Παρασκευή 16 Μαϊου 2025

Σουζάνα Κλημεντίδη: Δήμος υπόλογος για θάνατο νηπίου σε παρανόμως λειτουργούντα βρεφονηπιακό σταθμό

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο αναγνώρισε αποζημιωτική ευθύνη λόγω ψυχικής οδύνης – Παράλειψη σφράγισης της Μονάδας κρίθηκε νομικά επιζήμια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σουζάνα Κλημεντίδη: Δήμος υπόλογος για θάνατο νηπίου σε παρανόμως λειτουργούντα βρεφονηπιακό σταθμό dikastiko.gr

Με την απόφαση Α89/2025 του 4ου Τριμελούς Τμήματος, το Διοικητικό Πρωτοδικείο αναγνώρισε την ευθύνη Δήμου για ψυχική οδύνη των συγγενών ανηλίκου που απεβίωσε, ύστερα από ανακοπή εντός ιδιωτικού βρεφονηπιακού σταθμού, ο οποίος λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Το Δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή που ασκήθηκε με βάση τα άρθρα 105 και 106 ΕισΝΑΚ, αναγνωρίζοντας την υποχρέωση του Δήμου να καταβάλει χρηματική ικανοποίηση στους ενάγοντες.

Η τραγική αφορμή της υπόθεσης υπήρξε η απώλεια ανηλίκου, ο οποίος υπέστη ανακοπή, κατόπιν υποψίας εισρόφησης ξένου σώματος, κατά τη φιλοξενία του σε ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (ΜΦΠΑΔ). Παρά τη διακομιδή και νοσηλεία του σε ΜΕΘ νοσοκομείου, το παιδί τελικώς κατέληξε.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο οικείος Δήμος όφειλε να μεριμνήσει για τη νόμιμη λειτουργία της μονάδας, η οποία μέχρι τη στιγμή του συμβάντος λειτουργούσε άνευ αδείας, καθώς είχε προηγουμένως απορριφθεί αίτημα χορήγησης άδειας λόγω ακαταλληλότητας των χώρων, με σχετικό πρακτικό της Επιτροπής Εξέτασης Καταλληλότητας Ακινήτων. Η άδεια τελικώς χορηγήθηκε μετά το τραγικό περιστατικό, γεγονός που ενίσχυσε την απόδοση ευθύνης στις δημοτικές αρχές.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η παράλειψη των αρμόδιων οργάνων να διατάξουν τη σφράγιση της Μονάδας —παρότι τελούσε σε καθεστώς παρανομίας— αποτέλεσε νομικά ενεργή αιτία του επιζήμιου γεγονότος. Η εκκρεμής κατάσταση ήταν ικανή να θέσει σε διακινδύνευση τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, κάτι που εν τέλει συνέβη. Επρόκειτο, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, για παραβίαση θεμελιώδους υποχρέωσης των δήμων να προστατεύουν τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της προσχολικής φροντίδας.

Η απόφαση αναγνωρίζει ρητά ότι, ακόμη και αν υφίσταται ευθύνη τρίτων προσώπων, όπως των υπευθύνων του σταθμού, τούτο δεν απαλλάσσει τον Δήμο από την αποζημιωτική του υποχρέωση. Ο Πρόεδρος του Τμήματος διατύπωσε μειοψηφούσα άποψη, υποστηρίζοντας ότι η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της παράνομης παράλειψης και του θανάτου διακόπηκε από τις ενέργειες του προσωπικού του σταθμού.

Η δικαστική αναγνώριση της υποχρέωσης αποζημίωσης έρχεται να υπενθυμίσει τον κρίσιμο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη κινδύνων που αφορούν σε παιδιά και ευάλωτες ομάδες. Η υπόθεση αναδεικνύει την κοινοτική υποχρέωση για αυστηρό έλεγχο αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών σταθμών, και φέρνει στο φως τις νομικές συνέπειες της διοικητικής αδράνειας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr