Σουζάνα Κλημεντίδη: Αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη κληρονόμου οικοπεδούχου για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών σε έργο αντιπαροχής
Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.

Με την υπ’ αριθμ. Α56/2025 απόφασή του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς έκρινε ότι σε περιπτώσεις οικοδομικών εργασιών που εκτελούνται κατόπιν εργολαβικής ανάθεσης από κύριο ή συγκυρίους οικοπέδου, κατά το σύστημα της αντιπαροχής, υπεύθυνοι εργοδότες έναντι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ήδη e-ΕΦΚΑ) για την καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών είναι, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, οι αρχικοί κύριοι ή συγκύριοι του οικοπέδου και ο εργολάβος κατασκευαστής, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 5 περ. γ’ του α.ν. 1846/1951.
Στην υπόθεση, οι συγκύριοι του οικοπέδου είχαν αναθέσει την ανέγερση οικοδομής σε εργολάβο με εργολαβικό συμφωνητικό, βάσει του οποίου είχαν συμφωνήσει να μεταβιβάσουν ποσοστά εξ αδιαιρέτου του οικοπέδου σε αντάλλαγμα για αυτοτελείς ιδιοκτησίες. Στο εργολαβικό προβλεπόταν ότι οι εισφορές βαρύνουν αποκλειστικά την εργολήπτρια εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά, λόγω μη καταβολής των εισφορών, εκδόθηκαν πράξεις επιβολής εισφορών και εξόδων διοικητικής εκτέλεσης από τον e-ΕΦΚΑ.
Η καθ’ ης της προσφυγής, κληρονόμος της αρχικής συγκυρίου, προέβαλε με ένστασή της ότι δεν αποδέχθηκε την κληρονομία και ότι οι υποχρεώσεις βαρύνουν αποκλειστικά τον εργολάβο. Η Τοπική Διοικητική Επιτροπή (ΤΔΕ) έκανε εν μέρει δεκτή την ένσταση, αποδεχόμενη ότι η καθ’ ης ευθύνεται μόνο αναλογικά με το ποσοστό ιδιοκτησίας της μητέρας της.
Ο e-ΕΦΚΑ, ασκώντας προσφυγή κατά σχετικών αποφάσεων της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής, στράφηκε κατά της καθ’ ης, κληρονόμου μιας εκ των αρχικών συγκυρίων, υποστηρίζοντας ότι φέρει ευθύνη εις ολόκληρον, ως διάδοχος της κληρονομούμενης, δεδομένου ότι δεν είχε προσκομιστεί αποποίηση ή άλλο αποδεικτικό αμφισβήτησης της κληρονομικής ιδιότητας.
Η ΤΔΕ είχε δεχθεί εν μέρει την ένσταση της καθ’ ης, περιορίζοντας την ευθύνη της μόνο στο ποσοστό συγκυριότητας της κληρονομούμενης. Το Δικαστήριο, όμως, ακύρωσε τις σχετικές αποφάσεις, κρίνοντας ότι η κατά νόμο ευθύνη είναι αλληλέγγυα και εις ολόκληρον, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 5 περ. γ’ του α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει, και την ερμηνεία που έχει δοθεί από τη νομολογία (βλ. ΣτΕ 2083/2013, 1730/2001).
Τονίστηκε ότι η εργοδοτική υποχρέωση για την καταβολή των εισφορών παραμένει σε ισχύ ακόμη και αν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο εργολαβικό περί αποκλειστικής επιβάρυνσης του εργολάβου, ενώ δεν εξαρτάται από τη μεταγενέστερη εκτέλεση του προσυμφώνου, δηλαδή τις μεταβιβάσεις ποσοστών ή ιδιοκτησιών. Ούτε απαιτείται, κατά τα άρθρα 481 και 482 ΑΚ, ο e-ΕΦΚΑ να αναζητήσει πρώτα την οφειλή από τον εργολάβο ή άλλον υπόχρεο.
Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή και ακύρωσε τις αποφάσεις της ΤΔΕ, καθ’ ο μέρος αυτές είχαν αναγνωρίσει περιορισμένη ευθύνη της καθ’ ης.
* Της Σουζάνας Κλημεντίδη, Δικηγόρου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπορώ να καπνίζω (ή να «ατμίζω») στον χώρο εργασίας; Πελαγία Τριχάκη: Μπορεί ο εργοδότης να παρέμβει στην εξωτερική μου εμφάνιση; Γιάννης Καρούζος: Πώς αμείβονται υπερωρίες και υπερεργασία Μπορώ να εργάζομαι σε δύο εργοδότες; Γιάννης Καρούζος: Ποιες αλλαγές στον χρόνο εργασίας φέρνει το νέο νομοσχέδιοΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr