Δευτέρα 05 Μαϊου 2025

Σουζάνα Κλημεντίδη: Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών θέτει «στοπ» στην άνιση μεταχείριση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών

Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει πίνακα του ΑΣΕΠ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνταγματική αποκατάσταση χιλιάδων εκπαιδευτικών του ιδιωτικού τομέα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σουζάνα Κλημεντίδη: Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών θέτει «στοπ» στην άνιση μεταχείριση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών dikastiko.gr

Με μία απόφαση που ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής για τις διαδικασίες πρόσληψης εκπαιδευτικών, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (ΤρΔΕφΑθ 636/2025) έκανε δεκτή αίτηση ακύρωσης κατά οριστικού πίνακα κατάταξης υποψηφίων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ. Ο λόγος: η αντισυνταγματικότητα των προβλέψεων του ν. 4589/2019 και της σχετικής προκήρυξης, στον βαθμό που αποκλείουν πλήρως την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας σε ιδιωτικά σχολεία, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.

Το Δικαστήριο θεμελίωσε την κρίση του στην παραδοχή ότι η εκπαιδευτική προϋπηρεσία, ανεξαρτήτως του εάν αποκτήθηκε σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα, συνιστά ποιοτικά ισοδύναμο κριτήριο επαγγελματικής εμπειρίας, συνδεόμενο άρρηκτα με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Εφόσον η παιδαγωγική εργασία σε ιδιωτικά σχολεία παρέχεται από εκπαιδευτικούς με ισοδύναμα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα, δεν είναι δυνατόν η εμπειρία αυτή να αντιμετωπίζεται με πλήρη απαξίωση στο πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών για την πρόσληψη στο δημόσιο.

Σημαντικό σημείο του σκεπτικού είναι η επίκληση της κατά το Σύνταγμα και τον ν. 682/1977 συνάφειας της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και η πρακτική αναγνώρισης της ιδιωτικής προϋπηρεσίας σε προηγούμενα διοριστικά συστήματα — ακόμη και όταν αυτά βασίζονταν σε γραπτούς διαγωνισμούς.

Παρότι ο νομοθέτης, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, μπορεί θεμιτά να προκρίνει μερική μοριοδοτική ενίσχυση υπέρ των αναπληρωτών του δημόσιου τομέα —καθώς αυτοί ενίσχυσαν το δημόσιο σχολείο σε περίοδο μηδενικών διορισμών λόγω δημοσιονομικών περιορισμών— δεν μπορεί να οδηγηθεί σε πλήρη παραγνώριση των ιδιωτών εκπαιδευτικών, ιδίως όταν το ισχύον σύστημα διορισμών αποδίδει τόσο σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική εμπειρία.

Ο αποκλεισμός αυτός, σύμφωνα με το Δικαστήριο, υπερακοντίζει τον σκοπό του νόμου, ο οποίος δεν είναι άλλος από την επιλογή των ικανότερων και εμπειρότερων εκπαιδευτικών για την κάλυψη θέσεων στη δημόσια εκπαίδευση. Μάλιστα, αναφέρεται ρητά ότι το κριτήριο της εμπειρίας δεν σχετίζεται με τον τρόπο πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά με την ικανότητα άσκησης του εκπαιδευτικού έργου.

Η απόφαση του ΤρΔΕφΑθ 636/2025 συντονίζεται πλήρως με τις αποφάσεις 1251 και 1252/2024 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες ακύρωσαν ήδη τις σχετικές διατάξεις των προκηρύξεων 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ για τους ίδιους λόγους. Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ότι ακόμη και η νέα προκήρυξη 1ΓΕ/2023, παρότι μεταγενέστερη, στηρίζεται στις ίδιες αντισυνταγματικές προβλέψεις και επομένως δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έκδοση πίνακα που αγνοεί την ιδιωτική προϋπηρεσία.

* Της Σουζάνας Κλημεντίδη, Δικηγόρου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr