Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

“Κορονοπάρτι” στον Κορυδαλλό ή μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία χωρίς … δράκους;

Τι έγινε τελικά με το κορονοπάρτι στον Κορυδαλλό; Αυτό το ερώτημα μας απασχόλησε τις μέρες των Χριστουγέννων και σε αυτό θα απαντήσουμε σήμερα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Κορονοπάρτι” στον Κορυδαλλό ή μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία χωρίς … δράκους;

Η μεγάλη εικόνα είναι η ασφυκτική εικόνα παραβατικότητας στις φυλακές.

Είναι πως οι φυλακές συνεχίζουν εδώ και δεκαετίες να είναι ένα κέντρο μεταπτυχιακής ανάπτυξης εγκληματικότητας.

Όχι πάντα, αλλά σχεδόν πάντα.

Είναι πως διαχρονικά οι φυλακές είναι υπερπλήρεις και σε συνθήκες πανδημίας το πρόβλημα μεγεθύνεται. Πως οι παθογένειες είναι πάντα- ανεξαρτήτως προσπαθειών και προθέσεων – περισσότερες από τις λύσεις. Είναι πως τα ναρκωτικά είναι καθημερινότητα και όχι εξαίρεση. Πως το οργανωμένο έγκλημα έχει ρίζες βαθιές σε όλες τι φυλακές, ότι κι αν σημαίνει αυτό;

Και το κομβικό ερώτημα μέσα σε όλα αυτά είναι …. τι έγινε τελικά με το κορονοπάρτι στον Κορυδαλλό; Αυτό το ερώτημα μας απασχόλησε τις μέρες των Χριστουγέννων και σε αυτό θα απαντήσουμε λοιπόν σήμερα`.

Το “πάρτι”

Αυτό που είδαμε στα social media τελικά τι ήταν;

“Κορονοπάρτι” με ανεξέλεγκτους κρατούμενους και χωρίς κανέναν σωφρονιστικό υπάλληλο, όπως γράφτηκε, ή μια απλή μάζωξη σαν κι αυτές που συμβαίνουν στις γιορτές;

Η απάντηση δίδεται από εμπειρότατο παράγοντα των φυλακών και είναι μια : “Σε αυτό που είδες το μόνο παράνομο ήταν τα κινητά. Τίποτα άλλο. Προβλέπεται στις αργίες οι κρατούμενοι να τρώνε μαζί σε κοινόχρηστους χώρους των φυλακών. Αλλωστε εκείνη την ώρα η φυλακή ήταν ανοιχτή. Όσο για τα μέτρα κορονοϊού, είναι αστεία και μόνο η επίκλησή τους, μεταξύ ανθρώπων που είναι κάθε μέρα μαζί και χωρίς επισκεπτήριο εδώ και 6-7 μήνες”.

Οι υπάλληλοι

Τα πράγματα έσπευσαν να βάλουν στη θέση τους οι υπάλληλοι στον Κορυδαλλό, ειδικά μετά και την ΕΔΕ που διατάχθηκε για τη γιορτή που τραβήχτηκε σε βίντεο και ανέβηκε στα social media.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Υπαλλήλων Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού, η αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να γίνει καθώς «ανήμερα των Χριστουγέννων, μετά τη μεσημεριανή αναφορά, η φυλακή ανοίγει και δίνουμε στους κρατούμενους τη δυνατότητα να φάνε μαζί εντός της πτέρυγάς τους. Αυτό συνέβη και στην Δ’ Πτέρυγα όπου στο ισόγειο της πτέρυγας μαζεύτηκαν κάποια άτομα από διπλανά κελιά του ορόφου τους για να γευματίσουν μαζί ως είθισται σε όλες τις γιορτές, χωρίς καμιά παραβίαση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ».

Στην ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι αναφέρουν ότι κανένας κρατούμενος δεν βγαίνει εκτός της πτέρυγας χωρίς μάσκα καθώς και κανένας υπάλληλος δεν εισέρχεται εντός της πτέρυγας χωρίς την προβλεπόμενη στολή και την μάσκα.

«Εξάλλου το κατάστημά μας είναι μέχρι στιγμής από τα λίγα καταστήματα που είναι καθαρά από τον covid-19…. Ολο αυτό το διάστημα, με τη στήριξη του υπουργείου και της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής προς τη διοίκηση του καταστήματός μας, έχει επέλθει στο σύνολό της η νομιμότητα και η ασφάλεια στο κατάστημά μας λόγω των πολλών τακτικών και έκτακτων ερευνών που γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση από την υπηρεσία μας και είναι πλέον σε όλους γνωστές», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το βίντεο και τις καταγγελίες, ανήμερα των Χριστουγέννων, κρατούμενοι τραγουδάνε, πίνουν και χορεύουν λαϊκά άσματα δίχως να τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας.

Για την υπόθεση διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) ενώ στη συνέχεια σε έλεγχο που έγινε, εντοπίστηκαν τα κινητά, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Εν ολίγοις μεσα στο δάσος της παραβατικότητας, εμείς κοιτάξαμε το …δέντρο…

Η ανακοίνωση

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Υπαλλήλων Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού έχει ως εξής:

“Σε απάντηση μας σχετικά με τα δημοσιεύματα περί χριστουγεννιάτικου πάρτι στο κατάστημα κράτηση Κορυδαλλού Ι θέλουμε να σας ενημερώσουμε αποκαθιστώντας την αλήθεια για το τι έχει συμβεί.

Όλο αυτό το διάστημα με την στήριξη του υπουργείου και της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής προς την διοίκηση του καταστήματος μας έχει επανέλθει στο σύνολό της η νομιμότητα και η ασφάλεια στο κατάστημα μας λόγω των πολλών τακτικών και έκτακτων ερευνών που γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση από την υπηρεσία μας και είναι πλέον σε όλους γνωστές.

Ανήμερα Χριστουγέννων μετά την μεσημεριανή αναφορά η φυλακή ανοίγει και δίνουμε στους κρατούμενους την δυνατότητα να φάνε μαζί εντός της πτέρυγας τους, αυτό συνέβη και στην ΄Δ πτέρυγα όπου στο ισόγειο της πτέρυγας μαζεύτηκαν κάποια άτομα από διπλανά κελιά του ορόφου τους για να γευματίσουν μαζί ως είθισται σε όλες τις γιορτές χωρίς καμία παραβίαση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ. Κανένας κρατούμενος δεν βγαίνει εκτός της πτέρυγας χωρίς μάσκα καθώς και κανένας υπάλληλος δεν εισέρχεται εντός της πτέρυγας χωρίς την προβλεπομένη στολή και την μάσκα. Εξάλλου το κατάστημα μας είναι μέχρι στιγμής από τα λίγα καταστήματα που είναι καθαρά από τον covid-19.

Οι συνάδελφοι μας υπηρετούν προσηκόντως και αδιαλείπτως με άνω του 50% έλλειψη προσωπικού γεγονός πρωτοφανές για την μεγαλύτερη φυλακή των Βαλκανίων. Πάραυτα μόλις διαπιστώθηκε η χρήση κινητών τηλεφώνων διενεργήθηκε έρευνα ανευρέθηκαν και κατασχεθήκαν. Υ.Γ. Μία διευθύντρια , δύο Αρχιφύλακες , 3 Αναπληρωτές Αρχιφύλακες , 15 Υπαρχιφύλακες ,50 Φύλακες. Εύγε σε όλους αυτούς για την πιο ήσυχη περίοδο των τελευταίων ετών στο Κατάστημα. Τα προβλήματα δεν σταματούν. Σε ένα κτίριο 6 δεκαετιών όπου στοιβάζεται απίστευτος αριθμός ανθρώπων «γεννιούνται» προβλήματα καθημερινά. Ο ιδρώτας και η υπηρεσιακή επάρκεια των ανωτέρω όμως εγγυώνται την λύση αυτών.

Το ΔΣ Ο Πρόεδρος Αντωνακόπουλος Κωνσταντίνος Ο Γενικός Γραμματέας Μπαρμπάτσης Παναγιώτης”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ