Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Τηλεργασία και δικαίωμα αποσύνδεσης εργαζομένου

Η τηλεργασία είναι μια νέα και δημοφιλής ανά τον κόσμο μορφή εργασίας που διαφοροποιείται από τον παραδοσιακό τρόπο προσφοράς της εργασίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τηλεργασία και δικαίωμα αποσύνδεσης εργαζομένου FREEPIK

Στην τηλεργασία, όπως αναφέρεται στο Ν4808/2021, η εργασία γίνεται από απόσταση από τις εγκαταστάσεις τις επιχείρησης , ενώ καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα μέσα πληροφορικής και τηλεπικοινωνίας. Ο τόπος παροχής της εργασίας θα μπορούσε να είναι η κατοικία του εργαζόμενου ή ένα μέρος που έχει συμφωνηθεί από τα μέρη. Αυτή η μορφή εργασίας μπορεί να παρέχεται ως μια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή ως σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου. Ο εργοδότης οφείλει να ενημερώσει εγκαίρως τον εργαζόμενο για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος του σε αυτό της τηλεργασίας, να μεριμνά για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας του εργαζόμενου και να παρέχει τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τη διεξαγωγή της εργασίας.

Σημαντικό τμήμα στις διατάξεις σχετικά με την τηλεργασία, λόγω και της φύσης της, είναι εκείνο που επικεντρώνεται στην αποσύνδεση του τηλεργαζόμενου, μετά το τέλος της εργασίας του. Στο άρθρο 10 του Ν4808/2021 γίνεται ειδική αναφορά στο δικαίωμα αποσύνδεσης. Ειδικότερα, ο εργαζόμενος εκτός ωραρίου εργασίας έχει το δικαίωμα να απέχει πλήρως από την παροχή εργασίας, να μην επικοινωνεί ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και γενικότερα να μην απαντά σε οποιασδήποτε μορφής μήνυμα. Ο τρόπος και τα μέσα, με τα οποία γίνεται η αποσύνδεση του εργαζόμενου αποτελούν περιεχόμενο και αποτέλεσμα της συμφωνίας του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Προκειμένου το δικαίωμα της αποσύνδεσης να μπορεί να ασκηθεί απρόσκοπτα, στο άρθρο 66 παράγραφος 1 του Ν4808/2021 αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου μετά την ενάσκηση του δικαιώματός του για αποσύνδεση και ειδικότερα η καταγγελία της σύμβασής του για αυτόν το λόγο. Επιπλέον, προστασίας χρήζουν και τα προσωπικά δεδομένα του εργαζόμενου και γι’ αυτόν το λόγο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά φορούν την πρόσβαση στο δίκτυο και τη χρήση εφαρμογών για επικοινωνία και τηλεδιασκέψεις.

Πηγή: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ