Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2020

ΔΣΑ: Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το Κτηματολόγιο- Τι προβλέπει το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε

Ο δρόμος για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ως προς τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων από τα τηρούμενα βιβλία στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο ανοίγει με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΔΣΑ: Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το Κτηματολόγιο- Τι προβλέπει το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), με την νέα απόφαση προβλέπεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων από τα τηρούμενα βιβλία, διενεργείται από όποιον έχει έννομο συμφέρον με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών (με χρήση κωδικών taxisnet), καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μετά από παρέμβαση του ΔΣΑ, σε συνεργασία με τη διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την ηλεκτρονική καταχώριση από δικηγόρους πράξεων και αποφάσεων στο Κτηματολόγιο.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΣΑ:

Α. Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων από τα τηρούμενα βιβλία

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τ. Β’ 4584/16.10.2020) η νέα υπ’ αρ. 61/16/10.04.2019 απόφαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», με την οποία καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων από τα τηρούμενα βιβλία στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι :

• Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων από τα τηρούμενα βιβλία, διενεργείται από όποιον έχει έννομο συμφέρον με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών (με χρήση κωδικών taxisnet), καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

• Ο «Χρήστης Αιτών» μετά την εισαγωγή του στην εφαρμογή, συμπληρώνει τη φόρμα της ηλεκτρονικής αίτησης και συγκεκριμένα πεδία που αφορούν στο είδος του αιτούμενου πιστοποιητικού και το Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα στο οποίο απευθύνεται η αίτηση, καθώς και την αιτιολογία της νόμιμης χρήσης για την οποία προορίζεται το αιτούμενο στοιχείο.

• Τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά, διαγράμματα και λοιπά στοιχεία έχουν μορφή pdf, φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου και ψηφιακή υπογραφή του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο.

• Στα πιστοποιητικά αναγράφεται μοναδικός συστημικός κωδικός για την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους μέσω λειτουργίας υπηρεσίας επιβεβαίωσης αυθεντικότητας.

• Το εκτύπωμα του πιστοποιητικού που αποστέλλεται από το Κτηματολογικό Γραφείο στον αιτούντα και φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, λογίζεται ως επίσημο αντίγραφο.

• Η νέα υπ’ αρ. 61/16/10.04.2019 απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο εφαρμόζεται από την 19η Οκτωβρίου 2020 για αιτήσεις έκδοσης πιστοποιητικού καταχώρισης, αντιγράφου κτηματολογικού φύλλου και αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος από τις ίδιες Υπηρεσίες.

Β. Ηλεκτρονική καταχώριση εγγραπτέων πράξεων και αποφάσεων από δικηγόρους στο Κτηματολόγιο

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι, μετά από παρέμβαση του δικηγορικού σώματος και στενή συνεργασία του ΔΣΑ με τη διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου οι δικηγόροι μπορούν, μέσω του portal.olomeleia.gr, να υποβάλουν ψηφιακά προς τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματά τους (στις περιοχές κάλυψης που ανακοινώνονται διαδοχικά από το Ελληνικό Κτηματολόγιο), κατά τις εργάσιμες ημέρες από ώρα 08.30 έως 13.00, αιτήσεις καταχώρησης για τις πράξεις που έχουν συντάξει και υπογράψει και να παραλάβουν ψηφιακά (σε μορφή .pdf) το Πιστοποιητικό Καταχώρισης.

Το ίδιο ισχύει και για τις δικαστικές αποφάσεις που σχετίζονται με τα έγγραφα που διακινούν. Συγκεκριμένα:

• Η εισαγωγή στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του portal.olomeleia.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών εισόδου στο portal.

• Η πιστοποίηση των Δικηγόρων ως χρηστών στο Κτηματολόγιο, γίνεται σε πραγματικό χρόνο από το ΟΠΣ της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (portal.olomeleia.gr), ενώ οι Δικηγόροι, για να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία, θα πρέπει να είναι κάτοχοι έγκυρης ψηφιακής υπογραφής.

• Μετά την υποβολή της αίτησης για καταχώρηση της πράξης του δικηγόρου στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο, εντός μίας εργάσιμης ημέρας θα εμφανιστεί στο σύστημα το «Έντυπο Οφειλής». Το αναγραφόμενο ποσό στο «Έντυπο Οφειλής» θα πρέπει να καταβληθεί μέσω Τράπεζας εντός δύο εργασίμων ημερών από την ημερομηνία που φέρει το «Έντυπο Οφειλής». Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει και με χρήση web-banking.

• Η ηλεκτρονική εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της αίτησης.

• Μόλις υλοποιηθεί η καταχώρηση της αίτησης, ο δικηγόρος λαμβάνει το Πιστοποιητικό Καταχώρισης.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ 

Click to access fek_4584-16.10.2020.pdf

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ