Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Κατερίνα Φραγκάκη: Οι προσδοκίες για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα καθώς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενημέρωση και κυρίως η εκπαίδευση για την λειτουργία της πλατφόρμας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατερίνα Φραγκάκη: Οι προσδοκίες για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις dikastiko.gr

Είναι προφανές ό,τι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που μειώνει την γραφειοκρατία και απλουστεύει τις συναλλαγές ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος είναι πάντα καλοδεχούμενες και προς την σωστή κατεύθυνση.

Τον περασμένο Μάρτιο δικηγόροι και συμβολαιογράφοι πληροφορηθήκαμε ότι πλέον οι μεταβιβάσεις των ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσα την πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτων», με στόχο να μπει ένα τέλος στις μεγάλες αναμονές στις κτηματολογικές υπηρεσίες και τα υποθηκοφυλακεία. Η πλατφόρμα αυτή σε δύο μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου, θα βρίσκεται σε καθολική εφαρμογή.

Δύο μήνες κρίσιμοι, έτσι ώστε να μπορέσουν συμβολαιογράφοι και δικηγόροι να εκπαιδευτούν και να γνωρίζουν ακριβώς πώς θα πρέπει να χειρίζονται την πλατφόρμα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα καθώς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενημέρωση και κυρίως η εκπαίδευση για την λειτουργία της πλατφόρμας.

Κάθε ηλεκτρονική εφαρμογή που βοηθά τους επαγγελματίες και τους πολίτες να κάνουν πιο εύκολα τις συναλλαγές τους, όπως για παράδειγμα η My Property είναι καλοδεχούμενη. Θα πρέπει όμως πριν την πλήρη λειτουργία κάθε πλατφόρμα να υπάρχει επαρκή ενημέρωση σε όσους θα την χρησιμοποιούν.

Συνεπώς, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις να μπορούν πραγματικά να γίνονται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να ταλαιπωρούνται αγοραστές, πωλητές, δωρητές, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι.

*Κατερίνα Φραγκάκη, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ