Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Μία ημέρα άδεια με αποδοχές ετησίως για τη διενέργεια γυναικολογικού ελέγχου

Με το άρθρο 96 του Ν. 5043/2023, που τροποποιεί το άρθρου 40 του Ν. 4808/2021, θεσμοθετείται και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα η άδεια, που ήδη ισχύει για τον δημόσιο τομέα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μία ημέρα άδεια με αποδοχές ετησίως για τη διενέργεια γυναικολογικού ελέγχου freepik

Με το άρθρο 47 παρ. 3α ν. 4674/2020, προστέθηκε για πρώτη φορά στο άρθρο 50 παρ. 9 του Υπαλληλικού Κώδικα διάταξη που προβλέπει ότι στις υπαλλήλους χορηγείται μία (1) ημέρα τον χρόνο με αποδοχές για τη διενέργεια ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου.

Προσφάτως, με το άρθρο 96 του Ν. 5043/2023, που τροποποιεί το άρθρου 40 του Ν. 4808/2021, θεσμοθετείται και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα η άδεια, που ήδη ισχύει για τον δημόσιο τομέα, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου (μία ημέρα με αποδοχές ετησίως).

Η ως άνω διάταξη εφαρμόζεται σε όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, κι όχι μόνο στις εργαζόμενες μητέρες ή μέλλουσες μητέρες, καθώς σκοπός του νομοθέτη είναι η προστασία της οικογένειας και για το μέλλον, γι’ αυτό η διάταξη 40 παρ. 2 εισάγεται στο Κεφάλαιο Β με τίτλο: «Άδειες Σχετικές με την Προστασία της Οικογένειας».

Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα με τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων ενώ εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται ώστε να λάβει η εργαζόμενη την ημέρα άδειας με αποδοχές είναι η σχετική βεβαίωση του θεράποντος ιατρού περί πραγματοποίησης του σχετικού ελέγχου, κατ’ αναλογική εφαρμογή των όσων ορίζονται για τον δημόσιο τομέα, καθώς η νέα διάταξη του ν. 4808/2021 δεν το διευκρινίζει.

ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ