Παρασκευή 14 Μαϊου 2021

Έχετε καρέ του Άσσου; – Τι λέει γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για το πόκερ και εάν είναι τυχερό παιχνίδι

Αρμόδια αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο είναι τα διοικητικά δικαστήρια, ανάλογα με την κάθε περίπτωση να κρίνει εάν υπάρχει αξιόποινη πράξη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έχετε καρέ του Άσσου; – Τι λέει γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για το πόκερ και εάν είναι τυχερό παιχνίδι

Το «πόκερ» και οι παραλλαγές του μπορούν να καταταχθούν στα «τυχερά» παίγνια και στα παιχνίδια καζίνο, με τις ποινές που μπορεί να προβλέπονται από το νόμο. Όμως υπό προϋποθέσεις όπως απαντάει ο Άρειος Πάγος σε ερώτημα του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Ως προς το εάν το παίγνιο «πόκερ» και οι παραλλαγές του μπορούν να καταταχθούν στα «τυχερά» παίγνια, είναι ζήτημα που θα κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο αφού λάβει υπόψη τους και αξιολογήσει προσηκόντως τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τους κανόνες διενέργειας του, όσο και κυρίως τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία», αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Για να χαρακτηριστεί ένα παίγνιο ως τυχερό θα πρέπει βάσει του νόμου που επικαλείται το Ανώτατο Δικαστήριο «να υφίσταται, έστω και εν μέρει, επιρροή της τύχης στο αποτέλεσμα του παιγνίου και να υφίσταται οικονομική διακινδύνευση (wager ή bet), που ως τέτοια νοείται η επιλογή του παίκτη να αναλάβει τον κίνδυνο επένδυσης στο αποτέλεσμα του παιγνίου, οποιουδήποτε χρηματικού ποσού ή άλλου περιουσιακού στοιχείου αυτού, προκειμένου να επιδιώξει άμεσα ή έμμεσα οικονομικό όφελος από το αποτέλεσμα διεξαγωγής του παιγνίου.

Σε κάθε περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνει: «Οι αστυνομικές αρχές επιβάλλεται να σχηματίζουν σχετικές δικογραφίες που αφορούν στο «πόκερ» και στις όποιες παραλλαγές του, και να τις υποβάλλουν αρμοδίως, ώστε το δικαστήριο να κρίνει, κατά περίπτωση και με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία της υπόθεσης, την κατάφαση ή μη του αξιόποινου χαρακτήρα του συγκεκριμένου παιγνίου, καθώς και των παραλλαγών του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ