Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Τσουμάνης: Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

Προβληματική εκκίνηση στη μετέπειτα βελτίωση και εξομάλυνση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Τσουμάνης: Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών dikastiko.gr

Ο Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών (Νόμος 4738/2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα), ψηφίστηκε στις 27 Οκτωβρίου 2020, για να αντικαταστήσει τις παλαιότερες διατάξεις του Νόμου 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), ο οποίος παρείχε, παρά τις διαδοχικές αλλαγές του, την πλέον σοβαρή και ασφαλή «ομπρέλα»  προστασίας των πολύπαθων δανειοληπτών απέναντι στην οικονομική καταιγίδα των  αλλεπάλληλων μνημονίων, που διερχόταν η χώρα μας, αλλά και του Νόμου 4605/2019, για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, στο ξεκίνημά του, παρουσίασε πολλές σοβαρές αστοχίες. Υπήρχαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι να οριστικοποιηθεί εν τέλει η αίτηση, που έγγιζε ακόμα και  τον ένα χρόνο από την δημιουργία αυτής;. Το δικαίωμα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όχι μόνο να μην προτείνουν κάποια δόση, ως αντιπρόταση σε αυτή του δανειολήπτη, αλλά και  να μην έχουν καμία υποχρέωση αιτιολογίας της απόρριψης της αίτησης, συνιστούσε σαφέστατα, νομοθετική παράλειψη, που ευτυχώς διορθώθηκε εκ των υστέρων, εάν και  καταγραφή ενός πλήθους υποπεριπτώσεων, που κάποιος θα μπορούσε να απορριφθεί από την πλατφόρμα, μάλλον τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα έφερε..

Οι πιο ουσιαστικές βελτιωτικές κινήσεις, αναμφίβολα, έγιναν με την τελευταία τροποποίηση του νόμου 5072/2023, μεταξύ των οποίων δόθηκε σημαντική ανάσα για τους ευάλωτους δανειολήπτες, με τη δυνατότητα υποβολής αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για ευάλωτους οφειλέτες  και έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη,  ώστε να τεκμαίρεται η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών επί της παραγόμενης αντιπρότασης πιστωτών.

– Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ότι η προσφυγή στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, συνιστά την καλύτερη και προσφορότερη λύση για τον εκάστοτε οφειλέτη (η κάθε περίπτωση όμως είναι ξεχωριστή και χρήζει ιδιαίτερης αξιολόγησης και αντιμετώπισης), αποτελεί το γεγονός ότι οι 24 ή και 48 δόσεις στην Εφορία, επεκτείνονται μέσα στον Εξωδικαστικό μέχρι στις 240 δόσεις.  Επί παραδείγματι, εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,34% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του το επιτόκιο φτάνει το 5,84% ετησίως.

Αντιθέτως, στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού, το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, Τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη..

 Επιπλέον προβλέφθηκε η χορήγηση πρότασης, που μπορεί να περιέχεται προκαταβολή ποσού έως 10% επί της οφειλής, εφόσον έχει κοινοποιηθεί στον οφειλέτη πρόγραμμα πλειστηριασμού.

Συμπερασματικά, οι αλλαγές, γίνονται προς την σωστή κατεύθυνση και αυτό μόνο θετικό αντίκτυπο έχει τόσο για τους δανειολήπτες, όσο και τη λειτουργία της οικονομίας μας εν γένει.

*Κωνσταντίνος Τσουμάνης, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ