θεωρείται η περιγραφή της θέσης μια τυποποιημένη περιγραφή και μια εργασία που μπορεί να γίνει διεκπαιραιωτικά από το αρμόδιο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Πρέπει το αρμόδιο τμήμα να επαναπροσδιορίζει την οπτική του απέναντι στη καταγραφή και περιγραφή της θέσης εργασίας σύμφωνα με όλες τις αλλαγές και μεταβολές στο εργασιακό τοπίο και κλάδο.

*Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος-Εργατολόγος

ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ