Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022

Έρχεται η νέα ΚΥΑ: Εκδίκαση περισσότερων κακουργημάτων και πλημμελημάτων από 11 Ιανουαρίου;

Η νεα ΚΥΑ , σύμφωνα με πληροφορίες , μαζί με το άνοιγμα των δικαστηρίων θα ανοίξει ένα μικρό παράθυρο περισσότερων δικών για πλημμελήματα και κακουργήματα καθώς και ολόκληρη η εκουσία διαδικασία α’ και β’ βαθμού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρχεται η νέα ΚΥΑ: Εκδίκαση περισσότερων κακουργημάτων και πλημμελημάτων από 11 Ιανουαρίου;

Θέμα ωρών είναι η έκδοση της νέας ΚΥΑ που θα καθορίζει τι θα γίνει με τα Δικαστήρια της χώρας από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου οπότε λήγει η προηγούμενη κυβερνητική απόφαση με τους περιορισμούς λόγω πανδημίας.

Η νεα ΚΥΑ , σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με το άνοιγμα των δικαστηρίων θα ανοίξει ένα μικρό παράθυρο περισσότερων δικών για πλημμελήματα και κακουργήματα καθώς και ολόκληρη η εκουσία διαδικασία α’ και β’ βαθμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φαίνεται πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης ικανοποιεί τουλάχιστον δυο από τα βασικά αιτήματα των δικηγόρων , όπως διατυπώθηκαν δημόσια αλλά και με επιστολή τους στον Κώστα Τσιάρα.

Συγκεκριμένα στα Ποινικά Δικαστήρια δίδεται η δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των εκδικαζόμενων υποθέσεων:

Δηλαδή να εκδικάζονται όσες υποθέσεις παραγράφονται έως 31/12/2022 για τα πλημμελήματα (από 31/12/2021 που ισχύει τώρα) και 31/12/2023 για τα κακουργήματα (από 31/12/2022 που ισχύει τώρα).

Άγνωστο παραμένει αν θα δοθεί η δυνατότητα να εκδικάζονται όλες οι υποθέσεις σε δεύτερο βαθμό( Εφετείο) στις οποίες υπάρχει κατηγορούμενος που κρατείται. Αφενός για ανθρωπιστικούς λόγους καθώς αυτός ο άνθρωπος μπορεί να αθωωθεί και παραμένει επι μακρόν στην φυλακή και δεύτερον γιατί η απειλή προσφυγών (και καταδικών) στο ΕΔΔΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πιθανόν αυτό δεν θα ικανοποιηθεί , για λόγους π[ου έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία.

Εκουσία

Παράλληλα πιθανόν γίνεται δεκτό να εκδικάζονται όλες οι υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας, πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπου δεν απαιτείται ή ζητείται εξέταση μάρτυρα καθώς και όλες οι δίκες του ν. 3869/2010 α΄ και β΄ βαθμού.

Παράλληλα με την έκδοση της ΚΥΑ ικανοποιείται και το βασικό αίτημα των δικηγόρων, να ενημερωθούν εγκαίρως για την τι θα γίνει από τις 11 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι πρέπει να προετοιμαστούν για τις υποθέσεις τους.

Χαρακτηριστικά τα αιτήματα των δικηγόρων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν καταγραφεί στην επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής που υπογράφει ο πρόεδρός της Δημήτρης Βερβεσός. 

«-Να εκδικάζονται όλες οι υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας, πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπου δεν απαιτείται ή ζητείται εξέταση μάρτυρα καθώς και όλες οι δίκες του ν. 3869/2010 α΄ και β΄ βαθμού.

-Να εκδικάζονται υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, όπου αμφότεροι οι διάδικοι συμφωνούν να εκδικασθεί η υπόθεση χωρίς μάρτυρα.

-Να εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις στον β’ βαθμό δικαιοδοσίας όταν υπάρχουν κρατούμενοι για την αιτία αυτή.

-Να εκδικάζονται τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων, είναι μέχρι 31.12.2022 και 31.12.2023 αντίστοιχα.

-Να πραγματοποιείται δημοσίευση διαθηκών, αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών και θεωρήσεις συμφωνητικών συναινετικών διαζυγίων καθώς και έκδοση διαταγών απόδοσης μισθίου.

-Να εκδικάζονται οι διοικητικές δίκες με δήλωση, χωρίς απαιτούμενη προηγούμενη συναίνεση όλων των διαδίκων.

-Να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία τα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία με την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προστασίας. Ειδικά, το τελευταίο πρέπει να γίνει άμεσα, ιδίως εν όψει σοβαρού κινδύνου απώλειας ή αλλοίωσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, καθώς υπό το παρόν καθεστώς λειτουργίας του υφίσταται σοβαρός κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ