Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Δικηγόροι: Παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων “πόθεν έσχες” μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

Μετά την παράταση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ακολουθεί και η παράταση για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων “πόθεν έσχες” μέχρι το τέλος Οκτωβρίου Freepik

Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής του πόθεν έσχες για τους δικηγόρους και άλλους υπόχρεους για το 2022 είναι πλέον η 31 Οκτωβρίου 2023, μετά την παράταση που δόθηκε για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

«Η Κυβέρνηση, ασκώντας σταθερά μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, παρατείνει το χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να διευκολύνει όλους τους Έλληνες πολίτες για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η παράταση αυτή «συμπαρασύρει» και την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες, οι οποίες πλέον θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023.

Χρέη στο Δημόσιο

Freepik

Πόθεν έσχες για δικηγόρους: Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Κανονικά, βάσει των αρχικών προβλέψεων, η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έληγε στις 30 Ιουνίου, πριν να δοθεί η παράταση έως τέλος Ιουλίου. Όπως αναφέρουν οι σχετικές ρυθμίσεις για τις φορολογικές δηλώσεις «η αρχική Δ.Π.Κ. υποβάλλεται μέσα σε ενενήντα ημερολογιακές (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας και δεν επηρεάζεται από χρονικά μεταγενέστερη απόκτηση άλλης ιδιότητας, που εμπίπτει στο Κεφάλαιο Β`.

Η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται από τους υπόχρεους ετησίως, όσο διαρκεί η θητεία της δραστηριότητας ή διατηρείται η ιδιότητα των υπόχρεων, καθώς και για δύο (2) έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας, με την τελική δήλωση να αφορά στο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας.

Ειδικά, για τους υπόχρεους του άρθρου 4 της περ. α` του άρθρου 6 και της περ. α` της παρ. 1 του άρθρου 8, η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται και για τρία (3) έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας ή τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της λήξης της θητείας, με την τελική δήλωση να αφορά στο τρίτο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας. Η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ